Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Femstjernersbevegelsen er Italias største parti og Luigi di Maio ønsker seg statsministerposten. Bildet er tatt på en pressekonferanse dagen etter valget. Foto: Gunnar Lier
Femstjernersbevegelsen er Italias største parti og Luigi di Maio ønsker seg statsministerposten. Bildet er tatt på en pressekonferanse dagen etter valget. Foto: Gunnar Lier les mer

Utenriks

Vinnerne i det italienske valget vil ikke kompromisse

De to partiene som ble størst i det italienske valget, Femstjernersbevegelsen og Ligaen, viser liten vilje til å inngå kompromisser.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Dermed er det fortsatt høyst uklart hva slags regjering Italia får etter valget på ny nasjonalforsamling forrige søndag, hvis de i det hele tatt får noen.

Valget endte med flest stemmer til de fire partiene i høyrekoalisjonen, hvorav den høyreorienterte Ligaen ble størst.

Samtidig ble den populistiske Femstjernersbevegelsen største parti.

Ingen av blokkene har parlamentarisk flertall, og til nå er det ikke dukket opp et klart og stabilt regjeringsalternativ.

– Jeg har selvfølgelig ikke lyst til å komme i regjering for enhver pris og med hvem som helst, sa Ligaens leder Matteo Salvini på en pressekonferanse i EU-parlamentet tirsdag.

Her utelukket han også en regjering sammen med sentrum-venstrepartiet PD, som har hatt regjeringsmakten i Italia de siste årene.

– Jeg vil aldri i livet regjere sammen med Renzi, sa Salvini, med referanse til den nå avgåtte PD-lederen Matteo Renzi.

Samme dag sa Femstjernersbevegelsens statsministerkandidat Luigi Di Maio at det ikke er aktuelt å dele ut ministerposter til andre partier.

Han unngikk også spørsmålet om hva slags kompromisser partiet kan tenkes å gjøre, og han avviste muligheten for en nasjonal samlingsregjering. Han sa samtidig at det er opp til de andre partiene å komme med forslag og ideer som Femstjernersbevegelsen kan ta til seg.

– Vi ønsker en dialog med alle om saker, og jeg har ikke sett noen komme med et eneste forslag, sa han.(Vilkår)

Italia Valget i Italia Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.