Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen har signert en milliardavtale med myndighetene i Qatar. Foto: Fredrik Bjerknes
Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen har signert en milliardavtale med myndighetene i Qatar. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Industri

Kongsberggruppen inngår milliardavtale med Qatar

Kongsberggruppen har inngått en gigantavtale med Qatar, som konsernet regner med vil være verdt 15 milliarder kroner de neste årene. Aksjen stiger over fem prosent på nyheten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Industri- og forsvarsteknologikonsernet Kongsberggruppen informerte i en melding tirsdag at det har inngått en samarbeidsavtale med Qatars myndigheter som innebærer langsiktige teknologiutviklingsprogrammer innen forsvar, maritim industri og digitalisering.

Det første programmet i forbindelse med samarbeidet vil bli leveranse av kommunikasjon, digitalisering og tårnløsninger for militære kjøretøyer.

Milliardavtale

Kongsberggruppen skriver i meldingen at avtalen vil kunne gi 15 milliarder kroner i inntekter de neste åtte årene og skape 15.000 nye jobber. Det er også ventet at programmet, som omtales som «det største i Kongsbergs historie», vil involvere over 170 norske underleverandører.

Sammen med Qatars myndigheter har Kongsberggruppen etablert et eget selskap for teknologiutviklingsprogrammer. Selskapet, BK Systems, vil ha hovedkontor i Qatar Science & Technology Park.

– BK Systems blir et viktig selskap for utviklingen av teknologi og løsninger innen forsvar, digitalisering og maritim industri i Qatar, og etableringen av dette samarbeidet viser at norsk høyteknologiindustri er verdensledende og etterspurt. Vi ser betydelige muligheter og potensial for norsk industri og teknologiutvikling med denne etableringen, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen.

Aksjen til industri- og forsvarsteknologiselskapet stiger over fem prosent på nyheten, til kurs rundt 181 kroner.

«Gledelig»

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at det er viktig og bra at norsk forsvarsindustri vinner kontrakter i utlandet.

– Det gir arbeidsplasser og utvikling av ny teknologi. Det er også gledelig at kontrakten ifølge Kongsberggruppen vil kunne involvere mer enn 170 norske underleverandører og bidra til å sysselsette 15.000 norske årsverk, sier Røe Isaksen.

– Vi kan være stolt av at vi har en norsk forsvarsindustri som har teknologi, kompetanse og konkurranseevne til å lykkes internasjonalt, sier næringsministeren.

I første omgang skal Kongsberggruppen som en del av avtalen levere tårnløsninger, og digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger til 490 pansrede kjøretøyer levert av franske Nexter, ifølge meldingen.

Kongsberggruppen skal levere løsningene «PROTECTOR Remote Weapon Station» og «Medium Caliber Turret», som er tårnløsninger utviklet for økt personellbeskyttelse. I tillegg til tårnløsningene innebærer avtalen også leveranse av integrerte digitaliserings- og kommunikasjonsløsninger for kjøretøyene. (Vilkår)

Kongsberggruppen Qatar Akademikerne Torbjørn Røe Isaksen Geir Håøy Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.