Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Russiske atomvåpenforskere forsøkte å benytte datamaskin på atomvåpenanlegg til bitcoin-graving. Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB Scanpix
Russiske atomvåpenforskere forsøkte å benytte datamaskin på atomvåpenanlegg til bitcoin-graving. Foto: Dado Ruvic/Reuters/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Superdatamaskin til atomvåpen misbrukt til bitcoin-graving

Russiske forskere er arrestert.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Mange verden rundt har kastet seg på bølgen med utvinning av kryptovaluta. Også i Norge.

Det kan blant annet leses ut av omsetningen av grafittkort hos Komplett, som økte med 227 prosent i januar sammenlignet med samme måned i fjor.

Ikke alle lykkes like godt.

Flere forskere som jobber på et topphemmelig russisk atomvåpenanlegg ble nylig arrestert for forsøk på å utvinne bitcoin med en av landets kraftigste superdatamaskiner, skriver BBC.

– Det har vært et ikke-godkjent forsøk på å bruke datamaskinanlegget til private formål, sier Tatyana Zalesskaya, leder av atomvåpenanleggets pressetjeneste, til Interfax.

Anlegget ligger i byen Savrov, der Sovjetunionens første atombomber ble fremstilt, og der det fortsatt utvikles atomvåpen. Savrov, som ligger 300 kilometer øst for Moskva, er fortsatt en lukket by med oppholds- og reiserestriksjoner. Tidligere var byen så hemmelig at den ble fjernet fra russiske kart.

Overlevert til FSB

Det statlige selskapet Rosatom er tilsynsmyndighet for anlegget. I 2011 fikk anlegget en ny superdatamaskin med en kapasitet på én petaflop, som på den tiden var verdens 12. kraftigste datamaskin.

For å hindre inntrengning var det imidlertid aldri meningen at superdatamaskinen skulle kobles til internett. Da forskerne forsøkte det, ble planene om graving etter bitcoin avslørt. Sikkerhetsavdelingen i Savrov ble varslet, før både saken og de arresterte ble overlevert til Federal Security Service (FSB), ifølge den russiske nyhetstjenesten Mash.

-Etter hva vi forstår har det blitt anlagt straffesak mot dem, sier Tatyana Zalesskaya til Interfax.

Hun sier at også flere andre virksomheter i Russland med stor datakapasitet nylig er blitt forsøkt utnyttet til å utvinne kryptovaluta.

– Det vil bli slått hardt ned på slike forsøk hos oss. Dette er teknisk sett en håpløs og kriminell handling, sier hun til Interfax.(Vilkår)

Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.