Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Styreformann Wang Jianlin i det kinesiske konglomeratet Wanda Dalian Group har ekspandert kraftig med lånefinansierte oppkjøp av kjøpesentre, hoteller, fornøyelsesparker og kinokjeder. Nå står verdens største studiokompleks ferdig i Kina, men selskapet har blitt tvunget til å selge komplekset for å unngå konkurs. Foto: Wang Zhao/AFP/NTB Scanpix
Styreformann Wang Jianlin i det kinesiske konglomeratet Wanda Dalian Group har ekspandert kraftig med lånefinansierte oppkjøp av kjøpesentre, hoteller, fornøyelsesparker og kinokjeder. Nå står verdens største studiokompleks ferdig i Kina, men selskapet har blitt tvunget til å selge komplekset for å unngå konkurs. Foto: Wang Zhao/AFP/NTB Scanpix les mer

Utenriks

Kinas Hollywood-drøm er blitt et gjeldsmareritt

Den kinesiske dollarmilliardæren har satset over 60 milliarder kroner på å bygge verdens største og mest moderne filmstudio. Den gjeldsfinansierte satsingen har ført til en nestenkollaps.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

På en ås over den kinesiske byen Qingdao ble fire gigantiske kinesiske tegn avduket i helgen – tilsvarende «Hollywood»-skiltet som ruver over den amerikanske filmbyen ved Los Angeles.

«Dong Fang Ying Du» (Oriental Movie Metropolis) skal bli Kinas svar på Hollywood. Bak står den 63 år gamle kinesiske milliardæren og entreprenøren Wang Jianlin.

Globalt film-nav

I helgen åpnet studiokomplekset i havnebyen Qingdao. I tillegg til å være verdens største og mest moderne studiokompleks for film- og tv-innspillinger med over 30 enkeltstudioer, er hoteller, luksusleiligheter og en egen yachtklubb en del av prosjektet.

Under lanseringen av studiokomplekset for fem år siden var Hollywood-eliten på plass med blant andre skuespillerne Leonardo DiCaprio og Nicole Kidman. Under åpningen i helgen var kjendisfaktoren tonet ned.

Prosjekter er blitt karakterisert som en «hvit elefant» som vil koste mer i drift og vedlikehold enn det klarer å innbringe i form av inntekter eller nytteverdi.

– Vi vil øke den kinesiske filmproduksjonsutviklingen. Vi vil gjøre Qingdao til et globalt knutepunkt for film, sa Wang Jianlin.

Eierselskapet Dalian Wanda sliter med en høy gjeld og har solgt eiendeler. De solgte eierinteressene i selve prosjekter til et kinesisk eiendomsselskap i fjor, men har beholdt den administrative styringen av prosjektet.

Målet har vært å få ferdigstille seks internasjonale storproduksjoner der i 2018. Ingen avtaler er foreløpig inngått.

– Vi har ikke klart å finne en strategi på hvordan vi skal tiltrekke oss Hollywood og andre produsenter. Ja, vi ønsker at de skal komme og vi vil finne ut hva som gjør at de ikke kommer og forbedre hva vi tilbyr, sa direktør Sun Hengqin hos Wanda Film Group på en pressekonferanse.

Irrasjonelle investeringer

Wang Jianlin har de siste åtte årene endret strategi for Dalian Wanda – fra å være et rent eiendomsselskap til å bli et livsstilsselskap hvor målet var å bli større enn Disney. Selskapet kjøpte kinokjeder i USA og Europa, blant annet SF Kino – en av Norges ledende kinokjeder.

Frem til i fjor sommer jaktet Dalian Wanda på et av seks de største Hollywood-studioene og var villig til å bla opp flere titall milliarder dollar. Kinesiske myndigheter satte foten ned og selskapet var ett av syv privatkontrollerte konglomerater som ble vingeklippet.

Flere av de amerikanskproduserte filmene som selskapet delfinansierte og subsidierte er blitt en flopp. «Great Wall», med Matt Damon i hovedrollen, ble produsert av Hollywood-studioet Legendary, som eies av Dalian Wanda.

Filmen hadde et budsjett på 150 millioner dollar, men innbrakte kun 34,8 millioner dollar i USA og langt lavere enn forventet på det kinesiske markedet, ifølge Hollywood Reporter.

«Mange selskaper har foretatt investeringer uten å tenke seg om og blitt påført tap», skrev Den nasjonale utviklings- og reformkommisjonen (NDRC) og beskyldte blant annet Wanda for å ha foretatt «irrasjonale investeringer».(Vilkår)

Kina Dalian Wanda Group Wang Jianlin Underholdning Film Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.