Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Shippingsjef Birgit M. Liodden slutter som direktør i Nor-Shipping. Foto: Mikaela Berg
Shippingsjef Birgit M. Liodden slutter som direktør i Nor-Shipping. Foto: Mikaela Berg les mer

Arbeidsliv

Slutter som shippingsjef – nå skal hun jobbe for å få slutt på ukulturen i egen bransje

Før jul tok shippingsjef Birgit M. Liodden et kraftig oppgjør med seksuell trakassering og maktmisbruk i egen bransje. Nå slutter hun i toppjobben i Nor-Shipping.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg jobbet for mye og gikk på «en smell». Da var tiden inne for å tenke over hva jeg egentlig vil bruke tiden min på, sier Birgit M. Liodden (35).

Liodden var første kvinne i sjefsstolen for Nor-Shipping – og den yngste noensinne. Etter om lag 11 år i shippingbransjen, trakk hun i DN i november i fjor frem spesielt tre episoder som hun mente hører hjemme i Metoo-kategorien.

Den ene episoden skjedde under bransjemessen Posidonia i Hellas sist sommer.

– En leder, som jobber for en av våre kunder i Singapore, ville at jeg skulle bli med ham tilbake til hotellet hans. Da jeg avviste ham, begynte han å bombardere meg med sinte meldinger. Han kalte meg hore og det som verre er. Sjelden har jeg angret så mye på å gi ut et visittkort, sa hun.

En annen episode omhandlet en London-megler.

– Han tok et godt tak i brystet mitt og sa at jeg burde holde kjeft. Jeg hadde ikke store nok pupper til at han gadd å høre på meg, mente han.

Denne scenen utspilte seg på Nor-Shipping – en av verdens største shippingmesser – i 2013. Liodden har jobbet med arrangementet i om lag seks år, de siste to som øverste sjef.

– Det ble mye debatt og diskusjoner etter uttalelsene mine, og jeg har fått veldig mange positive henvendelser i etterkant. Vi er en del kvinner i shippingbransjen nå, men vi må jobbe tettere sammen for å hindre den ukulturen som flere av oss har opplevd. Dette er noe jeg virkelig brenner for. Derfor har jeg bestemt meg for å bruke 2018 på spennende prosjekter som dreier seg om kvinners situasjon i shipping, sier hun til DN.

Birgit Marie Liodden

Alder: 35

Stilling: Direktør i Nor-Shipping, en av verdens ledende maritime messer. Arrangeres annethvert år i Norge, eid av Norges Varemesse. Styremedlem i den norske delen av organisasjonen Women’s International Shipping & Trading Association (Wista) og i Bellona.

Bakgrunn: Ett år på sekretærstudiet på Wang, noen prosjektlederkurs fra BI. Grunnlegger og generalsekretær av YoungShip International, diverse styreverv. «Årets shippingnavn» i 2012. Pådriver og organisator av Maritime Meet-up, shippingbransjens mentorprogram for kvinner.

Vis mer

Blant annet skal hun jobbe inn mot den internasjonale konferansen for kvinnelige ledere i shipping som skal holdes i Tromsø senere i år.

– Vi må finne ut hvor skoen trykker og hva vi kan gjøre for å få til en bedring. Jeg synes dette er et tema det er viktig å fronte, sier Liodden.

I tillegg vil hun bruke stemmen sin aktivt og tydelig på det hun kaller «hardcore miljø».

– Ja, jeg skal også jobbe for en miljøorganisasjon på shippingområdet. Nå får jeg tid til å dedikere ekstra tid og fokus på to områder jeg virkelig brenner for. Det ser jeg frem til. Jeg vil lære mer, komme meg ut, få litt mer «møkk under fingrene» og konsentrere meg om disse viktige temaene, sier Liodden.

Liodden har gjennom årene markert seg som en forkjemper for å gjøre shipping mindre gubbete og mer attraktivt for kvinner.

Etter at Metoo-kampanjen ble lansert i USA, bestemte shippingsjefen seg for å selv ta grep.

I november publiserte Liodden sin historie i et blogginnlegg på Splash 24/7, Asias største shippingmedium. Her kan du lese innlegget i norsk versjon.

Shippingsjefens råd

Slik formulerer Birgit M. Liodden sine tips om oppførsel:
 • Ikke gjør som Trump: grabbing av pupper og «p**sy» er ugreit, og dropp veldig gjerne klapsing på rompa
 • Dropp den type vitser som går på bekostning av kvinnelige kollegers profesjonelle standing og rolle
 • Aldri, aldri tving deg fysisk på noen
 • Hvis du flørter/prøver deg og blir avvist, ta det som en mann! Dropp hevnaksjoner (av typen såret mannlig stolthet) mot hun som avviste deg
 • Om du er i en seniorposisjon, vær bevisst på din egen makt og ikke misbruk den ovenfor yngre/mindre senior kolleger
 • Om du befinner deg i en setting hvor andre mannlige kolleger oppfører seg upassende mot en dame, vis ansvar og bryt inn. Kanskje ubehagelig – men det er mye enklere for deg enn for hun som blir utsatt for det
 • Begynn og diskuter temaet i din egen organisasjon og nettverk for å finne ut om dere bør endre den interne kulturen. Spør jentene om deres erfaringer, og be om deres råd til forbedring. Bevisstgjøring er nøkkelen til endring!
 • Og la oss som bransje jobbe sammen for å gjøre den fantastisk spennende shippingnæringen enda bedre! Det har aldri tidligere vært så mange kvinner i viktige posisjoner på tvers av bransjen, og vi trenger både de beste menn og kvinner for å skape en bærekraftig og konkurransedyktig shippingnæring for fremtiden.
Vis mer

Hun har tidligere vært åpen på at hun har jobbet for mye og ble utbrent. Åpenhet er viktig, mener hun.

– Det har kanskje vært litt utradisjonelt å snakke om sånt, at man sliter og har gått på en smell, men vi må ikke glemme at vi er hele mennesker, sier hun.(Vilkår)

Nor-Shipping Birgit M. Liodden Metoo Arbeidsliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.