Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Jørand Ødegård Lunde er nå fungerende styreleder. Foto: Trygve Lien
Jørand Ødegård Lunde er nå fungerende styreleder. Foto: Trygve Lien les mer

Politikk

Ville ta opp Traaseth sammen med nestlederen

Fungerende Innovasjon Norge-styreleder Jørand Ødegård Lunde sier styret har tillit til sjefen Anita Krohn Traaseth. Hun har selv vært involvert i diskusjonen om Traaseths ansettelsesforhold.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

For en uke siden trakk styreleder Per Otto Dyb seg fra Innovasjon Norge. Han mener næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) stanset ham fra å ta opp ansettelsesforholdet til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth i styret. Dyb mente at Traaseth skapte konflikt og splid.

– Styret har tillit til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth, sier fungerende styreleder Jørand Ødegård Lunde tirsdag etter DNs sak om Dybs syn på Traaseth.

Dyb ville ta opp ansettelsesforholdet til Traaseth på et styremøte i starten av mars.

– Var Lunde involvert i prosessen med å ta opp ansettelsesforholdet til Traaseth?

– Hele styret var inkl. (inkludert, journ.anm.) Lunde, svarer Dyb i en tekstmelding, men presiserer at det aldri ble noen endelig styrebehandling.

DN har fått innsyn i en epost fra 28. februar. Den forteller om foranledningen før Dyb trakk seg.

Ville ta opp saken

I eposten sendt til næringsminister Isaksen fra Dyb om kvelden 28. februar skriver den daværende styrelederen at han ønsker å presentere saken om Traaseths ansettelsesforhold til næringsminister Isaksen sammen med daværende nestleder Lunde.

Bråket i Innovasjon Norge

  • I starten av mars meldte Aftenposten at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen grep inn for å hindre at styret i Innovasjon Norge skulle behandle en sak om tillit til administrerende direktør Anita Krohn Traaseth.
  • Næringsministeren sier han grep inn fordi styreleder Per Otto Dyb var på vei ut. Dyb mener han har blitt overstyrt av statsråden, noe Isaksen benekter.
  • Fungerende styreleder Jørand Ødegård Lunde har opplyst at styret i selskapet har diskutert Traaseths kontroversielle utspill om oljebransjen i november 2017.
  • Dyb skrev i en epost til valgkomiteen i mars at Traaseth skaper konflikt og splid. Styret har siden understreket at det har tillit til Traaseth og at eposten fra Dyb ikke var kommunikasjon fra styret.
  • Kontrollkomiteen på Stortinget begynte å undersøke saken i april.
Vis mer

Eposten ble sendt etter en telefonsamtale mellom Dyb og departementet. Siden han tidligere i måneden var blitt vraket som styreleder i neste periode, var departementet bekymret for at Innovasjon Norge måtte skifte både styreleder og administrerende direktør på en gang. Dette ga departementet beskjed om. Dyb oppfattet dette som en instruksjon om å ikke ta opp ansettelsesforholdet til styreleder.

«Som styreleder i Innovasjon Norge ber jeg om et snarlig møte med statsråden. Saken handler om et punkt som skulle vært diskutert i styremøtet i Innovasjon Norge i morgen, men som vi i dag ble instruert av departementet om å ikke sette på agendaen», skriver Dyb.

«Dette er så alvorlig at jeg må få anledning til å presentere saken for statsråden sammen med nestleder i styret Jørand Lunde», skriver Dyb.

Lunde var imidlertid ikke med på telefonmøtet som fant sted 1. mars. Dyb vil ikke kommentere saken nærmere tirsdag.

– Dette må Dyb svare på, departementet takket ja til møtet slik det ble anmodet om fra Dyb, sier Røe Isaksen om at Lunde ikke var med på telefonmøtet.

– Ingen kommentar

– Hvorfor var du ikke med på møtet 1. mars?

– Ingen kommentar, svarer Lunde.

– Dyb ville ha med deg til å presentere saken for Isaksen. Betyr det at du støttet å starte en formell sak om ansettelsesforholdet til administrerende direktør?

– Styret hverken kan eller vil blande seg i kommunikasjonen mellom tidligere styreleder, departement eller valgkomité. Styret gir igjen uttrykk for tillit til AD (Traaseth, journ.anm.) og ønsker et godt og konstruktivt samarbeid med dagens ledelse i Innovasjon Norge, skriver Lunde i en melding.

DN har vært i kontakt med resten av styret, som ikke ønsker å kommentere saken nærmere. Tillitsvalgte i Innovasjon Norge opplyser at de fortsatt ikke er kjent med noen konflikt knyttet til Traaseth.

Nye spørsmål

Næringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Terje Aasland, har reagert på Isaksens håndtering av saken. Han har stilt et nytt spørsmål til Isaksen tirsdag:

– Hvordan kan statsråden ha satt seg i en situasjon hvor budskapet han har oppgitt å ville fremføre så til de grader har blitt misforstått, og hvordan vil han sikre at slike situasjoner ikke oppstår igjen?

Han mener det fortsatt er behov for oppklaring i saken.

– Vi kan ikke ha en situasjon hvor statsråden mener en ting og styreleder mener noe annet om hva som har blitt kommunisert, og som er helt vesentlig avgjørende kommunikasjon, sier han.(Vilkår)

Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.