Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Torgeir Fylkesnes vil vite mer om utslippene fra Hydro. Foto: Fredrik Solstad
Torgeir Fylkesnes vil vite mer om utslippene fra Hydro. Foto: Fredrik Solstad les mer

Politikk

SV om Hydro-utslippene: – Potensielt enorm miljøskade

Næringskomiteens nestleder, Torgeir Knag Fylkesnes (SV), reagerer kraftig på Hydros utslipp i Brasil. Han etterlyser en forklaring fra næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Søndag ettermiddag bekreftet Hydro til DN at selskapet har hatt kontrollerte utslipp i Brasil. Hydro driver verdens største alumiumsraffineri i landet.

I delstaten Pará, der raffineriet ligger, skal hundrevis av familier ha fått drikkevannet sitt ødelagt. Hydro har tidligere avvist at det har vært utslipp fra anlegget, men innrømmer nå at det har vært flere tilfeller. En domstol i landet påla tidligere denne måneden Hydro produksjonskutt på 50 prosent ved det store anlegget som følge av anklager om lekkasjer.

– Det er jo en potensielt enorm miljøskade som går utover vanlige folk i Brasil. Det er utslipp gjort med overlegg og hvis det har forurenset drikkevannet så ligger det et enormt ansvar på Hydro, sier Torgeir Knag Fylkesnes (SV), nestleder i næringskomiteen.

Han mener Stortinget må på banen.

– Det her er jo et selskap staten eier mye av. Dette er noe som vi må følge opp i næringskomiteen og få all mulig informasjon om hva som har skjedd her. I første omgang er det naturlig å stille spørsmål til statsråden om å få en forklaring om hva som har skjedd her og hva statsråden har tenkt å foreta seg.

Ser ikke bra ut

– Det ser ikke bra ut. Nå må selskapet få kontroll på situasjonen og hva som har skjedd, skriver Geir Pollestad (Sp) i en melding til DN.

Han leder næringskomiteen på Stortinget.

– Jeg er også opptatt av at statsråden som stor eier i selskapet har en offensiv holdning til å få fakta på bordet, skriver han.

Næringkomiteens leder Geir Pollestad reagerer kraftig på nyheten om Hydro. Foto: Ida von Hanno Bast

Isaksen følger med

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har følgende kommentar via departementets kommunikasjonsavdeling:

– Vi har fulgt situasjonen nøye. Vi vil be Hydro om ytterligere informasjon også knyttet til utslippene av vann. Norske myndigheter forventer at Hydro tar saken på største alvor, og vi forventer at selskapet gjør sitt ytterste for å rydde opp i situasjonen.

– Stortinget er tydelige på at selskapene som opererer globalt skal ha den samme etiske og moralske standarden som her hjemme. Det er ingen tvil om at denne saken er problematisk for hydro, sier Terje Aasland, næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Han forventer at Hydro nå kartlegger episoden og finner ut hva som må gjøres videre og i hvilken grad selskapet er ansvarlig for forurensningen.

Varslet ikke lokalbefolkningen

– Vi kan bekrefte at det har vært et kontrollert utslipp fra Canal Velho, som ligger ved siden av renseanlegget inne på raffineriområdet, skriver informasjonsdirektør i Hydro Halvor Molland til DN søndag ettermiddag norsk tid.

Dette er saken

  • Natt til 17. februar falt det mer enn 200 millimeter regn i delstaten Pará, nord i Brasil, hvor Hydro driver verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Regnet førte til flom, ødeleggelser og forurenset drikkevann.
  • Hydro fastholder at det ikke er bevist at lekkasjer fra selskapets rødslamsdeponier har forurenset vannet, men har senere innrømmet lekkasjer og utslipp av ubehandlet regnvann.
  • Brasilianske myndigheter har pålagt halvering av produksjonen, stengning av et av to rødslamsdeponier og gitt store bøter. Myndighetene har forhandlet med selskapet om hva som skal til for å få opp igjen full produksjon, men partene er ikke blitt enige.
  • Hydro og toppsjef Svein Richard Brandtzæg har bedt om unnskyldning, lovet investeringer på en halv milliard kroner i nytt vannrenseanlegg og iverksatt både en ekstern og intern granskning.
  • Alunorte-anlegget produserte i fjor 6,4 millioner tonn alumina til en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner. Det er rundt 2000 Hydro-arbeidere på anlegget, mens nesten like mange jobber hos underleverandører.
Vis mer

Han bekrefter at lokalbefolkningen hittil ikke har fått opplysninger om utslippene. Kun lokale miljømyndigheter skal ha blitt varslet, første gang to dager etter det første av en rekke utslipp, som ble gjort 17. februar. Utslippet ble gjort etter et kraftig regnskyll på 200 millimeter i løpet av et døgn.

Selskapet innrømmer nå utslipp etter å ha fått forelagt en artikkel i lokalavisen Diário do Para, og et DN-intervju med forskeren Marcelo Lima, som står bak en rekke kontroller på anlegget. Utslippet kan inneholde blant annet bauksittstøv fra anlegget, samlet opp av regnvann, opplyser Hydro. Regnvannet skal også ha inneholdt kaustisk soda, men dette skal ha blitt renset bort før utslippet.(Vilkår)

Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.