Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Partileder Siv Jensen ankommer Frps krisemøte på Stortinget. KrF-leder Knut Arild Hareide kan felle regjeringen etter at han mandag konkluderte med at KrF ikke har tillit til Sylvi Listhaug. Foto: Aleksander Nordahl
Partileder Siv Jensen ankommer Frps krisemøte på Stortinget. KrF-leder Knut Arild Hareide kan felle regjeringen etter at han mandag konkluderte med at KrF ikke har tillit til Sylvi Listhaug. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Politikk

Frp med beste måling på to år – midt i Listhaug-bråk

Frp går frem og KrF tilbake etter brottsjøen av kritikk mot Sylvi Listhaugs omstridte Facebook-angrep på Ap. KrF sier de ikke har tillit til Listhaug. Dermed ligger ballen hos statsminister Erna Solberg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sentios partibarometer for DN er tatt opp helt frem til mandag formiddag. Det viser at Frp går frem 0,7 prosentpoeng – til 15,8 prosent – fra en februarmåling som også var sterk for partiet.

– Dette er en midlertidig løypestatus. Men jeg er selvsagt glad for at Frp gjør det bra, sier Frp-leder Siv Jensen.

Målingen kom samme dag som KrF til slutt endte på at de ikke har tillit til justisminister Sylvi Listhaug (Frp). Dersom statsminister Erna Solberg (H) svarer med kabinettspørsmål tirsdag, kan regjeringen i ytterste konsekvens ende med å måtte gå av.

Tilbakegang

På målingen fra Sentio går Høyre tilbake 2,1 prosent, til 26,6 prosent.

Arbeiderpartiet vinner ikke en eneste velger på den sterke kritikken mot justisminister Sylvi Listhaug den siste uken. Det er bare marginalt over krisemålingen fra januar, som var den dårligste siden 2003.

Den tunge situasjonen for partiet viser seg også i bakgrunnstallene. Blant dem som velger seg Ap, er 20 prosent usikre på om de fortsatt vil stemme på Ap ved neste valg. Den samme høye usikkerheten deles av KrF og Venstres velgere.

Borgerlig flertall

Mens Knut Arild Hareide har fått stor oppmerksomhet den siste uken med kritikk mot Listhaug, går KrF går tilbake ett prosentpoeng. VGs måling publisert fredag viste også samme tendens: opp for Frp, ned for KrF.

Selv om Venstre faller under sperregrensen, er det fortsatt borgerlig flertall med Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Den som virkelig vinner oppslutning, er partiet som leverte inn mistillitsforslaget mot Listhaug. Rødt gjør sin sterkeste måling noensinne med fire prosent. Dersom dette hadde vært valgresultatet, hadde Rødt fått en like stor stortingsgruppe som KrF – med syv mandater.

Skjebnedøgn

Listhaug og regjeringens skjebne avgjøres det neste halve døgnet. Statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen må bestemme seg for om de skal la Listhaug gå eller om hun skal risikere å bli felt i Stortinget tirsdag formiddag.

Mistillit mot Sylvi Listhaug

  • Rødt foreslo i forrige uke mistillit mot justisminister Sylvi Listhaug. Bakgrunnen er Listhaugs kontroversielle Facebook-post i mars, der hun skrev at Arbeiderpartiet setter terroristers rettssikkerhet over nasjonens sikkerhet.
  • Listhaug beklaget flere ganger i Stortinget sist torsdag, men Ap var så misfornøyd med beklagelsen at partiet støttet mistillit. Det gjorde også resten av opposisjonen, med unntak av KrF – som ikke hadde konkludert.
  • KrF samlet mandag landsstyret for å diskutere saken. Mandag ettermiddag konkluderte partiet med at det ikke har tillit til Listhaug.
  • Saken skal opp i Stortinget tirsdag formiddag.
  • DN og flere andre medier har fått bekreftet at hele regjeringen vil gå av hvis det blir flertall for mistillit mot Listhaug.
  • I sin innledning til landsstyremøtet mandag ettermiddag sa KrF-partileder Knut Arild Hareide at det er statsministeren selv som sitter med ansvaret dersom regjeringen må gå.
Vis mer

Igjen er det KrF som avgjør. Da partileder Knut Arild Hareide innledet før det avgjørende landsstyre- og gruppemøtet mandag klokken 12, ble det oppfattet av blant andre DNs politiske redaktør Kjetil Bragli Alstadheim som et ultimatum: «Enten flytter hun Sylvi Listhaug (Frp) ut av regjering eller over til et annet departement. Eller så stemmer KrF for forslaget om mistillit mot Listhaug når saken behandles i Stortinget tirsdag.»

Da møtet var ferdig mandag ettermiddag sa Hareide at landsstyret ikke har tillit til Listhaug. Han ba derfor statsminister Erna Solberg om å kvitte seg med Listhaug før morgendagens mistillitsbehandling for å unngå regjeringskrise.

VG meldte mandag ettermiddag at Høyres stortingsgruppe skal møtes tirsdag morgen klokken ni til et krisemøte – én time før Stortinget samles for å behandle mistillitsforslaget mot Listhaug.

Solbergs ansvar

Hareide sa tidligere på dagen at selv om han har tilgitt Listhaug, er spørsmålet om partiet kan ha tillit til henne som justisminister. Og han sa at han i samtaler med Solberg i helgen sa klart ifra – på vegne av hele KrF – at det er statsministerens ansvar å ta grep for å unngå en mistillitssituasjon i Stortinget.

– Dersom statsministeren ikke har ordnet opp og i tillegg selv velger å stille kabinettsspørsmål, gjør hun det svært vanskelig for seg selv. Det er da statsministeren som sitter med ansvaret, sa Hareide.

Ikke i stikken

På den andre siden har Høyre og Frp signalisert gjennom helgen at regjeringen står bak Listhaug og at det ikke er aktuelt å flytte på Listhaug.

Flere medier har meldt at Solberg forbereder seg på et kabinettsspørsmål: Dersom KrF sammen med resten av opposisjonen stemmer for mistillit mot Listhaug, går hele regjeringen av.

Ifølge DNs kilder var Jensen klar overfor fylkestoppene som var samlet til konferanse i Sola lørdag om at hun ikke ofrer Listhaug.

– Jeg er en leder som ikke lar mine egne i stikken, skal Jensen ha sagt.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre møtte pressen i vandrehallen for å snakke om saken mandag ettermiddag, rett før DN gikk i trykken.

– Vi stemmer for mistillit, sier han og bekrefter at partiet dermed vil kaste regjeringen om statsminister Erna Solberg vil stille kabinettspørsmål.

Han la til at partiet vil ta ansvar om regjeringen går av, men ville ikke uttale seg om muligheten for å selv gå inn i regjering.(Vilkår)

Fremskrittspartiet Kristelig Folkeparti Knut Arild Hareide Sylvi Listhaug Rødt Politikk
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.