Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Alunorte-raffineriet ligger i Bacarena i Brasil. Foto: Google Maps
Alunorte-raffineriet ligger i Bacarena i Brasil. Foto: Google Maps les mer

Industri

Hydros Brasil-trøbbel fortsetter: Raffineri varsler at det kan få leveringsproblemer

Alunorte har sendt ut force majeure-varsel etter kraftig nedbør.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Norsk Hydro er den største kjøperen av alumina fra aluminaraffinereiet Alunorte i Brasil, som denne uken har fått ordre om å redusere produksjonen med 50 prosent.

Dette er saken

  • Natt til 17. februar falt det mer enn 200 millimeter regn i delstaten Pará, nord i Brasil, hvor Hydro driver verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Regnet førte til flom, ødeleggelser og forurenset drikkevann.
  • Hydro fastholder at det ikke er bevist at lekkasjer fra selskapets rødslamsdeponier har forurenset vannet, men har senere innrømmet lekkasjer og utslipp av ubehandlet regnvann.
  • Brasilianske myndigheter har pålagt halvering av produksjonen, stengning av et av to rødslamsdeponier og gitt store bøter. Myndighetene har forhandlet med selskapet om hva som skal til for å få opp igjen full produksjon, men partene er ikke blitt enige.
  • Hydro og toppsjef Svein Richard Brandtzæg har bedt om unnskyldning, lovet investeringer på en halv milliard kroner i nytt vannrenseanlegg og iverksatt både en ekstern og intern granskning.
  • Alunorte-anlegget produserte i fjor 6,4 millioner tonn alumina til en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner. Det er rundt 2000 Hydro-arbeidere på anlegget, mens nesten like mange jobber hos underleverandører.
Vis mer

Fredag kveld melder Hydro i en børsmelding at Alunorte fredag har sendt et force majeure-varsel, «på grunn av produksjonsreduksjonen og mangel på klarhet i hvilke tiltak som må til for å returnere Alunorte til normal drift».

Kraftig nedbør

Force majeure er et juridisk uttrykk som brukes for å forklare at man er forhindret fra å innfri sine forpliktelser i henhold til kontrakter grunnet forhold som er utenfor et selskaps kontroll.

Varselet kommer etter en periode med kraftig nedbør, som har ført til oversvømmelser i Bacarena, der Alunorte ligger.

«Grunnet bekymringer overmulig vannforurensning fra Alunorte som følge av oversvømmelsen, harmyndighetene iverksatt flere tiltak mot aluminaraffineriet, inkludert ordre om åredusere aluminaproduksjonen og stoppe driften ved rødslamdeponiet DRS2W, skriver Hydro.

– Et varsel

– Fra Alunorte sitt ståsted, er dette et varsel om at det kan komme til å få begrensninger på å levere alumina. Det er altså et varsel, og Alunorte gjør det de kan for å redusere effekten for kunder, sier informasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro.

Hydro skriver at det nå vurderer en «rekke mulige tiltak for å minimere den negative effekten for sine kunder». Molland opplyser til DN at raffineriet gikk til halv kapasitet torsdag.

Hydro er største mottager av alumina fra Alunorte, og eier 92 prosent av raffineriet.

– Alunorte vil gjøre det de kan for å begrense negative effekter for sine kunder i henhold til kontraktene de har. Hydro vil som kjøper gjøre det vi kan for å se på alternativer for leveranser, dersom noe skulle skje med leveransene fra Alunorte, sier Molland.

– Hvorfor kommer varselet sent fredag kveld?

– Det er gjort en vurdering på grunnlag av produksjonsreduksjonen som ble pålagt og mangel på klarhet i hvilke tiltak som må til for å bringe Alunorte tilbake i normal drift, sier Molland.

Hydro har falt nesten syv prosent på denne uken, etter at ordrene om produksjonskutt ble kjent.

Kan tape én milliard i kvartalet

DN snakket torsdag med analytiker Kenneth Sivertsen i meglerhuset Pareto Securities. Han mener det vil koste Hydro dyrt om man ikke får produksjonen raskt opp å gå igjen.

– Vi estimerer at de taper cirka 11 millioner kroner per dag eller cirka én milliard kroner per kvartal i det korte bildet, sier han.

Analytikeren trodde da at Hydro har aluminalagre nok til å klare seg i noen uker, før selskapet må på markedet for å kjøpe alumina til sin primære aluminiumsproduksjon.

Men Hydro har også leveringsforpliktelser til andre selskaper, og kan dermed risikere at det må kjøpe inn alumina til høyere priser for å sikre leveranser til sine egne aluminiums-konkurrenter.(Vilkår)

Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.