Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Vipps har fått godkjent fusjon med Bankaxept og BankID. Her fra et event i fjor da over 100 banker ble med i Vipps. F.v.: Konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika Gruppen, DNB-sjef Rune Bjerke, nestleder Elisabeth Haug i Vipps og Vipps-sjef Rune Garborg. Foto: Fredrik Bjerknes
Vipps har fått godkjent fusjon med Bankaxept og BankID. Her fra et event i fjor da over 100 banker ble med i Vipps. F.v.: Konsernsjef Hege Toft Karlsen i Eika Gruppen, DNB-sjef Rune Bjerke, nestleder Elisabeth Haug i Vipps og Vipps-sjef Rune Garborg. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Finans

Ja til Vipps-fusjon

Konkurransetilsynet sier ja til at Vipps fusjonerer med Bankaxept og BankID.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter flere måneders ventetid er det klart:

Konkurransetilsynet sier ja til fusjon av mobilbetalingsselskapet Vipps med teknologiselskapene Bankaxept og BankID.

Det ble klart i en melding fra tilsynet fredag formiddag. Tillatelsen blir gitt mot at det fusjonerte selskapet forplikter seg til å gi konkurrerende betalingsløsninger tilgang til BankID og Bankaxept.

I en pressemelding sier konkurransedirektør Lars Sørgård:

– Markedet for betalingsløsninger er i sterk utvikling. Tilgang til BankID og Bankaxept er sentralt for at konkurrerende betalingsløsninger skal ha mulighet til å konkurrere effektivt mot det fusjonerte selskapet. Tilbudet om avhjelpende tiltak, som forpliktelse til å gi tilgang er, legger til rette for dette. Derfor kan vi nå si ja til fusjonen, sier Sørgard.

Krevde flere tiltak

I midten av november i fjor ble det klart at bankene ønsker å slå sammen de tre selskapene til ett, særlig for å vinne kampen om mobilbetaling og øyeblikkelig betaling. Saken ble meldt til Konkurransetilsynet like over nyttår.

Tre blir til ett

Vipps

Tjeneste for mobilbetaling skapt av DNB i 2015, og siden skilt ut som eget selskap. Tilbyr vennebetaling, regningsbetaling og betaling i butikk uten betalingskort. Har 2,7 millioner brukere i Norge.

Bankaxept

Eid av de norske bankene og utvikler systemene som kreves for at man kan bruke debetkort i butikker, minibanker og nettbutikker. BankAxepts infrastruktur gjør det raskt og rimelig å betale, og ta imot betaling, med kort på tvers av banker.

BankID

En digital id-løsning som gjør at man kan være sikker på at den som betaler er rettmessig eier av kontoen eller betalingskortet. Brukes også som id-løsning for offentlige tjenester, nettbank, forsikringsselskaper og lignende.

Vis mer

Som DN meldte for en uke siden, har tilsynet for en stund tilbake varslet partene om at det hadde flere betenkeligheter mot fusjonen. Undersøkelsene ble derfor utvidet i to måneder og fristen satt til 27. april. Tilsynet ba om avhjelpende tiltak for å godta fusjonen.

Ifølge et høringsbrev til andre aktører i markedet har «nye» Vipps foreslått en syv tiltak som skulle få fusjonen gjennom:

  • Fire tiltak – å sikre tilgang til BankID også for tredjeparts betalingsløsninger, det vil si aktører som ikke er knyttet til eierbankene.
  • To tiltak – å gi tilgang til virtuelle Bankaxept-kort også til tredjeparts betalingsløsninger.
  • Ett tiltak – å gi tilgang til produkter i «nye» Vipps også delt opp som separate produkter.

Tilsynets har spesielt undersøkt om tiltakene gir god nok konkurranse rundt data- og identifikasjonsløsninger.

Handelen positiv

Ett av selskapene som har levert kommentarer til Konkurransetilsynet, er teknologiselskapet Aera, eid av Coop og Norgesgruppen. I en epost skriver administrerende direktør Hans Petter Hoel i Aera:

– Vi synes det er positivt at Konkurransetilsynet er tydelig på at tilgang til BankID og BankAxept er viktig for å opprettholde en effektiv konkurranse. Dette vil bidra til å styrke Norges ledende posisjonen innen betalingsformidling og identifikasjonstjenester, sier Hoel.(Vilkår)

DNB Konkurransetilsynet Vipps BankAxept BankID Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.