Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Kjell Inge Røkke og hans Aker trekker seg fra kampen om å overta Norske Skog. Foto: Fartein Rudjord
Kjell Inge Røkke og hans Aker trekker seg fra kampen om å overta Norske Skog. Foto: Fartein Rudjord les mer

Industri

Røkke gir opp kampen om Norske Skog

Kjell Inge Røkke og hans Aker trekker seg fra kampen om å overta Norske Skog, etter at samarbeidet med hedgefondet Oceanwood havarerte.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det var samarbeidet mellom Kjell Inge Røkkes Aker-konsern og Norske Skogs største långiver Oceanwood som til slutt presset frem en konkurs i det tradisjonsrike industrikonsernet Norske Skogindustrier asa i desember.

Kampen om Norske Skog

  • Norske Skog slet med svakere markeder og høy gjeld, og jobbet siden våren 2017 med å refinansiere selskapet og unngå konkurs.
  • Selskapet lyktes ikke i forhandlingene om å få alle kreditorene med på en redningsplan.
  • Långiver Oceanwood presset så frem en konkurs, og papirfabrikkene er nå under konkurssalg.
  • Oceanwood blir Norsk Skogs nye eiere.
Vis mer

Grunnlaget for samarbeidet var at Aker og Oceanwood sammen skulle by på aksjene i datterselskapet Norske Skog as, som eier selskapets syv papirfabrikker. Nå viser det seg imidlertid at samarbeidet havarerte før aksjonsprosessen var fullført.

– Partene kom ikke til enighet om betingelsene for et felles bud på Norske Skog, skriver Aker i en børsmelding onsdag.

Oceanwood har gitt Aker beskjed om at fondet vil fortsette budprosessen uten Aker.

Det Røkke-kontrollerte selskapet gjør på sin side det klart at Aker ikke vil fremme et eget bud for Norske Skog.

Investor Jens Ulltveit-Moe sto mandag frem i DN som en av budgiverne i kampen om et av Norges mest tradisjonsrike industribedrifter. Sammen med fondene Cyrus Capital og Halcyon Capital har investoren lagt inn et bud på mellom fire og fem milliarder kroner for Norske Skog as.

Røkke felte Skogen

Etter at det kriserammede industrikonsernet Norske Skogindustrier asa gikk konkurs rett før jul har investeringsbankene Citibank og Evercore jobbet på spreng med å selge selskapets papirfabrikker.

Styreleder Christen Sveaas i Norske Skog forhandlet hele høsten 2017 med kreditorene for å redde selskapet fra konkurs. Men når papirkonsernets største långiver, Oceanwood Capital, allierte seg med Kjell Inge Røkke og hans Aker-konsern, var alt håp ute. Planen til Aker og Oceanwood var nemlig å presse frem en konkurs og by på fabrikkene i den påfølgende auksjonen.

Flere små obligasjonseiere følte seg overkjørt av Oceanwood og det ble innledet rettslige prosesser både i USA og England for å stoppe auksjonsprosessen. Den 8. mars ble det imidlertid klart at opprørerne ikke ville lykkes, og salget kunne dermed gjennomføres som planlagt.

Norske Skog-sjef Lars Sperre sa til DN i begynnelsen av mars at mellom fem og ti seriøse aktører har vært med i fase to av auksjonsprosessen.(Vilkår)

Norske Skogindustrier Norske Skog Aker Christen Sveaas Oceanwood Capital Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.