Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Bitcoin har falt med 1000 dollar over natten etter at det amerikanske finanstilsynet varslet at de fleste krypotvalutaer vil falle inn under verdipapirloven. Foto: Jack Guez/AFP Photo/NTB Scanpix
Bitcoin har falt med 1000 dollar over natten etter at det amerikanske finanstilsynet varslet at de fleste krypotvalutaer vil falle inn under verdipapirloven. Foto: Jack Guez/AFP Photo/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Nye advarsler og børsstans ryster kryptoverdenen

97 av de 100 største kryptovalutaene blinker i rødt etter at det amerikanske finanstilsynet advarer om at mange kryptobørser tilbyr handel i digital valuta som om de skulle vært verdipapirer.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I et dokument med navnet «Statement on Potentially Unlawful Online Platforms for Trading Digital Assets» sier det amerikanske finanstilsynet (SEC) at mange kryptobørser tilbyr handel i kryptovaluta og investeringer digitale myntemisjoner (ICO), men som utgir seg for å være verdipapirer underlagt finanstilsynets lovgivning.

Det sendte umiddelbart de største kryptovalutaene i rødt terreng onsdag kveld, og nedgangen fortsetter torsdag.

Bredt kryptofall

– Hvis en plattform tilbyr handel av digitale valutaer som verdipapirer og opererer som en «børs» som definert av den føderale verdipapirloven, så må plattformen registrere seg hos SEC som en nasjonal verdipapirbørs eller bli fritatt fra registrering, skriver SEC.

– SEC er bekymret for at mange nettplattformer fremstår overfor investorer som registrert i SEC og regulerte markedsplasser når de ikke er det, skriver de.

På morgenkvisten torsdag faller 97 av de 100 største kryptovalutaene. Bitcoin er ned åtte prosent, ifølge Coinmarketcap, og koster nå 9800 dollar. Det er et fall på rundt 1000 dollar siden onsdag kveld.

Den «norske» kryptovalutaen Iota som Kongsberg-mannen David Sønstebø har vært med å lage har falt noe ned på listen og er ned 12 prosent. Fremdeles har den en markedsverdi på fire milliarder dollar, tilsvarende 31 milliarder kroner.

Stenger ned to børser

På andre siden av Stillehavet har det japanske finanstilsynet også tatt grep i et forsøk på å regulere kryptovalutamarkedet.

Tilsynet har stengt ned de to kryptovalutabørsene Bitstation og FSHO med pålegg om å stanse driften i en måned, skriver Financial Times. I tillegg har fem andre børsen, inkludert Coincheck, ble bedt om å forbedre interne kontroller og avlegge rapport tilbake til myndighetene.

Påleggene og børsstansen kommer etter at myndighetene har etterforsket markedsplasser som driver med handel av kryptovalutaer, der det blant annet ble funnet:

  • Dårlig overholdelse av hvitvaskingsloven.
  • Dårlig instruert stab.
  • «Feilaktig bruk» av kryptovalutaer.

Ber om samarbeid

I et intervju med CNBC ber administrerende direktør av kryptovalutaen Ripple, Brad Garlingshouse, den voksende kryptovalutaindustrien om å samarbeide med regulerende myndigheter.

– Det er veldig viktig at hele bransjen anerkjenner at vi må jobbe med regulerende myndigheter. Vi må samarbeide med systemet. Blokkjederevolusjonen skjer fra innsiden av systemet, og kommer ikke til å skje fra utsiden, sier han.

Ripple er verdens tredje største kryptovaluta.

I uttalelsen advarer også SEC mot å tro at markedsplasser som driver med digitale valutaer tilbyr samme likebehandling som registrerte markedsplasser.

Finanstilsynet i Norge sluttet seg nylig til de europeiske finanstilsynsmyndighetene som i februar publiserte en felles advarsel mot den høye risikoen knyttet til å kjøpe og eie kryptovalutaer.

«Kryptovaluta er svært risikable og spekulative produkter, og investeringer i dem innebærer stor risiko for tap. Det samme gjelder finansielle instrumenter som gir eksponering mot kryptovaluta», skriver Finanstilsynet. (Vilkår)

SEC Finanstilsynet Bitcoin Blokkjedeteknologi Kryptovaluta Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.