Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Prisveksten var lavere enn ventet i januar. Prisen på matvarer steg med 2,6 prosent i januar. Foto: Hanna Kristin Hjardar
Prisveksten var lavere enn ventet i januar. Prisen på matvarer steg med 2,6 prosent i januar. Foto: Hanna Kristin Hjardar les mer

Makroøkonomi

Kronen svekker seg etter svake pristall

Kronen svekker seg nesten ti øre mot euro etter at veksten i konsumprisene var overraskende lav i januar.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kjerneinflasjonen var på 1,1 prosent på årsbasis i januar, viste tall fra SSB fredag morgen. Dette var lavere enn ventet. Ifølge Bloomberg News var det ventet en kjerneinflasjon på 1,5 prosent på årsbasis i januar.

Kronen svekket seg umiddelbart mot de sentrale valutaene etter at tallene ble sluppet.

Mot euro og britiske pund har kronen svekket seg nærmere 10 øre på kort tid.

Slik går kronen

Slik har kronebevegelsene gått etter tallene:

  • En euro kostet før tallene 9,69 kroner. Nå koster en euro 9,77 kroner.
  • En dollar kostet før tallene 7,90 kroner. Nå koster en dollar 7,97 kroner.
  • Britisk pund kostet før tallene 11,04 kroner. Nå koster pundet 11,12 kroner.
  • Mot svenske kroner har kronen falt fra 97,65 per 100 svenske til 98,14 kroner.

Prisfall på klær

På månedsbasis var kjerneinflasjonen ned 0,8 prosent i januar, mens det på forhånd var ventet et fall på 0,2 prosent.

Ifølge tallene var det et prisfall på klær og sko, samt på møbler og husholdningsartikler som bidro mest til fallet i prisveksten.

Samlet inflasjon (kpi) var opp 1,6 prosent på årsbasis. Dette er uendret fra måneden før. På månedsbasis var samlet inflasjon ned 0,1 prosent.

En betydelig nedgang i klesprisene og prisene på flyreiser bidro spesielt til nedgangen, ifølge SSB. Mens matvarer, alkoholfrie drikkevarer og drivstoff trakk i motsatt retning. Tilbudsaktivitet på klær og skotøy er vanlig i januar, men prisnedgangene i år var noe større enn det vi har sett de siste årene. Tilbudene omfattet et bredt spekter av klær og sko, skriver SSB.

Sjokolade og brus

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer økte med 2,6 prosent fra desember til januar. Spesielt sjokolade og brus viste betydelig prisoppgang, ifølge SSB. Prisøkningen må ses i sammenheng med økningen i sjokolade- og sukkervareavgiften og avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra nyttår. Noe av økningen skyldes også oppgang etter juletilbud i desember, Ifølge SSB.

I tillegg til den nevnte avgiftsøkningen innen sukkervarer, var det også en generell økning i den laveste momssatsen som bla omfatter persontransport, overnatting, kringkastingsavgift, samt kino, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer.(Vilkår)

Statistisk sentralbyrå Kpi Konsumprisindeksen Makro Norge Makroøkonomi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.