Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Julian Assange i Ecuadors ambassade i London i mai i fjor. Foto: AP/NTB scanpix
Julian Assange i Ecuadors ambassade i London i mai i fjor. Foto: AP/NTB scanpix les mer

Utenriks

Arrestordre mot Assange opprettholdes

En britisk dommer har for andre gang opprettholdt arrestordren mot WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dommer Emma Arbuthnot lot seg tirsdag ikke overbevise av argumentene til Assanges advokater. De mener arrestordren bør oppheves fordi det ikke lenger er i allmennhetens interesse å opprettholde den.

Assange er ettersøkt i Storbritannia fordi han brøt vilkårene for en prøveløslatelse i 2012. Han søkte da tilflukt i Ecuadors ambassade i London, hvor han har oppholdt seg siden.

Arbuthnot vurderte australierens situasjon også i forrige uke, og konklusjonen da ble den samme. Assanges advokater har argumentert med at den britiske arrestordren bør oppheves siden overgrepssaken mot Assange i Sverige er blitt droppet.

– Ville droppe saken i 2013

Svensk påtalemyndighet ønsket tidligere å få Assange utlevert, noe som var bakgrunnen for at han ble pågrepet i Storbritannia.

Saken mot Assange i Sverige ble droppet i fjor. Avisa The Guardian har skrevet at svensk påtalemyndighet opprinnelig ønsket å avslutte etterforskningen og oppheve utleveringsbegjæringen i 2013.

Avisa har fått tilgang til eposter som viser at britisk påtalemyndighet prøvde å overtale sine svenske kolleger til å fortsette etterforskningen. Opplysningene er ikke bekreftet av myndighetene i de to landene.

Frykter utlevering til USA

Assange har avvist de svenske overgrepsanklagene og kalt dem en svertekampanje. Han har uttrykt frykt for at han kunne bli sendt videre til USA hvis han først ble utlevert til Sverige.

I USA risikerer han å bli tiltalt for å ha offentliggjort store mengder hemmelige amerikanske dokumenter.(Vilkår)

Julian Assange Wikileaks Storbritannia Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.