Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Alfred Ydstebø (til venstre) har flere boligprosjekter på gang i Stavanger-området gjennom selskapet Base. Her er han sammen med finansdirektør i Base Bolig, Ketil Petterson. Bak dem ruver den gamle Hermetikkfagskolen, som nå bygges om til eksklusive leiligheter med restaurant i første etasje. Foto: Tommy Ellingsen
Alfred Ydstebø (til venstre) har flere boligprosjekter på gang i Stavanger-området gjennom selskapet Base. Her er han sammen med finansdirektør i Base Bolig, Ketil Petterson. Bak dem ruver den gamle Hermetikkfagskolen, som nå bygges om til eksklusive leiligheter med restaurant i første etasje. Foto: Tommy Ellingsen les mer

Eiendom

Bygger boligkjempe

Krangel i retten til tross: Nå har Alfred Ydstebø fått inn 100 millioner kroner fra investorer for å bygge leiligheter for fire milliarder.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Boligpriser

Klikk på kartet for å søke på boligpriser i et område du er interessert i.

Han puster tungt der han sitter. De siste ukene har det vært blest rundt Alfred Ydstebø, og mye av oppmerksomheten har vært negativ. Ydstebø har nemlig saksøkt Smedvig-arving Petter Smedvig Hagland og sine tidligere ansatte Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim med krav om 130 millioner kroner i erstatning etter at et boligprosjekt smatt ut av hendene hans. Tirsdag skal Ydstebø vitne i Stavanger tingrett.

– Det er veldig ubehagelig å sitte her, sier Ydstebø.

Han mener hans eget eiendomskonsern Base ikke hadde annet alternativ enn å forfølge saken mot Andersen etter at flere detaljer kom frem i lyset rundt det omstridte boligprosjektet.

– Men det er blitt mye unødvendig støy.

God fart

Det Ydstebø har mye mer lyst til å snakke om, er de andre store boligutbyggingsplanene han nå jobber med. Det siste nye er at han har fått med seg fire gamle kjenninger relatert til meglerhuset ABG på å samle inn til sammen 100 millioner kroner i selskapet Base Bolig, som nå skal skilles klart fra næringseiendomsinvesteringene i Base-systemet for øvrig. Medinvestorene er blant annet Arild Abel Engh, Roy Myklebust, Peter Bjerknes og Jarle Norman Hansen. Base vil likevel fortsatt beholde 55 prosent av aksjene. I potten har Ydstebø lagt en bråte boligutbyggingsprosjekter i Stavanger-området. Syv av prosjektene er allerede enten igangsatt eller prosjektert, delvis sammen med partnere. Han avviser ryktene om boligmarkedets død i oljebyen.

– De siste femten månedene har vi samlet sett solgt leiligheter for 550 millioner kroner, sier han.

– Jeg traff Bård Schumann i Selvaag Bolig nettopp, og han sa at «det er nesten bare dere som selger mye nå i nye prosjekter». Vi har ute fire prosjekter med godt salg. Det er feil å generalisere og si at markedet er bra, men prosjekter som ligger sentrumsnært, selger bra, sier Ydstebø.

Kaprer mye land

I tillegg jobber Base Bolig med tre andre, langt større tomtekjøp.

I retten sist uke ble ett av disse tomtekjøpene nevnt av motpartens advokat Bård Koppang: Kjøp av et svært landbruksområde nær Jåtten jernbanestasjon, et område som er regulert for mellom 700 og 900 boliger.

– Ingen kommentar, sier Ydstebø til dette prosjektet, og vil heller ikke kommentere de to andre mulige store tomtekjøpene.

Det han derimot kan kommentere, er hva planene kan bety samlet sett. Allerede er Base i gang med boligprosjekter med byggekostnad på to milliarder kroner. Hvis de tre store tomtekjøpene går i boks, blir volumet langt større enn som så.

– Da snakker vi om fire milliarder kroner samlet over en lang tidsperiode, sier Ydstebø.

Profil

Navn: Alfred Ydstebø

Alder: 48
Bakgrunn: Stavanger-baserte Ydstebø ble først kjent som en av grunnleggerne av finanshuset Acta, et selskap som formidlet risikable spareprodukter inntil finanskrisen ødela. I motsetning til sin innsidedømte medgründer Fred Ingebrigtsen har Ydstebø bygget seg opp etter Acta-kollapsen. Først og fremst handler det om eiendomsinvesteringer gjennom Base-konsernet. I tillegg tjente Ydstebø 77 millioner kroner på drift av et midlertidig asylmottak under flyktningkrisen i 2016. Finans har han også drevet med, og fikk i fjor inn flere titall millioner kroner etter salg av et amerikansk finanshus.

Aktuell: Ydstebø har saksøkt Smedvig-arving Petter Smedvig Hagland og sine to tidligere ansatte Kjetil Andersen og Thomas Mjeldheim med krav om 130 millioner kroner fordi sistnevnte angivelig torpederte en lukrativ eiendomshandel tross klare avtaler.

Vis mer
Alfred Ydstebø har pusset opp det gamle Hermetikklaboratoriet i Stavanger for store summer, og fått adgang til store leilighetsutbygginger på nabotomtene i samme slengen. Finansdirektør i Base bolig, Ketil Petterson, til høyre. Foto: Tommy Ellingsen

Jevnt volum

Ved siden av ham i styrerommet i det nyoppussede Hermetikklaboratoriet i Stavanger sitter Ketil Petterson. Det er Petterson som skal være finansdirektør i Base Bolig. Et par av boligprosjektene ligger rett utenfor vinduet, kloss inntil Ydstebøs nye hovedkvarter. Den gamle Hermetikkfagskolen skal bli 30 eksklusive leiligheter med restaurant under. På andre siden kommer Ledaal Park - Nils Juel med 10–13 leiligheter.

Fremover er målet klart. Base Bolig skal få en mer jevn strøm av boliger for salg. Derfor er det nødvendig å gjøre store tomtekjøp. Det skal gjøre det mulig å bygge opp en mer permanent organisasjon. Ydstebø nevner navn på store boligutbyggere han sammenligner seg med, alt fra Østerhus via Selvaag til Solon.

– Vår plan er at vi i 2017–2018 skal få godt fotfeste i Stavanger-området. Hvis vi closer de store tomtekjøpene, skal vi se utover. Når de er på plass, har vi planer om å se mot Stor-Østlandet, sier Ydstebø.

Pågående prosjekter

1) Ledaal Park, Stavanger. 43 leiligheter bygges av Base Bolig.

2) Rådhusplassen/Ovalen, Sandnes. 55 leiligheter bygges sammen med Ineo (50-50-eierskap).

3) Sentrumsparken, Randaberg. 46 boliger bygges sammen med Ineo (50-50).

4) Bjergsted Trio, Stavanger. 31 leiligheter bygges av Base.

5) Forusbeen 35, 300 boliger, bygges ut med Norwegian Property (50-50-eierskap).

6) Kulimport, Paradis i Stavanger, sammen med Skanska, 200 boliger.

7) Rådhusmarka, Sandnes, 250 boliger bygges sammen med Ineo (50-50).

8) Pedersgata 9-13, 12 boliger bygges ut av Base.

I tillegg kommer tre store planlagte tomtekjøp.

Vis mer

Gode prosjekter selger

Ydstebø sitter midt i en oljeby som har opplevd en brutal nedtur i boligmarkedet de siste tre-fire årene. Likevel skryter han av godt salg i nye prosjekter. Han viser til at Base i et prosjekt kalt Sentrumsparken i Randaberg har solgt leiligheter for 100 millioner kroner allerede før den offisielle salgsstarten. I et prosjekt i Sandnes havn har Base oppnådd en snittpris på 64.000 kroner kvadratmeteren.

– På gode prosjekter er det friskmelding, sier Ydstebø.

Han mener for eksempel at Base med partnere vil tjene «hundre millioner pluss» på prosjektet med 55 leiligheter i Sandnes havn alene.

Fortsatt vil Ydstebø for øvrig drive med næringseiendom i Base Property og med helse- og omsorgstjenester i Abri Vekst, et selskap som tjente store penger på å drive midlertidig asylmottak under flyktningkrisen i 2016. (Vilkår)

Kjetil Andersen Alfred Ydstebø Stavanger Roy Myklebust Base Bolig Eiendom
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.