Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Etter å ha vært ettersøkt i to år ble luksusyachten «Equanimity», til en verdi av over to milliarder kroner, funnet ved Benoa Bay i Bali. FBI mener den tilhører den ettersøkte finansmannen Jho Low, som mistenkes for å ha underslått og hvitvasket over 35 milliarder kroner. Foto: Rully Prasetyo/AFP/NTB Scanpix
Etter å ha vært ettersøkt i to år ble luksusyachten «Equanimity», til en verdi av over to milliarder kroner, funnet ved Benoa Bay i Bali. FBI mener den tilhører den ettersøkte finansmannen Jho Low, som mistenkes for å ha underslått og hvitvasket over 35 milliarder kroner. Foto: Rully Prasetyo/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

FBI-beslag av luksusyacht ved Bali: – Undertrykkelse og økonomisk krigføring

I over to år har kreditorer og FBI jaktet på verdier på over 35 milliarder kroner som forsvant fra et statlig malaysisk investeringsfond. Nå har oppgjørets time kommet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Den malaysiske finansmannen Jho Low skal ha spilt en nøkkelrolle da det investeringsfondet 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) ble tappet for flere titall milliarder kroner.

Politisk skandale

Malaysias statsminister ble dratt inn i skandalen da det dukket opp over seks milliarder kroner på privatkontoen hans. Han ble frikjent av en malaysisk etterforskning, hvor opposisjonen mener at det ikke var et genuint ønske om å komme til bunns i skandalen.

Politimyndigheter i Singapore, Sveits og USA har fortsatt etterforskningen. Store beløp er blitt hvitvasket via internasjonale banker og to banker har fått inndratt banklisenser i Singapore. Den antatte hovedpersonene, Jho Low, har forsvunnet.

I forrige uke informerte FBI indonesiske myndigheter om at luksusyachten hans, som har en verdi på over to milliarder kroner, befant seg ved Bali. Lokalt politi tok kontroll over «Equanimity», som er 75 meter lang, har helikopterdekk og et mannskap på 30.

Advokat Quintin Rozario sier at beslaget av «Equanimity» er grunnlovsstridig og at det ikke er bevist at Low eier yachten. Yachten er formelt sett eid av et selskap på Cayman Islands – et kjent skatteparadis.

«Beslag benyttes som et virkemiddel for undertrykkelse og økonomisk krigføring av amerikanske myndigheter. Dette gjøres å håndheve viljen overfor mindre nasjoner», sier Rozario til nyhetsbyrået Bernama.

Det amerikanske justisdepartementet har i to år forsøkt å ta beslag i luksuseiendommer, privatfly, kunst og filmrettigheter som ble finansiert med penger fra det malaysiske fondet.

«Det er skuffende at det amerikanske justisdepartementet fortsetter med å ta seg til rette over hele verden uten å reflektere over de elendige politisk motiverte påstandene som ligger til grunn. Alt er basert på påstander om at det er begått noe kriminelt – uten bevis», sier en talsperson for Low til Straits Times.

Finansierte Hollywood-filmer

Den malaysiske etterforskningen er blitt karakterisert som svært mangelfull av andre land. Pengene skal ha forsvunnet fra Malaysia, via banker i Singapore og Sveits til Midtøsten og skatteparadiser.

– Basert på etterforskningen er det ingen forbindelser mellom Jho Low og 1MDB, sier den malaysiske politidirektøren Tan Sri Mohamad Fuzi Harun til The Star.

Penger fra 1MDB ble blant annet brukt til å finansiere produksjonen av Hollywood-filmer, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

På tirsdag ble det inngått et forlik mellom Red Granite Pictures og amerikanske myndigheter hvor selskapet betaler 60 millioner dollar til den amerikanske staten. Selskapet eies av den malaysiske statsministerens stesønn, Riza Aziz, som er en nær venn av Low.

Under forliket innrømmet ikke Red Granite Pictures noe straffbart. Ifølge påtalemyndigheten skal han ha brukt over 100 millioner dollar til å finansiere filmene «The Wolf of Wall Street», «Dumb and Dumber To» og «Daddy's Home».

Skuespiller Leonardo DiCaprio, som spilte hovedrollen i «The Wolf of Wall Street», har levert tilbake gaver han fikk fra Red Granite, blant annet en Oscar-statue som opprinnelig tilhørte Marlon Brando.(Vilkår)

Malaysia Jho Low 1 Malaysia Development Berhad (1MDB) Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.