Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Utenriks

Norske myndigheter skeptiske til britisk EØS-medlemskap

NUPI-direktør Ulf Sverdrup mener britisk EØS-medlemskap vil svekke Norges tilknytning til EU. Norske myndigheter er skeptiske til Storbritannia i EØS.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Når Storbritannia offisielt går ut av EU neste år, må de forhandle fram en ny avtale. Norske myndigheter er bekymret for at landet skal bli med i EØS-avtalen. Denne uken ble NUPI-direktøren innkalt til høring i Parlamentet i London hvor han forklarte norske myndigheters skepsis.

– I dag kreves det enstemmighet i EØS-rådet når EU-regler skal legges til i avtalen. Det betyr at ett av EØS-landene har mulighet til å blokkere forslaget. Britene kan komme til å legge ned veto mot ting som Norge vil ha. Det er en viktig grunn til at norske myndigheter bekymrer seg, sier han til Klassekampen.

Stabilt, men delikat kompromiss»

En annen grunn til bekymring er ifølge Sverdrup at EØS-avtalen på sikt vil bli en helt annen type avtale.

– For Norge har EØS innebåret en utviklingsbane med et tettere samarbeid med EU, men hvis britene bruker EØS for å desintegrere seg fra EU, så er ikke det i Norges interesse.

Sverdrup beskriver EØS-avtalen som et «stabilt, men delikat kompromiss» i norsk politikk. Han trekker fram at med en ny avtale for britene, vil det plutselig komme et nytt alternativ, noe som vil påvirke det norske debattklimaet.(Vilkår)

Storbritannia Norge Brexit EØS EU Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.