Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Ivrig etter høyere lønn i din neste jobb? Ikke nevn det i jobbintervjuet, råder ekspertene (illustrasjonsbilde). Foto: Andrey Popov/Getty Images/Istock
Ivrig etter høyere lønn i din neste jobb? Ikke nevn det i jobbintervjuet, råder ekspertene (illustrasjonsbilde). Foto: Andrey Popov/Getty Images/Istock les mer

Arbeidsliv

Dette er viktigst når vi vurderer å bytte jobb

Lønn er viktigere enn før, viser den nye Jobbskifteundersøkelsen fra ManpowerGroup. Men én ting må du for all del unngå å gjøre.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Blant dem som aktivt søker ny jobb, er det hele 63 prosent som oppgir høyere lønn som viktigst i ny jobb. For disse blir større utfordringer mindre viktig, og lønn og virksomhetens omdømme mer viktig enn i fjor.

Dette kommer frem i ManpowerGroups nye Jobbskifteundersøkelse som er gjennomført av Opinion. Nesten 2000 nordmenn i alderen 18–67 år deltok.

– Jeg synes jo det er en overraskende høy andel som er opptatt av lønn når de er på jobbjakt. Ikke minst siden vi vet fra en tidligere undersøkelse vi gjorde at bare syv prosent av dem som faktisk skiftet jobb, gjorde det som følge av de økonomiske betingelsene, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup Norge.

Opptatt av bedriftens omdømme

Hun peker også på at virksomheters omdømme er blitt en viktigere motivasjon for jobbskifte de siste årene:

I 2014 var bare ni prosent opptatt av dette – nå oppgir én av fire dette som viktigste motivasjon for å bytte jobb i fremtiden.

– I dag er alt så transparent at det for alle bedrifter er viktig å «holde sin sti ren». Skal man klare å tiltrekke seg de beste talentene og holde virksomheten konkurransedyktig i fremtiden, må man både ha et godt omdømme, øke mulighetene for faglig utvikling og tilby sine ansatte fleksibilitet, sier Brath.

Dette er viktigst i fremtidig jobb blant dem som er aktive jobbsøkere

* Høyere lønn (63 prosent)

* Økte muligheter for faglig utvikling (49 prosent)

* Bedre karrieremuligheter (38 prosent)

* Mer fleksibilitet (36 prosent)

* Større utfordringer (34 prosent)

* Mer ansvar (26 prosent)

* Virksomhetens omdømme (25 prosent)

* Bedre frynsegoder (19 prosent)

* Mulighet til å bli leder (10 prosent)

* Andre forhold (9 prosent)

(Kilde: Jobbskifteundersøkelsen, ManpowerGroup)

Vis mer

– Er det smart å spørre om lønn i jobbintervjuet?

– Nei. Det er absolutt ikke det første man tar opp. Arbeidsgivere er interessert i å ansette dyktige folk som er opptatt av å utvikle seg faglig og hele tiden lære noe nytt, noe som er spesielt viktig i dagens arbeidsliv, der endringer skjer så raskt. Det må jobbkandidaten merke seg. Å være mest opptatt av lønnen gir ikke noe godt førsteinntrykk, sier ManpowerGroup-toppen.

Hennes beste råd til unge på jobbjakt er å vise endringsvilje og nysgjerrighet når man møter en potensiell fremtidig arbeidsgiver.

– Den dagen man slutter å ønske å lære mer, da er man lite attraktiv på arbeidsmarkedet, sier Maalfrid Brath.

– Et tegn på bedre arbeidsmarked

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon er helt enig med Brath i at lønn er noe man helst ikke snakker om i et jobbintervju.

– At flere enn før sier at høyere lønn er viktigst tar jeg som et tegn på at det er blitt et bedre arbeidsmarked – at man nå tør å be om dette, sier Manus.

Hun tviler imidlertid på at nyutdannede er opptatt av høy lønn.

– De er mest opptatt av å få en fot innenfor, ikke hvilke betingelser man får.

Men uansett hvor høyt man ønsker høyere lønn, er dette ikke noe som bør skinne igjennom i et jobbintervju, understreker hun.

– Gjør heller god research før jobbintervjuet, slik at du vet hva du kan forvente deg og hvilke forhandlingsmuligheter du har når den tid kommer. Det tar seg dårlig ut å spørre direkte om lønn og frynsegoder. Det gir ikke noe godt førsteinntrykk, sier karriererådgiveren.(Vilkår)

Karriere Lønn Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.