Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Seismikkselskapet Polarcus varsler på forhånd et svakt fjerde kvartal. Her er skipet Polarcus Naila. Foto: Polarcus
Seismikkselskapet Polarcus varsler på forhånd et svakt fjerde kvartal. Her er skipet Polarcus Naila. Foto: Polarcus les mer

Olje

700 mill. barbert vekk

Polarcus hadde allerede varslet om et tøft fjerde kvartal. Og tøft ble det. Seismikkselskapet barberte bort 700 millioner kroner av flåteverdiene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Tirsdag morgen la seismikkselskapet Polarcus frem resultater for fjerde kvartal 2017.

Seismikkselskapene samler inn data om undergrunnen for å kartlegge mulige olje- og gassreserver.

Polarcus hadde allerede varslet om et tøft fjerde kvartal og gjorde tidligere i år en finansiell restruktureringen av selskapet. Oljeserviceselskapene er blitt rammet hardt siden oljeprisfallet, og bransjen har vært gjenstand for konsolideringer og sammenslåinger. Og pengene har rent ut.

Administrerende direktør i Polarcus, Duncan Eley. Foto: Polarcus

Polarcus har ikke vært noe unntak. I 2017 gikk selskapet over én milliard i minus på driften.

Skriver ned skip og utstyr

Den ferske kvartalsrapporten viser at de siste tre månedene av 2017 ble tøffe – akkurat som varslet.

I fjerde kvartal skrev Polarcus ned den bokførte verdien på skip, utstyr og multiklientbibliotek med 89,8 millioner dollar, tilsvarende 702 millioner kroner. Den vedvarende utfordrende markedssituasjonen får skylden.

– Siden 2014 har oljeprisnedgangen forårsaket svake nivåer av investeringer i seismikk fra oljeselskapene, med et påfølgende fall i etterspørselen for Polarcus' tjenester og lavere rater i hele bransjen. Markedet fortsetter å være utfordrende og usikkert, skriver Polarcus i rapporten.

Multiklientbibliotek er varelageret seismikkselskapene har av seismikk som er innhentet på selskapets eget initiativ, for deretter å tilbys til oljeselskaper og andre. Det er derfor en mer usikker inntektskilde enn når seismikk innhentes på initiativ og kontrakt fra det enkelte oljeselskap.

– Fortsatt begrensede leteinvesteringer fra oljeselskapene og lavere etterspørsel, kombinert med et overskudd i flåtekapasiteten skaper stor konkurranse for seismikkontrakter, skriver selskapet.

Klarer fire tøffe år til

Inntektene til Polarcus falt med 21 prosent på årsbasis fra 47 millioner dollar i fjerde kvartal 2016 til 37 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor. Det ga et resultat før skatt på minus 92 millioner dollar i kvartalet, tilsvarende 719 millioner kroner, en snau forbedring fra fjoråret da Polarcus fikk et resultat før skatt på 97 millioner dollar i fjerde kvartal.

Men Polarcus mener å ha sett tegn til en stabilisering av markedet i starten av 2018, men igjen er det for tidlig å konkludere med at markedet er i bedring. Tidligere i år lanserte selskapet en ny refinansieringsløsning som blant annet innebærer at det skal hentes inn 340 millioner i frisk egenkapital gjennom en rettet emisjon på 300 millioner kroner og en reparasjonsemisjon på 40 millioner kroner.

Dette vil ifølge Polarcus forbedre likviditeten i selskapet med inntil 221 millioner dollar frem til 2022.

– Det setter Polarcus i en sterk posisjon til å navigere godt om markedet forholder seg flatt de neste fire årene, skriver selskapet.

I første halvår 2018 har Polarcus booket 90 prosent av flåtekapasiteten sin.(Vilkår)

Polarcus Limited, årsresultat 2017 (i millioner USD) 2017 2016 Endring
Omsetning 178,9 243,4 -26,5%
Driftsresultat (ebit) -137 -131,2 -%
Resultat før skatt -172,3 23,5 -%
Seismikk Oljeinvesteringer Resultater Polarcus Olje
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.