Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
ZTE solgte produkter til Iran og Nord-Korea og aksepterte en rekordbot fra USA. Nå forbyr USA amerikanske selskaper mot å drive forretninger med det kinesiske selskapet de neste syv årene. Foto: Lluis Gene/AFP/NTB Scanpix
ZTE solgte produkter til Iran og Nord-Korea og aksepterte en rekordbot fra USA. Nå forbyr USA amerikanske selskaper mot å drive forretninger med det kinesiske selskapet de neste syv årene. Foto: Lluis Gene/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

USA straffer kinesisk teknologigigant

USA straffer en av verdens største leverandører til den globale telekommunikasjonssektoren. ZTE vil ikke få tilgang til amerikanske komponenter, teknologi eller patenter de neste syv årene.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I fjor aksepterte ZTE en rekordstor bot på 1,1 milliarder dollar fra USA. Det kinesiske selskapet erklærte seg skyldig i å ha konspirert for å krenke den amerikanske International Emergency Economic Powers Act.

Selskapet, som er et av Kinas største teknologiselskaper, hadde eksportert produkter til Iran og Nord-Korea – i strid med amerikanske lover og sanksjoner.

Belønnet fremfor straff

ZTE innrømmet feil, skulle ta ansvar og sørge for at tilsvarende ikke skulle skje igjen. Nå er selskapet tatt i løgn og for ikke å ha samarbeidet med amerikanske myndigheter, slik avtalen var, ifølge det amerikanske handelsdepartementet.

Blant annet forpliktet ZTE seg til å sparke fire ansatte som var ansvarlig for den å ha tilrettelagt for eksport, og straffe 35 andre. Dette skjedde ikke.

– I stedet for å straffe ansatte og ledere som deltok i dette har ZTE svart med å belønne dem. Dette er ikke noe vi kan overse, sier USAs handelsminister Wilbur Ross i en kommentar.

USA har svart med å innføre et forbud mot at selskapet kan kjøpe amerikanske komponenter eller bruke amerikanske patenter frem til 2025. Handelen i aksjen er stanset ved børsene i Shanghai og Hong Kong.

Det er ikke bare ZTE som rammes av forbudet. Aksjekursen på Acacia Communications, som er en underleverandør, falt med 36 prosent ved Nasdaq-børsen i New York på mandag. ZTE kjøper også komponenter fra blant annet de amerikanske selskapene Qualcomm og Dolby.

Utestenges fra Storbritannia

ZTE er blant de største produsentene av Android smarttelefoner i Kina. I USA solgte ZTE rundt 20 millioner smarttelefoner og fikk en markedsandel på 12 prosent i fjor – bak Samsung, Apple og LG, ifølge Counterpoint Technology. Også i Japan har selskapet en betydelig markedsandel. Den globale markedsandelen i smarttelefonmarkedet er kun 2,7 prosent.

Selv om selskapet får tilgang til komponenter fra asiatiske underleverandører, kan selskapet sannsynligvis ikke installere operativsystemet Android, som eies av Google og morselskapet Alphabet.

Britiske National Cyber Security Centre (NCSC) advarte på mandag britiske selskaper mot å bruke selskapets telekommunikasjonsprodukter.

«Bruk av ZTEs utstyr eller tjenester i telekommunikasjonssektoren utgjør en risiko for den nasjonale sikkerheten som ikke lar seg redusere på en praktisk måte», skriver NCSC i en pressemelding.

ZTE er verdens fjerde største leverandør av telekommunikasjonsutstyr, ifølge IHS Markit, med en markedsandel på 13 prosent i 2017.(Vilkår)

Kina Qualcomm ZTE Britiske National Cyber Security Centre IHS Markit Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.