Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Jon Ramvi har allerede fått påmeldinger fra DNB, Visma og Skatteetaten til arrangementet Oslo Blockchain Day, men Facebook blokkerer alle hans forsøk på å markedsføre konferansen. Foto: Fartein Rudjord
Jon Ramvi har allerede fått påmeldinger fra DNB, Visma og Skatteetaten til arrangementet Oslo Blockchain Day, men Facebook blokkerer alle hans forsøk på å markedsføre konferansen. Foto: Fartein Rudjord les mer

Teknologi

Annonseblokkert av Facebook: – Jeg opplever det som et veldig stort problem

I to år har Jon Ramvi arrangert en av Nord-Europas største blokkjedekonferanser. Nå blokkerer Facebook alle hans forsøk på å markedsføre arrangementet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I fjor deltok DNB, Statkraft og Skatteetaten på Jon Ramvis konferanse, Oslo Blockchain Day. Selv mener Ramvi dette er Nord-Europas største blokkjedekonferanse.

I slutten av april avholder han og selskapet hans, Blockchangers, konferansen for tredje gang, men møter motbør fra Facebook.

På tampen av januar la Facebook frem nye retningslinjer for å stoppe annonser som promoterer kryptovaluta, digitale myntemisjoner og såkalt binære opsjoner – høyrisikable opsjonshandler på nett. Med seg i dragsuget tar de med seg Ramvis annonser for arrangementet.

– Oslo Blockchain Day er bare en konferanse for folk som interesserer seg for blokkjedeteknologi. Vi tar ikke imot kryptovaluta som betaling engang, sier Ramvi.

Mener Facebook har interne regler

I retningslinjene har Facebook skrevet:

«Annonser må ikke promotere finansprodukter og -tjenester som ofte assosieres med villedende eller bedragerske promoteringspraksiser, for eksempel binære alternativer, ICO (initial coin offerings) eller kryptovaluta».

Jon Ramvi (31)

  • Tok en bachelor i informatikk i 2011, samtidig som han startet selskapet EasyPeasy as, en linuxdistribusjon med over to millioner nedlastinger globalt. Til tross for støtte fra Sparebank 1 og Innovasjon Norge gikk det ikke veien for selskapet.
  • Påbegynte en master i informatikk om blokkjedeteknologi i 2013, men kastet i 2017 inn håndkleet da han innså at han ikke kom til å fullføre.
  • Organiserer i år for tredje år på rad Oslo Blockchain Day, en av Nord-Europas største blokkjedekonferanser.
  • I 2015 etablerte han konsulentselskapet Blockchangers, som har kunder som DNB, Skatteetaten, Aftenposten, Bisnode, Storebrand og Datatilsynet.
Vis mer

Ramvi har flere ganger forsøkt å klage til Facebook og forklare at de er et konsulentselskap som hverken selger eller oppfordrer til kjøp og salg av kryptovaluta. Han mener Facebook har en regel internt som sier at blokkjedeannonser og lignende også skal blokkeres.

Etter den første klagen fikk han følgende svar fra Facebook:

«Våre nåværende retningslinjer skal avslå reklamer fra alle kryptorelaterte tjenester, inkludert blokkjeder. Retningslinjene kan bli snevrere i fremtiden for å tillate enkelte tjenester å annonsere. I tråd med retningslinjene våre som de står nå, vil denne annonsen bli avvist».

Facebook har ikke besvart DNs henvendelser.

«Veldig stort problem»

– Jeg opplever det som et veldig stort problem fordi det har vært hovedmåten for meg å få folk til konferansen på. Det å lage en så stor konferanse helt alene har vært vanskelig, men det å kunne lage et Facebook-arrangement som tar tre sekunder å spre og på den måten kunne skalere opp ut fra hvor mange billetter vi selger, har fungert veldig bra, sier han.

I fjor deltok 200 personer på Oslo Blockchain Day. I år har allerede selskaper som Storebrand, DNB, PwC, Oracle og Skatteetaten meldt seg på. Målet er å få 300–400 deltagere.

– Det ser vanskelig ut nå som vi ikke får annonsert for det. Vi må gå til tradisjonelle kanaler å kjøpe reklamer i DN og VG. Blokkjedeteknologi er nisje, det er ikke for alle teknologifolk engang. Det er dyrt for oss å reklamere for de andre 95 prosentene som ikke bryr seg, sier Ramvi.

Falske

Selve arrangementet som Ramvi og Blockchangers har opprettet på Facebook, er ikke blokkert. I øyeblikket har det 1300 «likes». Han står også fritt å legge ut innlegg, men problemet er at innleggene kun vises til mellom 70 og 300 av dem som har likt arrangementet. For at det skal vises for alle, må det betales. Og det er der retningslinjene setter en stopper.

En ekstra stein i skoen er det at det likevel strømmer inn annonser for bitcoin og andre kryptovalutaer, skjult bak andre navn.

I midten av februar publiserte blant andre Facebook-brukeren Intersec33 et innlegg med bilde av den britiske mangemilliardæren Richard Branson og logoen til TV 2-programmet «God Morgen Norge» med teksten «Verdens største milliardærer gir nordmenn råd om hvordan de kan tjene mer, selv med kun en tusenlapp i sparepenger …".

Mens annonser for blokkjedekonferansen blir stoppet på Facebook, spres denne falske reklamen for bitcoin i nyhetsstrømmen til brukerne av nettsamfunnet. Legg merke til den falske «God Morgen Norge»-logoen. Foto: Skjermbilde/Facebook

Klikker du på denne, kommer du rett inn på en side som forklarer deg hvordan bitcoin kan forvandle tusen kroner til en formue, og som påstår at Branson, Bill Gates og Warren Buffett er enige om at bitcoin skal bli enda større.

Ramvi sier det er fullt mulig å annonsere for kryptovaluta uten at det rammes av retningslinjene.

– Jeg kan bare kalle det for: «Vil du være med på kryptokjede-gruvedrift?», og da treffer den ikke noen av de ordene, sier han.(Vilkår)

Reklame Blokkjedeteknologi Sosiale medier Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.