Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Energi

Bonuser som pressmiddel

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Statoil betalte bonuser til verftet for å få Mariner-plattformen ferdig. Plattformdekket ble bygget ved DSME-verftet i Sør-Korea. Tidlig i byggingen oppsto det problemer.

– Vi fikk en smell som var knyttet til at engineering og utstyr kom for sent inn. I tillegg fikk vi kapasitetsproblemer der nede, sier prosjektleder Morten Ruth.

– Hva gjorde dere for å få prioritet på verftet?

– Dette er balanse hvor vi bruker ulike pressmidler og tilrettelegging. Det som var spesielt med de koreanske verftene, er at de er så store at det også ble en prioriteringsdiskusjon. Når du er i Haugesund og Stord, er du alene. Det er forhandlinger der du bruker toppledelsen. For oss har det helt klart en verdi å komme i produksjon. Det er ikke bra om det låser seg, sier han.

– Ulike pressmidler?

– I kontrakter, både i utlandet og i Norge, bruker vi bonuser. Samtidig har vi straffemilepæler. Det er en balansert sak som tjener det beste i prosjektet. Vi involverte oss på høyeste nivå med Eldar Sætre og Margareth Øvrum i dialogen med verftet. Etter hvert ble samarbeidet veldig bra, sier Ruth.

Problemene var de samme som på flere av Statoils andre byggeprosjekter under oljeboomen.

– Utstyret ble mye dyrere. Det ble så oppblåst at både kostnader og leveransetiden gikk opp. På Mariner ble under halvparten av utstyret levert i tide. Den problemstillingen med kapasitetsproblemer på verftet så vi også hos utstyrsleverandørene, sier Ruth.

– Men da vi gikk inn i sluttfasen, gikk det veldig bra. En av usikkerhetene var kvaliteten fra Korea, men den er vi veldig fornøyd med. Vi vet at dette ikke er en Goliat-diskusjon med utfordringer knyttet til kvalitet, men det er en veldig krevende sammenstilling ute på feltet, sier han.(Vilkår)

Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.