Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Morten Angelil er ikke fornøyd med sitt resultat i fjor, selv om han tjente 40 millioner. Foto: Fartein Rudjord
Morten Angelil er ikke fornøyd med sitt resultat i fjor, selv om han tjente 40 millioner. Foto: Fartein Rudjord les mer

Finans

Angelil tjente 40 mill. i fjor – ikke fornøyd

Etter Eltek-salget har Morten Angelil investert tungt i oppstartsselskaper. Det har ennå ikke båret frukter, men Dynea fungerer som plaster på såret.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Investor og tidligere Eltek-sjef Morten Angelil tjente over 40 millioner i 2017 gjennom sine investeringer. Likevel mener Angelil han kan gjøre det bedre.

– Jeg er fremdeles ikke fornøyd med året. Mange av nyinvesteringene har ennå ikke blitt lønnsomme, men det skal forbedres, forteller Angelil.

Morten Angelil

Alder: 51

Bakgrunn: Er største eier Dynea Industrier as, som eier tre- og bindemiddelprodusenten Dynea as. I tillegg til Dynea Industrier eier Angelil investeringsselskapet Eltek Holding, som ved utgangen av 2017 hadde en egenkapital på 806 millioner kroner og eier en rekke oppstartsselskaper.

Angelil var konsernsjef og etter hvert styreleder i tidligere det børsnoterte strømteknologiselskapet Eltek frem til 2008. Da Eltek ble solgt til taiwanske Delta Electronics, innkasserte investoren 640 millioner kroner for sin eierandel. Dette har han i ettertid brukt på å investere i en rekke oppstartsbedrifter.

Vis mer

Selv om Angelil mener det kunne gått bedre, har det ikke gått dårlig med alle investeringene hans. Gjennom investeringsselskapet Dynea Industrier as, hvor hovedbeholdningen er lim- og bindemiddelprodusenten Dynea, fikk Angelil et greit plaster såret.

– Dynea Industrier og Dynea as går svært godt. De siste tre årene har vi nesten femdoblet lønnsomheten, sier Angelil, som kjøpte selskapet fra Industri Kapital i 2013.

Angelil eide 67 prosent av Dynea Industrier ved årsskiftet, men forteller at han i år har kjøpt seg opp til 80 prosent eierskap.

Investoren hadde i fjor en omsetning gjennom virksomheten i Norge, Ungarn og Danmark på godt over én milliard. Konsernets resultat endte på 73,4 millioner kroner. Av dette resultatet er Angelils 67 prosents eierandel på over 49 millioner kroner.

– Vi tjener mye mer penger enn vi bruker. Så det er en herlig befrielse å kunne sette ressurser inn i nye produkter, forteller Angelil.

Lim- og bindemiddelprodusenten Dynea er hovedinntektskilden til Angelil. Her står driftssjef Thor Øyen foran fyrrommet på Dynea på Lillestrøm. Foto: Gunnar Lier

Investert tungt i start-ups

Selv om det er Dynea Industrier som har vært hovedinntektskilden de siste årene, er det ikke her investoren har lagt inn de tunge investeringene.

Siden Eltek ble solgt til taiwanske Delta Electronics for 3,9 milliarder kroner i 2014, har investoren brukt mye av de 640 millionene han dro inn til å investere gjennom sitt investeringsselskap Eltek Holding

– I Eltek har vi kjøpt veldig mye startups. Alt er innen it og telekom som vi kan fra før av, sier investoren.

Gjennom Eltek Holding har Angelil kjøpt aksjer for nesten én milliard kroner i 2016 og 2017. Her inngår både kort- og langtidsinvesteringer. Samtidig fikk han over samme periode innbetalinger fra salg i andre selskaper for i underkant av 600 millioner kroner. Totalt hadde Eltek Holding over 100 direkte og indirekte eierskap ved årsskiftet.

Under forventningen på gründervirksomhet

Men fruktene fra de store investeringene siden Eltek salget, har ennå ikke vist seg på bunnlinjen i Eltek Holding-konsernet. Dette er ikke investoren noe fornøyd med.

Angelil mener at nyinvesteringene sine vil bli lønnsomme fra 2019. Han er enda ikke fornøyd med resultatet. Her sitter han sammen med finansdirektør Pål Skistad i Eltek Holding. Foto: Fartein Rudjord

– De nye selskapene koster penger og trekker resultatet ned. Det tar tid å få kundene og utvikle produktene, så da trekker det litt ned i starten. Men jeg er ikke bekymret, sier Angelil.

Av selskapene Angelil trekker frem som trekker ned, og som han håper på å få fart på, er Home Control as og Ping Communications.

Angelil eier også i underkant av ni prosent av kriserammede The Future Group, som han var med å redde, sammen med storinvestorene John Fredriksen, Per Magne Jensen og Cato Sælid.

Disse pengene har han lite tro på å få tilbake med det første:

– Å få tilbake pengene fra The Future Group er som å tro på julenissen. Det betyr ikke at jeg ikke har tro på selskapet, men jeg tror det er en svært lang vei å gå for å få tilbake det jeg har puttet inn i selskapet, sier Angelil.

Samlet utgjorde datterselskapene og de andre investeringene i Eltek Holding en omsetning på 328 millioner kroner i 2017. Det er en omsetningsvekst fra 241 millioner i 2016. Men resultatet sank i samme periode fra 14 millioner, til negative 8.9 millioner kroner før skatt.

Sammen med sin fortjenesteandel fra Dynea Industrier har Angelil da tjent omtrent 40 millioner kroner før skatt det siste året.

Nå håper Angelil at vinden skal snu for selskapene i Eltek Holding.

– Fra 2019 skal selskapene være lønnsomme, sier han.(Vilkår)

Dynea Industrier as, årsresultat 2017 (i MNOK) 2017 2016 Endring
Omsetning 1045,3 974,7 7,2 %
Driftsresultat (ebit) 70,9 54,7 29,6 %
Resultat før skatt 73,3 58,9 24,4 %
Eltek Holding as, årsresultat 2017 (i MNOK) 2017 2016 Endring
Omsetning 328,3 240,8 36,3 %
Driftsresultat (ebit) -5,9 11,2 -%
Resultat før skatt -8,9 14 -%
Eltek Holding Eltek Dynea Industrier CBK Distribusjon Angelil Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.