Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
USA gjør seg klar ti å bombe Syria. Her det amerikanske marinefartøyet USS Donald Cook, som denne uken la fra havn i Larnaka på Kypros og satte kursen østover mot Syria. Foto: Alyssa Weeks/US Navy Handout via Reuters/NTB Scanpix
USA gjør seg klar ti å bombe Syria. Her det amerikanske marinefartøyet USS Donald Cook, som denne uken la fra havn i Larnaka på Kypros og satte kursen østover mot Syria. Foto: Alyssa Weeks/US Navy Handout via Reuters/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Trump tar et skritt tilbake

USAs president Donald Trump opphever nå sin egen tidsfrist og sier en bombing av Syria kan trekke ut i tid.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Sent mandag satte president Trump en tidsfrist på 48 timer på å komme med et svar på gassangrepet i Syria i helgen. Tidsfristen, og Twitter-truslene mot Russland onsdag om å gjøre seg klare, og at raketter er på vei, gjorde at krigsfrykten økte over hele kloden.

Selv om Trump satte tidsfristen for åpent kamera benekter han torsdag i en Twitter-melding å ha satt noen tidsfrist i det hele tatt. Trump åpner nå for at det heller ikke vil komme noe angrep i det hele tatt. Den akutte krigsfaren mellom verdens to ledende atommakter er dermed jekket ned flere hakk.

Kan miste kontrollen

FNs generalsekretær António Guterres har kommet med en innstendig oppfordring til USA, Russland og de andre medlemmene i Sikkerhetsrådet: Unngå at situasjonen i Syria kommer ut av kontroll.

Russland-ekspert Godzimirski frykter nettopp dette, og han understreker at situasjonen er meget uoversiktlig.

– Moskva har en helt annen virkelighetsforståelse av situasjonen enn Washington. Russerne benekter alt, beskriver det som en ren provokasjon, og de mener de har sitt på det tørre både politisk og juridisk, sier Godzimirski.

Jakub Godzimirski, forsker ved Nupi. Foto: Christopher Olssøn

Bordet fanger

Han sier Trump på mange måter har spilt ut sine kort ved å kunngjøre at raketter er på vei. All troverdighet er dermed borte hvis han ikke gjennomfører truslene.

Men for å redde ansikt er det ikke noe problem at russerne og amerikanerne blir enige om at USA får bombe noen tomme bygninger eller lignende.

– Det er betryggende at USA og Russland fortsatt har kanaler der de snakker sammen, sier Godzimirski.

Men uhell, misforståelser eller bevisste provokasjoner kan destabilisere situasjonen. Godzimirski frykter at enkelte vil søke å krisemaksimere.

– Det er krefter på begge sider som ønsker å øke spenningen, av ulike grunner, sier Godzimirski.

Disse årsakene kan være både politiske og økonomiske, eller basert på misforståtte lojaliteter.

Godzimirski viser til giftattentatet mot den avhoppede KGB-spionen Sergej Skripal i London. Han tror personer tilknyttet de russiske sikkerhetstjenestene står bak, men uten at dette nødvendigvis var klarert helt til topps.

– Når dette først har skjedd, kan ikke myndighetene gå tilbake på det. Bordet fanger, og man kan se for seg at lignende ting skjer i Syria der enkelte tar seg friheter som myndighetene ser seg nødt til å forsvare, sier Godzimirski.

Tredjeparter kan også ha interesse av å destabilisere og krisemaksimere, i jakten på å oppnå egne mål.

Usikkerheter på begge sider

En eksplosiv kombinasjon av giftangrep og en amerikansk president som nærmest erklærer krig på Twitter, har ført til krisen vi nå er midt oppe i.

– Trump er den største usikkerhetsfaktoren. Åpenheten om at han vil bombe er kontraproduktiv i og med at bordet fanger, og han er jo ikke kjent for å være spesielt tilbakeholdende heller, sier Godzimirski.

Men han mener det amerikanske maktfordelingssystemet under Trump har vist seg å være robust, med solide institusjoner. Godzimirski tror derfor generalene, etterretningstjenestene, forsvarsdepartementet og Kongressen klarer å stoppe eventuelle ville og ukontrollerte amerikanske angrep i Syria.

Nupi-forskeren er mer bekymret for Russland, som han mener har mye svakere systemer og sikkerhetsmekanismer.

– I det russiske forsvaret og etterretningstjenestene finnes det folk som ikke trykker på de knappene de skal. Da kan vi fort komme inn i en situasjon der bordet fanger på begge sider, og krisen tilspisses, sier Godzimirski.

Giftby erobret

Den russiske hæren opplyser torsdag morgen at syriske regjeringsstyrker har tatt kontrollen i hele Douma like ved Damaskus, opprørernes siste bastion i Øst-Ghouta.

Det var i Douma det påståtte gassangrepet fant sted i helgen.

Godzimirski understreker at Verdens helseorganisasjon (WHO) sier det er funnet spor som tyder på at et gassangrep har skjedd, og at rundt 500 personer ble rammet. Stikk i strid med påstandene fra russerne og Assad-regimet.

– Når WHO sier dette, så er jeg ikke i tvil om hvem jeg stoler mest på, sier Godzimirski.(Vilkår)

Krigen i Syria Russland USA FN Sikkerhetsrådet Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.