Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kongressen i Washington ble grytidlig fredag morgen lokal tid endelig enig om budsjettet, og «shutdown» er dermed avblåst. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
Kongressen i Washington ble grytidlig fredag morgen lokal tid endelig enig om budsjettet, og «shutdown» er dermed avblåst. Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

USA: «Shutdown» avblåst etter nervepirrende avstemning

Representantenes hus stemte fredag formiddag for budsjettet. Dermed er «shutdown» avlyst etter bare seks timer

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Budsjettet ble vedtatt med 240 mot 186 stemmer. Men stemmegivningen var splittet, og resultatet var ikke klart før stemmene var talt opp. 67 republikanere stemte imot, mens 73 demokrater stemte for.

Før morgengry fredag ble kongressmedlemmene hentet i sine biler utenfor kongressbygningen etter en lang natts kiving som endte med en midlertidig løsning. Foto: Joshua Roberts/Reuters/NTB Scanpix

Budsjettkriser og «shutdown» i USA

  • Januar 2018: En tre dager lang nedstengning av statlige kontorer avsluttes med at Kongressen vedtar et midlertidig budsjett slik at statsadministrasjonen kan holde det gående i drøyt to uker. Harde forhandlinger resulterer i et nytt budsjettforslag, men det ble ikke vedtatt i tide og en ny nedstengning er et faktum ved midnatt 9. februar. Samtidig fortsetter Kongressen budsjettbehandlingen for å hindre at nedstengningen varer.
  • Oktober 2013: 16 dager lang delvis nedstengning. Konservative i den republikanske Tea Party-bevegelsen krevde å få inn formuleringer som kunne stoppe president Barack Obamas helsereform. 850.000 offentlige ansatte blir permittert, og USA taper 2,5 milliarder dollar som følge av manglende produktivitet, ifølge Congressional Research Service.
  • Desember 1995 – januar 1996: Republikanere som ønsket budsjettkutt, tvang gjennom en tre uker lang nedstengning for å få president Bill Clinton til å godta budsjettet. Konflikten økte Clintons popularitet, og han ble gjenvalgt i november samme år.
  • November 1995: Femdagers nedstengning på grunn av konflikt om økte kostnader til Medicare.
  • Ronald Reagan (1981–1989) opplevde seks nedstengninger i løpet av sine åtte år som president. De varte i én til to dager hver.
  • Mens Jimmy Carter var president (1977-1981), var det nesten årlige nedstengninger, som i snitt varte elleve dager.

KIlde: NTB

Vis mer

Dette betyr at statsadministrasjonen igjen er sikret finansiering, og alle føderale funksjoner gjenopptas etter en kort pause. Den siste runden med «shutdown» startet ved midnatt og varte dermed bare noen timer.

Senatet, det andre kammeret i Kongressen, vedtok budsjettet torsdag kveld med klar margin, 71 mot 28 stemmer.

Budsjettet sendes nå over til president Donald Trump for endelig godkjenning.

Midlertidig løsning

Men finansieringen er bare midlertidig, i og med at gjeldstaket er hevet. Det betyr at regjeringen har sikret seg et pusterom til og med 23. mars før disse pengene er brukt opp og gjeldstaket må heves ytterligere.

Demokratene krever klare løfter fra republikanerne som sikrer barna til såkalt ulovlige innvandrere (Daca), opphold i USA. De fleste demokratene, bortsett fra 73 av dem, er ikke fornøyd med løftene fra Paul Ryan, republikanernes leder i Representantenes hus, om at det vil ordne seg for Daca-barna.

De fleste republikanerne som stemte imot er budsjetthauker som mener budsjettet er uansvarlig fordi det øker underskuddet og statsgjelden.(Vilkår)

USA Donald Trump Nancy Pelosi Kongressen Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.