Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT/NTB scanpix
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson. Foto: Henrik Montgomery/TT/NTB scanpix les mer

Utenriks

Sverigedemokraterna klart størst i «norsk» måling

Sverigedemokraterna er allerede største parti i Sverige, med god margin, ifølge norske Sentio Research.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg blir ikke forundret om Sverigedemokraterna får opp mot 35 prosent oppslutning ved valget, sier immigrasjonsforsker Joakim Ruist ved Göteborgs universitet.

Immigrasjonsforsker Joakim Ruist ved Göteborgs universitet tror Sverigedemokraterna blir Sveriges største parti etter valget i september. Foto: Fartein Rudjord

SD får 26,1 prosent på junimålingen fra Sentio, mens det er full krise for Socialdemokraterna og Moderaterna som får henholdsvis 21,7 og 17,1 prosent.

Sentio Research er et norsk analyseinstitutt som ble grunnlagt i 1997 av forskere med bakgrunn fra NTNU, med hovedkontor i Trondheim. Sentio har i en årrekke laget meningsmålinger i Sverige.

Svensksomaliske Mahad Dibad (34) i den sosialdemokratiske bastionen Trollättan i Vest-Sverige går mot strømmen og skal stemme på Socialdemokraterna ved lokalvalget i september. Etter bare tre år i Sverige er han ennå ikke svensk statsborger, og han kan derfor ikke stemme ved Riksdag-valget som avholdes parallelt.

– Sverige er bra, og Socialdemokraterna er et bra parti. Sverigedemokraterna er ikke bra for sånne som meg, de vil sende ut alle innvandrere, sier Dibad, som henger utenfor en moské i den innvandrerdominerte bydelen Kronogården.

– Men Sverigedemokraterna er ikke rasister, det er jeg ikke enig i, sier Dibad.

Svensksomaliske Mahad Dibad i Trollhättan skal stemme på Sosialdemokratene. Han sier Sverigedemokratene vil sende alle innvandrere ut av Sverige, men han mener ikke at partiet er rasistisk. Foto: Fartein Rudjord

«Helt ko-ko»

Arve Østgaard, seniorrådgiver og medgrunnlegger av Sentio har en enkel forklaring på spriket fra andre målinger.

– Våre målinger er webbaserte, så folk svarer ærlig. SD er ikke stuerene i Sverige, så folk tør ikke å si det når de blir oppringt. Det er det samme som skjedde med Trump i USA, sier Østgaard.

Han sier SD derfor alltid ligger høyere på Sentios målinger, og mer korrekt. Sentio har nemlig truffet best av alle på SD ved de to siste valgene, i 2010 og 2014.

Likevel er det knapt noen i Sverige som vil snakke om Sentios målinger, hverken politikere eller pressen.

– Det er totalt paranoid, og vi blir beskyldt for å være kjøpt og betalt. Debattklimaet i Sverige er helt ekstremt, og det er SD mot røkla, sier Østgaard.

Han understreker at Sentio driver med slike målinger i 22 land, og at det er kun i Sverige målingene trekkes i tvil.

– I Sverige har det lenge vært sånn at hvis du snakker om immigrasjon stemples du automatisk som sverigedemokrat. Det er helt ko-ko, og vi er selvsagt hverken kjøpt eller betalt, sier Østgaard.

Sentios måling er basert på 1000 respondenter, mens SCBs halvårige måling har over 8000 deltakere.(Vilkår)

Valget i Sverige 2018 Sverige Sverigedemokraterna Sentio Moderaterna Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.