Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
–Dette er det største oppkjøpet vi har gjort noen gang, sier Kristian Adolfsen (til høyre) etter svenskehandelen til 1,25 milliarder. Til venstre lillebror Roger. Foto: Mikaela Berg
–Dette er det største oppkjøpet vi har gjort noen gang, sier Kristian Adolfsen (til høyre) etter svenskehandelen til 1,25 milliarder. Til venstre lillebror Roger. Foto: Mikaela Berg les mer

Helse

Milliardkjøp på fjerde forsøk

Tre ganger tidligere har brødrene Kristian og Roger Adolfsen forsøkt å kjøpe svenske Frösunda Omsorg. På fjerde forsøk lyktes de i å kjøpe selskapet med 8000 ansatte.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er ti år siden brødrene Kristian (57) og Roger (54) Adolfsen første gang forsøkte å kjøpe svenske Frösunda Omsorg. Nå legger de 1,25 milliarder kroner på bordet for omsorgsselskapet.

–Dette er det største oppkjøpet noen gang for oss. Vi snakker om et selskap med 8000 ansatte, 2,8 milliarder i omsetning og et driftsresultat på 120–130 millioner, sier Kristian Adolfsen.

– Det betyr at vi går fra 15.000 til 23.000 ansatte i konsernet og passerer 13 milliarder i omsetning, sier han.

En av de største

Det er formelt selskapet Brado AB som kjøper Frösunda Omsorg. Dette selskapet eies til 100 prosent av brødrene Kristian og Roger Adolfsen.

For å finansiere kjøpet har de tatt opp to obligasjonslån på til sammen 750 millioner kroner. Brødrene bidrar med 200 millioner kroner i egenkapital og får også en selgerkreditt på 350 millioner kroner.

Kristian Adolfsen sier Frösunda Omsorg er en av de største private aktørene i omsorgsmarkedet i Sverige.

–De har aktiviteter i 221 av Sveriges 290 kommuner. Frösunda er særlig store innen personlig assistanse. Dette feltet utgjør omtrent halvparten av omsetningen. Så er de også inne i blant annet eldreomsorg, barnevern og tjenester for personer med funksjonsnedsetting, sier han.

Adolfsen Group

  • Roger Adolfsen (54) og Kristian Arne Adolfsen (57) er oppvokst på Andøya og har investert sammen i 30 år.
  • De startet regnskapsbyrå i studietiden og senere skolen som nå heter Høyskolen Kristiania.
  • I 1990 kjøpte de sitt første hotell, og de har siden investert i blant annet barnehager, eiendom, bemanning og en rekke andre bransjer. Brødrene eier alt likt og begge har vetorett.
  • Adolfsen-brødrene driver i dag i hovedsak innen fire områder; reiseliv, helse/omsorg, bemanning og eiendom.
  • Etter oppkjøpet av Frösunda Omsorg vil Adolfsen Group, som er paraplyen for brødrenes samlede virksomhet, ha 23.000 ansatte og en årlig omsetning på over 13 milliarder kroner.
Vis mer

Adolfsen-brødrenes samlede omsetning innen omsorg, som blant annet omfatter selskapet Norlandia, vil etter oppkjøpet utgjøre cirka åtte milliarder kroner på årsbasis hvorav to milliarder av dette er i Norge.

–Vi er nå betydelig større i Sverige enn i Norge. Frösunda utfyller Norlandia veldig bra både geografisk og produktmessig, sier Adolfsen og legger til at Frösunda Omsorg vil bli drevet videre som et selvstendig selskap med eget merkenavn.

Lyktes til slutt

Frösunda Omsorg har de siste åtte årene vært eiet av Hg Capital, det britiske private equity-fondet som også eier Visma. Og Frösunda har altså stått på Adolfsen-brødrenes ønskeliste lenge.

–Vi forhandlet om kjøp av Frösunda første gang i 2008. Deretter var vi inne i 2010 da selskapet ble solgt til Hg Capital. Så forhandlet vi også om kjøp i 2015, men da ble vi ikke enige om pris. Men vi lyktes altså på fjerde forsøk, sier Kristian Adolfsen.(Vilkår)

Frösunda Omsorg Kristian Adolfsen Roger Adolfsen HG Capital Sverige Helse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.