Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Ulike former for epost-svindel brer om seg. Norge ligger høyt på såkalt
Ulike former for epost-svindel brer om seg. Norge ligger høyt på såkalt "direktørsvindel". Foto: Fartein Rudjord les mer

Teknologi

Norge i verdenstoppen på epostsvindel

Hyppig bruk av vikarer gjør sommeren til høysesong for «direktørsvindel». Kun USA, Australia og Storbritannia er mer utsatt for denne typen svindel enn Norge.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Vi har høy velstand og høy tillit til hverandre og til offentlige institusjoner. Dette gjør oss litt godtroende, og flere undersøkelser viser at vi er ganske naive. Dette gjør at vi blir særs attraktive for svindlere, sier Karianne Myrvold, markeds- og kommunikasjonssjef i datasikkerhetsfirmaet Trend Micro, til NRK.

Myrvold forklarer at direktørsvindel går utpå at en person utgir seg for å være ledelsen i en bedrift, og målrettet går mot personer i for eksempel økonomiavdelingen for å få dem til å utbetale store pengebeløp.

Senest i mai ble Stavanger kommune svindlet for 500.000 kroner da en ansatt overførte penger til en konto etter å ha mottatt en epost fra det vedkommende trodde var en daglig leder i kommunen.

90 milliarder

Micro Trend avdekket 4.000 slike angrep på verdensbasis i løpet av de fire første månedene i 2018, tre prosent av dem fant sted i Norge, ifølge statskanalen. Datasikkerhetsfirmaet anslår at det i år på verdensbasis vil bli svindlet for 90 milliarder kroner på denne måten.

Økokrim-sjef Trond Eirik Schea sier til NRK at det er vanskelig å få pengene tilbake etter at de er blitt overført og understreker viktigheten av forebyggende arbeid.

Myrvold ber derfor folk være oppmerksom på ord som «kontrakt», «oppkjøp», «konfidensialitet» og «hastverk» når de leser eposter.

– Hensikten er å få de ansatte til å føle tidspress, få dem til å unngå vanlige prosedyrer, sier hun.(Vilkår)

Svindel Økokrim Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.