Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Dette er en meget alvorlig sak for Hydro, og som investor følger KLP utviklingen nøye, sier Anne Karin Kvam, leder for ansvarlige investeringer i KLP. Foto: Elin Høyland
– Dette er en meget alvorlig sak for Hydro, og som investor følger KLP utviklingen nøye, sier Anne Karin Kvam, leder for ansvarlige investeringer i KLP. Foto: Elin Høyland les mer

Industri

– Vi forventer at Hydro rydder opp

Både KLP og Storebrand ser alvorlig på at Hydro har innrømmet en rekke utslipp i Brasil. KLP, Hydros tiende største aksjonær, kaller nå selskapet inn til møte og vil vurdere investeringen i selskapet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Aluminiumsprodusenten Hydro er blitt tvunget til å halvere produksjonen av alumina og stenge ned et deponi ved Alunorte-anlegget i Brasil etter at selskapet ikke fulgte påbud fra lokale miljømyndigheter.

Hydro har lenge nektet for at utslipp fra Alunorte-anlegget er årsak til forurensningen av drikkevannet i området rundt fabrikken. Men søndag kunne DN melde at Hydro innrømmer en rekke ulovlige utslipp ved anlegget, og at utslippene er gjort med overlegg.

Dette er saken

  • Natt til 17. februar falt det mer enn 200 millimeter regn i delstaten Pará, nord i Brasil, hvor Hydro driver verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Regnet førte til flom, ødeleggelser og forurenset drikkevann.
  • Hydro fastholder at det ikke er bevist at lekkasjer fra selskapets rødslamsdeponier har forurenset vannet, men har senere innrømmet lekkasjer og utslipp av ubehandlet regnvann.
  • Brasilianske myndigheter har pålagt halvering av produksjonen, stengning av et av to rødslamsdeponier og gitt store bøter. Myndighetene har forhandlet med selskapet om hva som skal til for å få opp igjen full produksjon, men partene er ikke blitt enige.
  • Hydro og toppsjef Svein Richard Brandtzæg har bedt om unnskyldning, lovet investeringer på en halv milliard kroner i nytt vannrenseanlegg og iverksatt både en ekstern og intern granskning.
  • Alunorte-anlegget produserte i fjor 6,4 millioner tonn alumina til en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner. Det er rundt 2000 Hydro-arbeidere på anlegget, mens nesten like mange jobber hos underleverandører.
Vis mer

– Dette er en meget alvorlig sak for Hydro, og som investor følger KLP utviklingen nøye, sier Anne Karin Kvam, leder for ansvarlige investeringer i KLP.

Fond forvaltet av KLP eier totalt 1,3 prosent av aksjene i Norsk Hydro og er med dette den tiende største aksjonæren i selskapet.

I likhet med KLP legger Storebrand vekt på bærekraft, miljø og etikk i sine investeringer. Bærekraftssjef Harald Bjugstad-Holm i Storebrand slår fast at selskapet ser på Hydros utslippsskandale i Brasil som en «alvorlig hendelse»

– Vi forventer at Hydro rydder opp, og får på plass solide rutiner slik at ikke noe lignende skjer igjen, sier Bjugstad-Holm

Kaller inn til møte

Også i 2009 skjedde det et lignende utslipp ved Alunorte-anlegget. På dette tidspunktet eide Hydro 32 prosent av fabrikken, mens eierandelen i dag er på 92 prosent.

– Vi har vært i dialog med Hydro gjennom 2017 på dette med vannrisiko, fordi vi ser at dette lenge har vært en utfordring for Hydro. Vi har avtalt et nytt møte med dem etter påske hvor vi skal ta opp denne saken, sier Anne Kvam i KLP.

– Vi forventer nå at Hydro rydder opp, sier bærekraftssjef Harald Bjugstad-Holm i Storebrand Foto: Foto: CF-Wesenberg/Storebrand

Hun forventer at Hydro vil forklare hva som har skjedd, og hvilke konsekvenser disse utslippene har.

– Vi forventer også at Hydro tar ansvar for eventuell opprydning og begrenser skadevirkningene og at selskapet kartlegger årsaken og tar nødvendige grep for at dette ikke oppstår igjen, sier Kvam.

Venter handling

KLP venter at Hydro vil forbedre seg, men dersom dette ikke skjer vil forvaltningsselskapet vurdere investeringen i selskapet.

– Vi må først ha en dialog med selskapet, og Hydro må få tid til å gjennomgå dette grundig. Så må vi se på hva de sier, før vi vurderer hva KLP som investor skal gjøre, sier Anne Kvam.

Harald Bjugstad-Holm i Storebrand mener at Hydros utslipp i Brasil viser viktigheten av gode analyser knyttet til klimarisiko.

– For oss som investor er det et positivt signal at Hydro innrømmer ulovlige utslipp, og at toppsjefen setter dette på agendaen ved å reise ned selv. Det er også positivt at en intern arbeidsgruppe samt en uavhengig part skal vurdere hva som har skjedd, sier Bjugstad-Holm.

Bellona vil ha kortene på bordet

Miljøorganisasjonen Bellona har møtt Hydros norske ledelse, og fått en grundig oppdatering. De er kritiske til selskapets håndtering.

«At Hydro først nå kan redegjøre for flere ulovlige utslipp ved anlegget, er rett og slett ikke godt nok. Hydro er et norsk industriflaggskip. Det er en opplagt forventning at de håndterer miljøhensyn like godt ute som de gjør hjemme. Å slippe vannet uten tillatelse var neppe godkjent av Hydro sentralt, men det hjelper lite. Dette burde Hydro ha visst», skriver Bellona i en uttalelse.

Bellona ber nå Hydro legge alle kortene på bordet.

«Hydros politiske eiere må kreve en full kartlegging av den lokale miljøsituasjonen, og sørge for at nødvendige tiltak kommer på plass for å unngå en lignende situasjon ved neste ekstremvær. Et grundig selskap som Hydro har et ekstra samfunnsansvar når de går inn i en sårbar kontekst som den i Alunorte», skriver organisasjonen.(Vilkår)

STOREBRAND ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Hydro Brasil KLP Norsk Hydro Storebrand Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.