Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Den tidligere Borr-sjefen fikk full lønn i 12 måneder da han forlot selskapet. Nå har selskapet også kjøpt tilbake aksjene han fikk da han begynte for 18 millioner kroner. Foto: Aleksander Nordahl
Den tidligere Borr-sjefen fikk full lønn i 12 måneder da han forlot selskapet. Nå har selskapet også kjøpt tilbake aksjene han fikk da han begynte for 18 millioner kroner. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Rigg

Borr-sjefen tar med seg 18 millioner ut døren etter ni måneders jobb

Borr-sjef Simon Johnson fikk med seg rundt 18 millioner kroner i aksjeverdier da han gikk av etter ni måneder i sjefsstolen. I tillegg får han ett års etterlønn.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter oppkjøpet av riggselskapet Paragon Offshore i februar, kunne investor Tor Olav Trøim konstatere at Borr Drilling var nær ferdigvokst.

Borr Drilling

  • Riggselskap etablert av de to tidligere sentrale John Fredriksen-medarbeiderne Tor Olav Trøim og Fredrik Halvorsen i 2016.
  • Kjøpte i mars 2017 riggiganten Transoceans flåte med 15 såkalte oppjekkbare rigger (jackuprigger), hvorav fem nybygg.
  • Kjøpte i oktober 2017 ytterligere ni oppjekkbare rigger som er under bygging ved PPL Shipyard for 1,3 milliarder dollar.
  • Kjøpte i februar 2018 Paragon Offshore for 1,8 milliarder kroner, og fikk med det 32 eldre rigger inn porteføljen. Hele 21 av disse riggene ligger i kaldt opplag.
  • Største aksjonærer er Schlumberger, Fidelity-fond, Tor Olav Trøim, Fredrik Halvorsen og partnerne i Ubon, Celina Midelfart, Skagenfondene, Rasmussen-gruppen og Folketrygdfondet.
Vis mer

– Vi har utforsket en mengde ulike muligheter, men ser i dag få mulige eiendeler å kjøpe. Borr er nå nær målstreken i byggingen av det ledende jackupriggselskapet både i drift og eiendeler, sa Trøim i mars.

Samtidig ble det klart at selskapets toppsjef Simon Johnson ville forlate selskapet etter kun ni måneder i sjefsstolen. Med seg ut døren fikk Johnson 12 måneders etterlønn. Det er ikke kjent hva den tidligere Borr-sjefens avtalte fastlønn er.

Fikk 18 mill. for aksjer

Da Simon Johnson overtok som toppsjef i Borr Drilling i august i fjor, fikk han tildelt en halv million Borr-aksjer som en del av godtgjørelsen. Onsdag kveld kom meldingen om at Borr Drilling har kjøpt disse aksjene tilbake for 4,65 dollar per stykk. Dette gir Johnson en gevinst på drøyt 18 millioner kroner.

Den tidligere Borr-sjefen ble også tildelt en opsjoner som gir ham rett til å kjøpe to millioner Borr-aksjer for 3,5 dollar per stykk. Men ifølge informasjonen fra selskapet vil disse opsjonene bli delt ut over tre år for hvert hele år Johnson er sjef. Dermed er det mulig at Johnson har gått glipp av store verdier ved å gå av så raskt.

Før han tok over sjefsstolen i Borr Drilling, var Simon Johnson direktør i riggkjempen Noble med ansvar for markedsføring og kontrakter.

Finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i Borr Drilling har foreløpig ikke besvart DNs spørsmål om Johnsons lønn.

Vil revolusjonere riggmarkedet

Borr Drilling ble startet av de to tidligere sentrale John Fredriksen-medarbeiderne Tor Olav Trøim og Fredrik Halvorsen i 2016. Målet til de to var å kjøpe oppjekkbare borerigger på billigsalg etter den kraftige nedturen riggmarkedet.

Siden den gang har Borr Drilling gjennomført en rekke oppkjøp, og har fått oljeservice-kjempen Schlumberger inn på eiersiden.

Schlumbergers norske toppsjef Paal Kibsgaard har sagt at målet med investeringen i Borr er å bidra til å revolusjonere riggmarkedet ved å kunne tilby en fullstendig pakke av bore-tjenester til oljeselskapene, fremfor en lang liste enkeltkontrakter.

– Jeg tror at mange nøkkelkunder vil være glad for å aldri se dagrater på rigger igjen, sa Kibsgaard i oktober.

Schlumberger ønsker isteden å motta en ytelsesbasert betaling basert på fremdrift og resultater i boreprogrammet. (Vilkår)

Borr Drilling Simon Johnson Rigg
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.