Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Hydro blir bedt om å rydde opp på sjøbunnen i Gunneklevfjorden i Telemark som er kraftig forurenset etter industrivirksomhet på Herøya. Foto: Norsk Hydro - Dagens Næringsliv
Hydro blir bedt om å rydde opp på sjøbunnen i Gunneklevfjorden i Telemark som er kraftig forurenset etter industrivirksomhet på Herøya. Foto: Norsk Hydro - Dagens Næringsliv les mer

Industri

Ber Hydro rydde opp i Telemark

Mens Hydro kjemper i Brasil, får selskapet streng beskjed om å rydde opp på sjøbunnen i Telemark. – Det er en av de mest, om ikke det aller mest forurensede fjordområdet vi har i hele Norge, sier sjefingeniør Hilde Beate Keilen i Miljødirektoratet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Problemene tårner seg opp for Hydro.

Mens konsernsjef Svein Richard Brandtzæg sitter på flyet til Norge etter å ha forsøkt å løse krisen i Brasil, ber Miljødirektoratet om at Hydro rydder opp i Gunneklevfjorden i Telemark.

Direktoratet mener sjøbunnen i fjorden er kraftig forurenset etter Hydros tidligere industrivirksomhet på Herøya, og har gitt selskapet pålegg om å rydde bunnen før 2022.

100 fotballbaner

Hydro

 • Hydro er et av verdens største aluminiumsselskaper med rundt 35 000 ansatte i 40 land.
 • Selskapet leverer i hele verdikjeden, helt fra bauksitt hentet fra gruver, raffinert til alumina og produsert som aluminium, til valsede og utpressede aluminiumsprodukter som bildeler og drikkevare-bokser.
 • Selskapet omsatte i 2017 for 109,2 milliarder kroner og satt igjen med et nettoresultat på 9,2 milliarder kroner.
 • Staten eier 34 prosent av aksjene i selskapet, som totalt er verdsatt til 109 milliarder kroner på Oslo Børs
Vis mer

Miljødirektoratet sier Hydro må dekke til sjøbunnen med rundt 20 centimeter masser for å isolere miljøgiftene, slik at dyr og planter igjen kan etableres i fjorden.

– Det er en av de mest, om ikke det aller mest forurensede fjordområdet vi har i hele Norge. Det er store mengder kvikksølvforurensning som ligger nede i sedimentet i fjorden, sier sjefingeniør Hilde Beate Keilen i Miljødirektoratet til DN.

Områdene som Hydro blir bedt om å dekke til utgjør 760 mål, rundt 100 fotballbaner, ifølge direktoratet.

Miljødirektoratet mener kilden til forurensning hovedsakelig kommer fra klorfabrikken som ble lagt ned i 1987 og magnesiumfabrikken som ble lagt ned i 2002. Begge fabrikkene var i sin tid eid av Hydro.

Grenlandsfjorden er blant de 17 prioriterte områdene i den nasjonale handlingsplanen for opprydding i forurenset havbunn.

Halvert ved verdens største

Hydro har for øyeblikket større bekymringer enn Gunneklevfjorden.

I delstaten Pará i Brasil er Hydro pålagt å halvere produksjonen ved sitt gigantiske aluminaanlegg Alunorte etter et stort regnskyll i februar. Regnet førte til flom og ødeleggelser som har forurenset drikkevannet til hundrevis av familier i området rundt.

Dette er saken

 • Natt til 17. februar falt det mer enn 200 millimeter regn i delstaten Pará, nord i Brasil, hvor Hydro driver verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Regnet førte til flom, ødeleggelser og forurenset drikkevann.
 • Hydro fastholder at det ikke er bevist at lekkasjer fra selskapets rødslamsdeponier har forurenset vannet, men har senere innrømmet lekkasjer og utslipp av ubehandlet regnvann.
 • Brasilianske myndigheter har pålagt halvering av produksjonen, stengning av et av to rødslamsdeponier og gitt store bøter. Myndighetene har forhandlet med selskapet om hva som skal til for å få opp igjen full produksjon, men partene er ikke blitt enige.
 • Hydro og toppsjef Svein Richard Brandtzæg har bedt om unnskyldning, lovet investeringer på en halv milliard kroner i nytt vannrenseanlegg og iverksatt både en ekstern og intern granskning.
 • Alunorte-anlegget produserte i fjor 6,4 millioner tonn alumina til en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner. Det er rundt 2000 Hydro-arbeidere på anlegget, mens nesten like mange jobber hos underleverandører.
Vis mer

Forskere fra Evandro Chagas-Instituttet (IEC) har konkludert med at forurensning av drikkevannet i området rundt skyldes utslipp fra Hydro.

Hydro benekter at utslippene kommer fra dem.

Alunorte er verdens største raffineri av bauksitt til alumina, som er den viktigste ingrediensen i aluminium. Hydro produserte hele 6,4 millioner tonn ved anlegget i fjor, til en verdi på 18,5 milliarder kroner.

Anlegget er verdens største av sitt slag.

Tårner seg opp

Forrige uke fløy Hydro-sjef Brandtzæg selv ned for å ta kontroll over situasjonen. Få dager etter byttet han ut områdesjefen med sin beste mann, finansdirektør Eivind Kallevik.

Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg er på flyet på vei til Norge etter møter med brasilianske myndigheter i Brasília. Foto: Johannes Worsøe Berg

Hydro har gått til rettsapparatet for å få startet opp Alunorte for full produksjon, men ble mandag avvist av den lokale domstolen i Pará. Lagrene ved Alunorte nærmer seg nå fulle, og Hydro har nå begynt å bremse opp hele leveringskjeden.

Hydro har lagt inn delvis vedlikeholdsstopp ved bauksittgruvene i Paragominas 25 mil lenger inn i landet, slik at leveringen av anriket bauksitt til Alunorte reduseres med 50 prosent. (Vilkår)

Telemark Svein Richard Brandtzæg Miljødirektoratet Brasil Hydro Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.