Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Martin Schulz trekker sitt kandidatur som utenriksministeren. Den sosialdemokratiske lederen kan nå være ferdig helt i toppen av tysk politikk. Foto: Ferdinand Ostrop/AP/NTB Scanpix
Martin Schulz trekker sitt kandidatur som utenriksministeren. Den sosialdemokratiske lederen kan nå være ferdig helt i toppen av tysk politikk. Foto: Ferdinand Ostrop/AP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Martin Schulz trekker utenriksminister-kandidatur

Martin Schulz opplyser at han likevel ikke er aktuell som Tysklands nye utenriksminister.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg erklærer herved at jeg ikke kommer til å gå inn i regjeringen, og jeg håper virkelig at det vil føre til en slutt på persondebatten internt i SPD, sier Schulz i en uttalelse fredag.

Kunngjøringen kommer etter at flere personer i partiledelsen hadde gitt uttrykk for sterk misnøye med Schulz.

Martin Shculz hadde tidligere både avvist et nytt regjeringssamarbeid med kristendemokratene og utelukket at han selv kom til å bli minister.

Men denne uken ble Schulz enig om en ny storkoalisjon mellom SPD og kristendemokratene i CDU og CSU, i tillegg til at det ble klart at han selv ønsket posten som utenriksminister.

Da koalisjonsavtalen ble lagt frem, skal Schulz ifølge tysk presse ha varslet partiet om at han går av som partileder. Det er dermed usikkert hvilken fremtid han vil ha i partiet.

Kritikk fra Gabriel

Blant dem som har vært kritisk til Shculz, er sittende utenriksminister Sigmar Gabriel, også han fra SPD.

– Det som er igjen, er skuffelse over hvor liten respekt det finnes i Det sosialdemokratiske partiet for de avtaler vi har inngått med hverandre, og hvor lite en persons ord teller, sa Gabriel fredag.

Kort tid etter opplyste SPD at Schulz likevel ikke blir utenriksminister, men da var skaden alt skjedd.

– Likte jobben

– Jeg satte pris på å bli utenriksminister, og folk synes tilsynelatende at jeg har gjort en god og vellykket jobb. Jeg beklager at folks anerkjennelse av jobben jeg gjør, tydeligvis ikke betyr noe som helst for SPD-ledelsen, sa han videre.

En meningsmåling som ble utført for rikskringkastingen ARD tidligere i februar, viser at 57 prosent av velgerne er fornøyd med Gabriels innsats. Men selv om han er en av Tysklands mest populære politikere, har han ikke fått noen ministerpost i det som ligger an til å bli Merkels fjerde regjering.

Regjeringsavtalen som ble inngått denne uken, må imidlertid først gjennom en uravstemning i SPD før regjeringen kan bli en realitet.

Skuffelse fra flere hold

Gabriel er ikke den eneste som er skuffet over resultatet av regjeringsforhandlingene. I Merkels eget parti CDU er det skarpe reaksjoner på at partiet må gi fra seg det viktige finansdepartementet til SPD.

Og i den østlige delen av landet har mange klaget på at Merkel er den eneste politikeren fra det tidligere Øst-Tyskland i den nye regjeringen.

I SPDs ungdomsorganisasjon er det også sterk motstand mot at partiet vil gå i regjering selv om det i september gjorde sitt dårligste valg siden 1949. Sosialdemokratene fikk 20,5 prosents oppslutning.

Ifølge leder Kevin Kühnert kommer ungdomsfløyen til å oppfordre partiets over 460.000 medlemmer til å stemme nei i uravstemningen om regjeringsavtalen, som skal holdes fra 20. februar til første helg i mars.(Vilkår)

Martin Schulz Sigmar Gabriel Angela Merkel Tyskland SPD Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.