Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Egen forhandling og streikerett på kost og losji? Fellesforbundets leder Jørn Eggum og resten av LO leter etter kompromisset. Foto: Mikaela Berg
Egen forhandling og streikerett på kost og losji? Fellesforbundets leder Jørn Eggum og resten av LO leter etter kompromisset. Foto: Mikaela Berg les mer

Arbeidsliv

Kan ende på delt løsning i lønnsoppgjøret

Fellesforbundet kan gå med et samordnet lønnsoppgjør, hvis de får lov til å ta ut konflikten rundt innleide arbeidstagere og forhandle separat med Norsk Industri om dette.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I formiddag setter LOs representantskap seg sammen for å bli enig om krav i det kommende lønnsoppgjøret og hva slags form oppgjøret skal ha. Flertallet av de 26 LO-forbundene har gått inn for samordnet oppgjør, mens det sterke Fellesforbundet vil ha forbundsvist oppgjør.

Etter det DN har grunn til å tro kan det gå mot en kompromissløsning som får alle LO-forbundene til å stå frem som enige foran denne vårens hovedtariffoppgjør.

Oppgjørsform i lønnsoppgjør

Privat sektor:

  • Forbundsvise oppgjør: Hvert forbund på arbeidstagersiden forhandler med sin motpart på arbeidsgiversiden. F.eks.: LO-forbundet Fellesforbundet forhandler med NHO- foreningen Norsk Industri.
  • Arbeidstagerorganisasjonene: LO har 26 forbund, YS har 15 forbund
  • Arbeidsgiverorganisasjonene: NHO har 13 landsforeninger, Virke 13 områder for sine medlemsbedrifter, Spekter er delt inn i ti områder (både privat og offentlig sektor)
  • Samordnet oppgjør: LO fører forhandlinger på vegne av sine forbund mot motpart NHO som forhandler på vegne av sine foreninger.
Vis mer

Pensjon først, så dumping

Resultatet i dag kan bli at LO går inn for et samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger.

En slik oppdeling av lønnsoppgjøret kan forene Fellesforbundet – som prioriterer konflikten rundt dekning av kost, losji og reise for innleid arbeidskraft høyt – med ønsket til de andre LO-forbundene om å sette all kraft inn på å forbedre pensjonsordningene i dette oppgjøret.

Fellesforbundet mener fast ansattes avtaler om betaling for blant annet kost, losji og reiser uthules av innleide eller underentreprenører som etablerer postkasseselskaper på arbeidsstedet og dermed unngår å betale tillegg.

LOs øvrige forbund ønsker imidlertid å prioritere pensjon først ved dette hovedoppgjøret, selv om alle regner sosial dumping som viktig problem. Kompromisset som er spilt inn er altså oppdeling av oppgjørsform etter tema.

– Vi regner med at vårt syn blir tatt hensyn til, sier kommunikasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet.

Tradisjonelt velges forbundsvise oppgjør når LOs største forbund i privat industri går inn for dette. Dette er «frontfagsmodellen». Da blir resultatet i lønnsoppgjøret mellom Fellesforbundet og Norsk Industri i denne konkurranseutsatte sektoren «malen» som andre skal innrette seg etter.

Lønnsoppgjøret 2018

Vis mer

Vil ha en hånd på rattet

I tillegg til todelingen med ulik forhandlingsform for pensjon/sentrale tillegg og for kost og losji-bestemmelsen skal Fellesforbundet ha uttrykt ønske om å få en mer sentral plass i LO-delegasjonen i felles forhandlinger.

Tautrekkingen om form og representasjon pågikk fortsatt mandag. LOs representantskapsmøte tirsdag vil gi tydeligere signaler om hva LO lander på foran 2018-lønnsoppgjøret.(Vilkår)

Lønnsoppgjøret 2018 Fellesforbundet LO Lønnsoppgjøret NHO Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.