Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger

Blackrock og Larry Fink satset på Norwegian-fall

Toppsjef Larry Fink og hedgefondet Blackrock gir seg ikke i troen på nedtur for Norwegian-aksjen. Foto: Mark Lennihan/AP/NTB Scanpix
Toppsjef Larry Fink og hedgefondet Blackrock gir seg ikke i troen på nedtur for Norwegian-aksjen. Foto: Mark Lennihan/AP/NTB Scanpix les mer

Børs

Satset på Norwegian-nedtur - tapte 90 millioner på én dag

Hedgefondet Blackrock kvittet seg ikke med sin shortposisjon i Norwegian og kan ha tapt til sammen 112 millioner kroner på de siste dagenes kurshopp i flyselskapet.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Da British Airways-eieren IAG torsdag meldte at det hadde kjøpt seg inn i Bjørn Kjos' flyselskap Norwegian og inviterte seg selv til samtaler med selskapet, var det en overraskelse for de fleste.

For noen var det også en kostbar kalddusj.

Investorene som har gamblet på at Norwegian-aksjen skal falle, de såkalte shorterne, tapte stort da aksjekursen føk til værs.

Shorting gjøres ved låne aksjer som deretter selges med den hensikt å kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt. Så leveres aksjene tilbake.

Svarte natten

Det digre amerikanske hedgefondet Blackrock, som ledes av den nærmest legendariske sjefen Larry Fink, var blant investorene som tapte.

Shorthandel

  • Shorthandel, shorte eller shorting innebærer å låne aksjer for å selge dem med den hensikt å kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt. Så leveres aksjene tilbake. Den som låner ut aksjene, krever en rentekompensasjon for dette.
  • Eksempel: Man selger aksjen for 100 kroner og kjøper den tilbake for 80 kroner. Gevinst: 20 kroner, minus renten man må betale til den som låner ut aksjene.
  • Én grunn til å shorte er at man satser på kursfall. Hvis kursen i stedet stiger, risikerer investoren tap ved å kjøpe aksjene tilbake på høyere kurser enn salgskursen.
Vis mer

Blackrock har satset på børsnedtur for Norwegian i flere år, og har sakte, men sikkert økt sin shortposisjon siden sommeren i fjor. Så sent som mandag økte fondet sin satsing ytterligere, og nærmer seg med det sin største shortposisjon i aksjen noensinne med 960.000 aksjer.

Da Norwegian-aksjen føk til værs torsdag, tapte hedgefondet mer enn 90 millioner kroner på én dag.

90+22 mill.

Det er Finanstilsynet som fører register over alle større shortposisjoner i norske børsnoterte selskaper. Oversikten er oppdatert per børsslutt torsdag, altså etter at aksjen steg nesten 50 prosent. En ny oversikt som kom mandag viser at Blackrock har redusert sin shortposisjon i flyselskapet med i overkant av 100.000 aksjer. Norwegian-aksjen fortsatte opp mandag og kan ha påført Blackrock et ytterligere papirtap på rundt 22 millioner kroner. Det samlede papirtapet kan dermed være oppe i 112 millioner kroner.

Blackrock var den største shorteren i Norwegian-aksjen ifølge de senest oppdaterte tallene. I tillegg til at fondet har økt sin posisjon, har Bjørn Kjos og makker Bjørn Kise redusert sine utlån av Norwegian-aksjer, noe som er nødvendig for at shorterne skal ha aksjer de kan shorte. Blackrock er dermed blitt den stadig mer dominerende shorteren av Norwegian.

Soros gjorde sorti

En annen som tapte på shorting i Norwegian var storinvestoren og milliardæren George Soros, som hadde en shortposisjon på 298.000 aksjer da budflørten ble kjent, og dermed røk på et tap på rundt 20 millioner kroner på én dag.

DN har tidligere skrevet at den norske forvalteren Jan Petter Sissener reduserte sitt short-veddemål i tide, og tjente penger da obligasjonene han hadde investert i fulgte aksjekursen oppover før helgen.

Soros terminerte sin shortposisjon etter kursoppgangen. Også fondene GLG Partners, Schroder Investment Management, JP Morgan Management og Oxford Asset Management kjøpte seg ut av sine shortposisjoner torsdag.(Vilkår)

NORWEGIAN AIR SHUTTLE ASA

Omsetning Vis alle regnskapstall

Les mer

Kilde: Proff.no

Norwegian Larry Fink Blackrock British Airways Bjørn Kjos Børs
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.