Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kjell Inge Røkke kontrollerer Aker, som igjen kontrollerer både Kværner og Aker Solutions. Foto: Ida von Hanno Bast
Kjell Inge Røkke kontrollerer Aker, som igjen kontrollerer både Kværner og Aker Solutions. Foto: Ida von Hanno Bast les mer

Børs

Røkke-selskaper får milliardkontrakter

Kjell Inge Røkke-kontrollerte Kværner har fått Johan Castberg-kontrakt av Statoil verdt 3,8 milliarder kroner. 450 millioner av disse går til Røkkes Aker Solutions som skal hjelpe med leveringer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tirsdag morgen melder Kværner at den Kjell Inge Røkke-kontrollerte verftsgruppen har signert en kontrakt med Statoil for leveransen av modulene til plattformdekket til produksjonsskipet for Johan Castberg feltet, samt sammenkobling og integrasjon av dekksmodulene med skroget.

Kontrakten har en verdi på 3,8 milliarder kroner.

– Dette er en av de store puslespillbitene for Johan Castberg og utgjør en sentral del av produksjonsskipet. Kontrakten omfatter bygging av til sammen ti moduler samt et fakkeltårn og en sentral rørgate. Det har vært tøff internasjonal konkurranse om kontrakten og vi ser frem til et godt samarbeid med Kværner i årene som kommer. Norske leverandører har nok en gang demonstrert konkurransekraft, sier direktør for prosjektutvikling Torger Rød i Statoil i en pressemelding.

2000 ansatte i arbeid

«Kontrakten vil gi omfattende positive ringvirkninger for et bredt spekter av Kværners underleverandører innen norsk industri», skriver selskapet.

På topp vil omfanget av arbeidet involvere omtrent 2000 Kværner-ansatte og personell hos underleverandører.

– Vi er tilfredse med at vi er valgt som leverandør til ett av de viktigste prosjektene i det globale olje- og gassmarkedet. I tillegg er det en strategisk fordel for Kværner at vi videreutvikler vår ekspertise på flytende produksjonsskip, ettersom flere kommende feltutviklingsprosjekter trolig vil benytte lignende konsepter, sier konsernsjef Jan Arve Haugan i Kværner.

Illustrasjonsbilde av Statoils flytende produksjonsskip på Johan Castberg-feltet. Foto: Statoil

For byggearbeidene vil Kværner benytte seg av en rekke verft langs norskekysten, nærmere bestemt i Sandnessjøen, Verdal, Stord og Egersund.

Aker Solutions får en del av kaken

Kort tid etter meldingen fra Kværner kom, slapp oljeserviceselskapet Aker Solutions en melding der det står at selskapet som en underleverandør av Kværner skal levere moduler for produksjonsskipet til Johan Castberg. Denne kontrakten er verdt rundt 450 millioner kroner og vil bli bokført i første kvartal i år.

Aker Solutions vil levere to moduler for vann- og kjemiskinjeksjon fra verftet i Egersund, mens anlegget i Sandnessjøen vil lage mindre moduler og fakkeltårn.

Kjell Inge Røkke kontrollerer selskapet Aker, som igjen kontrollerer både Kværner og Aker Solutions.

Illustrasjonsbilde av produksjonsskipet og Johan Castberg-feltet. Foto: Grafisk Geologi & Print/Kåre Spanne / Statoil

Statoil sanksjonerte prosjekter til en verdi av 90 milliarder kroner i løpet av 2017 på norsk sokkel. Norske leverandører har sikret seg 70 prosent av kontraktene tildelt så langt i disse prosjektene.

– En gledens dag for Norge

Olje- og energiminister Terje Søviknes er strålende fornøyd med kontraktstildelingene.

– Dette er en gledens dag for Norge. Kontraktstildelingen er ett nytt bevis på hvilke ringvirkninger felt på norsk sokkel gir for bedrifter, arbeidsplasser og lokalsamfunn på land når norske leverandørbedrifter er internasjonalt konkurransedyktige, sier Søviknes i en kommentar til DN.

– Utbyggingsplanen for Castberg-feltet er til behandling i departementet. For å legge til rette for at utbyggingen kan gjennomføres på kost og tid har departementet gitt samtykke til at denne kontrakten kan inngås før utbyggingsplanen er godkjent, sier han. (Vilkår)

Kjell Inge Røkke Statoil Aker Solutions Johan Castberg Kværner Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.