Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes Hus, talte i over åtte timer. Nå er det opp til Huset å godkjenne budsjettet. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
Nancy Pelosi, demokratenes leder i Representantenes Hus, talte i over åtte timer. Nå er det opp til Huset å godkjenne budsjettet. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Amerikanske senatorer sier ja til budsjettforslag

Senatet har vedtatt et statsbudsjett som vil øke USAs gjeldstak, og budsjettforslaget sendes dermed videre til Representantenes hus.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det kan bety at nedstengningen av det amerikanske statsapparatet bare vil vare i noen timer.

Ettersom statsbudsjettet ikke var i boks ved midnatt amerikansk tid, stanset finansieringen opp.

Budsjettkriser i USA

  • Januar 2018: En tre dager lang nedstengning av statlige kontorer avsluttes med at Kongressen vedtar et midlertidig budsjett slik at statsadministrasjonen kan holde det gående i drøyt to uker. Harde forhandlinger resulterer i et nytt budsjettforslag, men det ble ikke vedtatt i tide og en ny nedstengning er et faktum ved midnatt 9. februar. Samtidig fortsetter Kongressen budsjettbehandlingen for å hindre at nedstengningen varer.
  • Oktober 2013: 16 dager lang delvis nedstengning. Konservative i den republikanske Tea Party-bevegelsen krevde å få inn formuleringer som kunne stoppe president Barack Obamas helsereform. 850.000 offentlige ansatte blir permittert, og USA taper 2,5 milliarder dollar som følge av manglende produktivitet, ifølge Congressional Research Service.
  • Desember 1995 – januar 1996: Republikanere som ønsket budsjettkutt, tvang gjennom en tre uker lang nedstengning for å få president Bill Clinton til å godta budsjettet. Konflikten økte Clintons popularitet, og han ble gjenvalgt i november samme år.
  • November 1995: Femdagers nedstengning på grunn av konflikt om økte kostnader til Medicare.
  • Ronald Reagan (1981–1989) opplevde seks nedstengninger i løpet av sine åtte år som president. De varte i én til to dager hver.
  • Mens Jimmy Carter var president (1977-1981), var det nesten årlige nedstengninger, som i snitt varte elleve dager.
Vis mer

USAs folkevalgte jobbet natt til fredag på spreng for å hindre at stengingen skulle vare mer enn noen timer, og ved 2-tiden lyktes de å avslutte debatten og komme i gang med avstemningen.

Målet var i utgangspunktet å komme i mål med lovforslaget før midnatt, men behandlingen i Senatet ble forsinket av den republikanske senatoren Rand Paul, som protesterte mot å hurtigbehandle forslaget. En slik hurtigbehandling krever støtte fra alle de 100 senatorene.

Mer motstand?

Men også i Representantenes hus kan budsjettforslaget møte motstand fra både liberale demokrater og konservative republikanere, skriver nyhetsbyrået AP.

Budsjettet må også signeres av president Donald Trump før det er endelig vedtatt.

Heller ikke i januar ble de folkevalgte enige, og 22. januar underskrev Trump en midlertidig budsjettavtale etter et kompromiss i Kongressen. Helgen før måtte flere offentlige etater stenge.

Betent debatt

I tillegg til at det er strid om gjeldstaket, har demokrater knyttet budsjettbehandlingen til et program som innebærer at 800.000 unge som ble brakt til USA ulovlig som barn, får bli i landet. President Donald Trump ønsker å oppheve programmet.

Onsdag satte Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi talerekord i Representantenes hus, da hun i åtte timer argumentere mot budsjettavtalen.(Vilkår)

Donald Trump USA Representantenes hus Demokratene Senatet Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.