Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Marcelo Lima, forsker ved Instituto Evandro Chagas mener utslippene fra Hydros aluminaraffineri har gjort stor skade på elver og drikkevann. Foto: Adrian Øhrn Johansen
Marcelo Lima, forsker ved Instituto Evandro Chagas mener utslippene fra Hydros aluminaraffineri har gjort stor skade på elver og drikkevann. Foto: Adrian Øhrn Johansen les mer

Industri

Hydro slår tilbake etter nye påstander

Hydros utslipp er mer alvorlige enn selskapet selv vil innrømme, ifølge ny rapport. Hydro slår tilbake mot forskningsinstituttet bak rapporten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Kvikksølv, bly, arsen og kadmium. Alle er tungmetaller, og alle er blant stoffene som er funnet i ulovlige mengder elven Murucupi i nærheten av Hydros aluminiumsraffineri i Barcarena nord i Brasil, ifølge forskningsinstituttet Evandro Chagas.

Instituttet legger skjærtorsdag frem dette og andre resultater i en ny rapport.

I rapporten konkluderes det ikke med at stoffene må ha kommet fra Hydro, men det heter: «Alle de giftige elementene som ble påvist i avfallsvannet fra Hydro er også påvist i Murucupi-elven».

Dette er saken

  • Natt til 17. februar falt det mer enn 200 millimeter regn i delstaten Pará, nord i Brasil, hvor Hydro driver verdens største aluminaraffineri, Alunorte. Regnet førte til flom, ødeleggelser og forurenset drikkevann.
  • Hydro fastholder at det ikke er bevist at lekkasjer fra selskapets rødslamsdeponier har forurenset vannet, men har senere innrømmet lekkasjer og utslipp av ubehandlet regnvann.
  • Brasilianske myndigheter har pålagt halvering av produksjonen, stengning av et av to rødslamsdeponier og gitt store bøter. Myndighetene har forhandlet med selskapet om hva som skal til for å få opp igjen full produksjon, men partene er ikke blitt enige.
  • Hydro og toppsjef Svein Richard Brandtzæg har bedt om unnskyldning, lovet investeringer på en halv milliard kroner i nytt vannrenseanlegg og iverksatt både en ekstern og intern granskning.
  • Alunorte-anlegget produserte i fjor 6,4 millioner tonn alumina til en markedsverdi på 18,5 milliarder kroner. Det er rundt 2000 Hydro-arbeidere på anlegget, mens nesten like mange jobber hos underleverandører.
Vis mer

Forskeren Marcelo Lima har ledet forskningsgruppen som står bak rapporten, som er den andre i rekken gjort på oppdrag fra lokale myndigheter i Brasil. Hans første rapport, som Hydro også har lenket til på sine krisenettsider, skapte kraftige reaksjoner i lokalsamfunnet rundt Hydros aluminaanlegg Alunorte, i delstaten Pará nord i Brasil. Den første rapporten kom etter at Evandro Chagas ble bedt av de lokale myndighetene om å granske hva som hadde skjedd.

Går lengre

Den gangen fastslo Lima at tettsteder i nærheten av anlegget måtte få utdelt drikkevann umiddelbart, fordi det var påvist blant annet aluminium og andre stoffer i drikkevannet.

Nå går han enda lenger i sine konklusjoner.

Stoffene som er påvist indikerer at vannet er helsefarlig for friluftsliv, fiske og som drikkevann, ifølge rapporten, som nå blant annet anbefaler at større deler av befolkningen i Barcarena får utdelt drikkevann.

– Minst åtte elver og vannkilder kan ha blitt forurenset, sier Lima til DN.

I tillegg til elvene Murucupi og Pará, hvor Hydro har erkjent utslipp i eller i nærheten av elveløpet, kan også Arapiranga, Guajará do Beja, Arienga og Tauá være berørt, ifølge Lima.

Hydro kritiske

Hydros kommunikasjonsdirektør Halvor Molland ønsker ikke å kommentere detaljene i den nye rapporten før Hydro har gjennomgått den, men slår hardt tilbake mot Limas uttalelser.

Kommunikasjonsdirektør Halvor Molland i Hydro. Foto: Adrian Øhrn Johansen

– Limas uttalelser må stå for hans regning. Forskningsinstituttet Evandro Chagas ønsker ikke å møte Hydro for å presentere sine funn, og vi ønsker ikke diskutere disse gjennom norske medier, skriver Molland.

Han er imidlertid kritisk til den første rapporten fra forskningsgruppen ledet av Marcelo Lima:

– Tredjepartsvurderinger av den første IEC-rapporten har funnet store svakheter angående metodikk og konklusjoner, og at IEC heller ikke er akkreditert av brasilianske myndigheter til å utføre de fleste av de målingene som ligger til grunn for rapporten.

Ifølge Marcelo Lima har det ikke bare vært utslipp gjennom rør og kanaler fra anlegget. Han mener oversvømmelser inne på anlegget gjorde at avfallsvann rant over murene rundt anlegget.

Det er oversvømmelsen i denne delen av Hydros anlegg som skal ha rent ut i regnskogen, ifølge forsker Marcelo Lima. Foto: Privat
Her er Hydros eget oversiktsbilde som viser elveløpet til elven Murucupi hvor de mest alvorlige funnene av tungmetaller er gjort, ifølge rapporten fra Evandro Chagas-instituttet som offentliggjøres skjærtorsdag. Til høyre for elven ligger et rødslamdeponi. Til venstre for elven ligger raffineri-anlegget. Foto: Hydro

– Vi skal forsøke å publisere mer informasjon om akkurat dette. Men det jeg kan si, er at det definitivt var en oversvømmelse som gikk over murene rundt anlegget, uttalte Lima på en pressekonferanse i Belém i Brasil onsdag kveld lokal tid.

Hydro ønsker skjærtorsdag ikke å besvare Limas påstander om oversvømmelse.

– Vi vil gjennomgå rapporten. Vi vil legge frem resultater fra våre interne og eksterne undersøkelser 9. april, skriver Hydros kommunikasjonsdirektør Molland i en epost. (Vilkår)

Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.