Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Dette samarbeidet viser at norsk høyteknologiindustri er verdensledende og etterspurt, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen, Geir Håøy om etablering av et teknologisk utviklingsselskap sammen med Qatars myndigheter. Foto: Fredrik Bjerknes
– Dette samarbeidet viser at norsk høyteknologiindustri er verdensledende og etterspurt, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen, Geir Håøy om etablering av et teknologisk utviklingsselskap sammen med Qatars myndigheter. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Industri

Selger våpen til konflikt-land

Konsgberggruppen inngår kjempekontrakt med Qatar som er i konflikt med flere land – deriblant Saudi-Arabia. Forsker mener våpensalget kan skape problemer for salg av norske varer til Saudi-Arabia.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Industri- og forsvarsteknologikonsernet Kongsberggruppen har inngått en samarbeidsavtale med Qatars myndigheter som innebærer langsiktige teknologiutviklingsprogrammer innen forsvar, maritim industri og digitalisering.

Avtalen har et potensial på 15 milliarder kroner over de neste åtte årene og vil medføre 15.000 norske årsverk og involvere 170 norske underleverandører.

Sammen med Qatars myndigheter har Kongsberggruppen etablert et eget selskap for teknologiutviklingsprogrammer.

– Vi ser betydelige muligheter og potensial for norsk industri og teknologiutvikling med denne etableringen, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberggruppen i en pressemelding.

Arabisk konflikt

Konsgberggruppen har inngått avtale med et land som er i konflikt med en rekke arabiske land.

I juni 2017 frøs Sadia-Arabia, Egypt, De forente arabiske emirater, Bahrain og Jemen de diplomatiske forbindelsene til Qatar. Landene anklager Qatar for å ha støttet terrorgrupper. Qatar har tilbakevist anklagene.

I løpet av de tre første månedene av blokaden hadde Qatar brukt 300 milliarder i krisehjelp til seg selv, viste tall fra kredittvurderingsselskapet Moody`s i fjor høst.

– Konflikten startet da Saudi-Arabia beskyldte Qatar for å være alt for vennligsinnede overfor det muslimske brorskapet som er kjeppjaget fra Egypt og er uønsket i flere land, sier Rania Maktabi, førsteamanuensis i Høgskolen i Østfold.

Hun underviser i internasjonal politikk med Midtøsten som spesialfelt.

Maktabi mener at våpensalget fra Norge til Qatar kan få konsekvenser.

– Saudi-araberne er flinke til å huske hvem som er venner og ikke. Akkurat som kineserne. Jeg vil tro at myndighetene i Saudi-Arabia vil ta denne avtalen med i beregningen ved eventuelle fremtidig kjøp av varer og tjenester fra Norge.

Maktabi legger til at Qatar er ikke i krig, men i konflikt.

– Den konflikten er ikke selvforskyldt, sier Maktabi.

«Åpent for eksport»

Kommunikasjonsdirektør Ronnie Lie i Kongsberggruppen understreker at det er norske myndigheter gjennom Utenriksdepartementet som godkjenner eksport av våpen fra Norge.

– Myndighetene gjør egne landvurderinger. Vår jobb er å følge myndighetenes regelverk og til enhver tid gjeldende føringer til punkt og prikke. Qatar har vært åpnet for eksport av våpenmateriell fra Norge siden 2010. Og Qatar har man hatt norske industri-interesser i mange tiår med blant annet Hydro og Yara, sier Lie.

I forrige uke inngikk Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til høyre avtale med emiren av Qatar, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani, om at Nato kan benytte flyplass i landet. Foto: Virginia Mayo/AP/NTB Scanpix

Han viser til at både USAs utenriksminister Rex Tillerson og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg nylig besøkte Qatar og diskuterte situasjonen i Gulf-regionen.

– På vegne av Nato inngikk Stoltenberg en avtale med Qatar om blant annet bruk av flybase, sier Lie.

Kurshopp

Markedet svarte med å sende Kongsberggruppen-aksjen til værs, og tirsdag ettermiddag var den opp i underkant av syv prosent til kurs 185 kroner.

Erik Must (bildet) og familien tjente på tirsdag rundt 40 millioner kroner på sine aksjer i Kongsberggruppen etter at nyheten om våpensalget ble kjent.

Blant dem som tjener godt på aksjehoppet er investor Erik Must og hans familie. Gjennom en eierpost på 28,9 prosent av Arendals Fossekompani, eier de til sammen indirekte i overkant av 2,75 millioner aksjer i selskapet. I tillegg kommer 400.000 aksjer gjennom investeringsselskapet Must Invest as. Must og familien eier også direkte og indirekte 136.600 aksjer.

Samlet sitter de dermed på minimum rundt 3,3 millioner aksjer i Kongsberggruppen. Ved kurs 173 kroner ved børsstart tirsdag tilsvarte dette aksjer for rundt 569 millioner kroner, mens de ved kurs 185 kroner få timer etter nyheten er verdt rundt 610 millioner kroner. Dermed har Must og familien på kort tid tjent over 40 millioner kroner på sine aksjer i Kongsberggruppen.

DN har vært i kontakt med Must, som ikke hadde anledning til å kommentere.(Vilkår)

KONGSBERG GRUPPEN ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Kongsberg Gruppen Qatar Saudi-Arabia Geir Håøy Våpenhandel Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.