Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Citybox-eier Martin Smith-Sivertsen tror lavpriskjeden har en stor fremtid i europeiske storbyer. Foto: Helge Skodvin
Citybox-eier Martin Smith-Sivertsen tror lavpriskjeden har en stor fremtid i europeiske storbyer. Foto: Helge Skodvin les mer

Reiseliv

To av tre gjester ved den norske lavpriskjedens hoteller er utlendinger – nå skal den innta Europa

Martin Smith-Sivertsen i Citybox skal tidoble antall lavprishoteller i kjeden – i hovedsak i europeiske storbyer. Først ut er Tallinn.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi leverer såpass gode tall og opplever så stor pågang, særlig fra utenlandske turister, at vi tror det er marked for denne typen hoteller også i en rekke europeiske storbyer, sier hovedeier Martin Smith-Sivertsen (53) i den Bergen-baserte hotellkjeden Citybox.

Neste år åpner lavpriskjeden nytt hotell med 143 rom i vestlandshovedstaden og utvider dagens Oslo-hotell med ytterligere 127 rom til 343.

Citybox as

  • Lavprishotell i Oslo og Bergen.
  • Gjestene sjekker selv inn og ut på automat, det er ingen frokostservering, minibar eller tv på rommene.
  • Eies av AS Smith-Sivertsen (85 prosent) og Eivind Hjulstad (15 prosent).
  • Åpner ytterligere ett hotell i Bergen neste år og utvider hotellet i Oslo.
  • Har nå signert den første avtalen utenlands med bygging av et 270-roms lavprishotell i Estlands hovedstad Tallinn. Ønsker å ekspandere til en rekke europeiske storbyer.
Vis mer

Og nå har selskapet inngått den første avtalen om utenlandsetablering. I juni neste år åpner Citybox med 270 rom i Estlands hovedstad Tallinn. Hotellet vil ligge i det nye Porto Franco-anlegget ved havnen nær byens historiske sentrum.

«Kostbart og vanskelig»

– Vi har vurdert mange byer i Europa og synes Tallinn er et veldig interessant marked. Vi får dessuten super beliggenhet og størrelse. To av tre gjester på våre norske hoteller er utlendinger, og vi satser derfor særlig i storbyer med en god kombinasjon av forretningsreisende og turister, sier Smith-Sivertsen.

– De er det jo mange av i Europa?

– Ja, og vi har en omfangsrik liste over byer vi vil inn i. Vi jobber vel mest konkret nå med Helsingfors, Brussel og Warszawa, i tillegg til at vi også gjerne vil ha hoteller i København og Stockholm samt ytterligere et hotell i Oslo. Utfordringen er at det ofte er både kostbart og vanskelig å få tak i de rette eiendommene. Derfor har vi nå etablert et eget selskap som kun skal drive med eiendomsutvikling, det vil si kjøpe bygg, konvertere dem til hotell og leie dem ut til Citybox før eiendommen selges i markedet med god profitt. Det tror vi kan bli en interessant forretning i seg selv.

– Hva er ambisjonen for Citybox?

– Målet er å bli en av de store europeiske aktørene innen moderne lavprishoteller. Vi mener det er realistisk at vi om ti år vil ha etablert oss i de mest lønnsomme storbyene i Europa og at vi da har minst 20 hoteller, mot to i dag, sier Smith-Sivertsen.

Citybox as (konsern), årsresultat 2017 (i MNOK) 2017 2016 Endring
Omsetning 75,6 62,9 20,2 %
Driftsresultat (ebit) 11,9 10,1 17,8 %
Resultat før skatt 11,9 10,1 17,8 %

Gir mersmak

Den tidligere byrådslederen i Bergen og hans familie eier 85 prosent av aksjene i Citybox-kjeden, som åpnet sitt første hotell i 2006 i Bergen. Tallene viser en samlet omsetning for dagens to hoteller i Bergen (120 rom) og Oslo (216 rom) på vel 75 millioner kroner med et resultat før skatt på 12 millioner. Særlig hotellet i Prinsens gate i Oslo går godt med 60 millioner i inntekter og snaut ti millioner i overskudd takket være både høyt belegg og oppnådd pris.

Når så Citybox kan skilte med personalkostnader på 16 prosent av inntektene, omtrent det halve av de tradisjonelle hotellkjedene, blir det penger i kassen for Smith-Sivertsen & Co.(Vilkår)

Citybox-hotellet som planlegges åpnet i Estlands hovedstad Tallinn i juni 2019. Illustrasjon: Citybox

Bergen Martin Smith-Sivertsen Estland Tallinn Brussel Reiseliv
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.