Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Agustin Carstens, daglig leder i sentralbankenes bank (BIS). Foto: Carlos Jasso/Reuters/NTB Scanpix
Agustin Carstens, daglig leder i sentralbankenes bank (BIS). Foto: Carlos Jasso/Reuters/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Sentralbankenes bank kaller bitcoin boble, ponzisvindel og miljøkatastrofe

– Myndighetene må være forberedt på å aksjonere mot den angripende spredningen av kryptovalutaer for å beskytte forbrukere og investorer, sier sjef i sentralbankenes bank, Agustin Carstens.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Ny teknologi er ikke det samme som bedre teknologi eller bedre økonomi.

– Dette er åpenbart tilfellet med bitcoin: mens det kanskje var ment som et alternativt betalingssystem uten myndigheter involvert, så har det blitt en kombinasjon av en boble, en ponzisvindel og en miljøkatastrofe.

Det sier sjef i sentralbankenes bank (BIS), Agustin Carstens, i en tale om penger i den digitale verden som blir holdt i Frankfurt, ifølge en pressemelding tirsdag.

«Usikker og uegnet»

Carstens mener de store prissvingningene, høye transaksjonskostnader og mangel på beskyttelse for forbrukere og investorer gjør kryptovalutaer usikre og uegnet til å erstatte pengers rolle som en betalingssystem, lagring av verdier og regneenhet.

BIS oppfordrer myndigheter til å ta grep mot kryptovalutaer.

– Myndighetene må være forberedt på å aksjonere mot den angripende spredningen av kryptovalutaer for å beskytte forbrukere og investorer.

BIS mener sentralbanker og finansielle myndigheter må følge nøye med på båndene mellom kryptovalutaer og ekte valutaer, og sikre at de ikke blir «parasitter» for institusjonell infrastruktur på det brede finansielle systemet.

For å sikre likhet for alle i de finansielle markedene, burde tilgang til legitime bank- og betalingstjenester begrenset til de handelsplassene og produktene som møter de godkjente høye standardene, mener BIS.

– Dette betyr samme risiko, samme regulering. Og ingen unntak, sier Carstens i pressemeldingen.

«Må ikke bryte ned tilliten»

Banken skriver at penger må være støttet av ansvarlige institusjoner som har offentlig tillit, og mener ikke overraskende at sentralbankene er nøkkelen.

– Den elleville veksten i kryptovalutaer burde ikke gjøre at vi glemmer viktigheten av sentralbankenes rolle som tjener av offentlighetens tillit. Private digitale tokens utkledd som valutaer må ikke bryte ned denne tilliten, sier Carstens.

Banken fremhever at ny teknologi er lovende blant annet for å gjøre betalingssystemer mer effektive, men understreker samtidig at nye valutaer ikke er nødvendig for å gjøre det.(Vilkår)

BIS Agustin Carstens Kryptovaluta Bitcoin Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.