Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

 • Populære Søk:
 • Siste stillinger
 • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Michael Binnion er sjef i det kanadiske energiselskapet Questerre. Nye miljøreguleringer fra den kanadiske provinsen Quebec truer selskapets svært lønnsomme gassfelt i området. Foto: Fartein Rudjord
Michael Binnion er sjef i det kanadiske energiselskapet Questerre. Nye miljøreguleringer fra den kanadiske provinsen Quebec truer selskapets svært lønnsomme gassfelt i området. Foto: Fartein Rudjord les mer

Energi

Oljesjefen fløy til Norge for å berolige eierne

Aksjekursen til Questerre er halvert etter at kanadiske provinsmyndigheter vil stramme kraftig inn på produksjonen av olje og gass.– Det har vært verre for Questerre før, sier sjefen Michael Binnion som selv har tapt 68 millioner kroner.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Michael Binnion strener selvsikkert forbi resepsjonen på Hotel Continental i Oslo. Solen steker utenfor, men han er likevel kledd i en strøken mørkeblå dress. Han har to viktige dager i hovedstaden.

– Folk tror bare vi er her når vi skal hente penger. Vi er her alltid, enten det er gode eller dårlige nyheter, sier Binnion.

Denne gangen er det dårlige nyheter. Questerre, olje- og gasselskapet Binnion var med å bygge opp ved årtusenskiftet, møter kraftig motstand fra myndighetene i den fransktalende provinsen Quebec i Canada. De vil forby såkalt hydraulisk fracking, som truer et svært lønnsomt gassfelt i provinsen som Questerre nettopp bladde opp store summer for.

– Det var ganske sjokkerende, sier Binnion.

Hydraulisk fracking

 • En metode for å utvinne olje og gass fra formasjoner som tidligere ble ansett som ikke lønnsomme.
 • Først bores det en vertikal brønn ned i bakken før man borer ut til siden der oljen og gassen ligger.
 • Deretter setter man ned et foringsrør i den horisontale delen for å hindre lekkasjer.
 • Så pumpes det en blanding av vann, sand og kjemikalier under høyt trykk for å sprekke opp olje eller gassformasjonene. Sanden setter seg i sprekkene som dannes, og hindrer at formasjonen lukker seg igjen.
 • Oljen og gassen strømmer ut fra sprekkene og kan produseres på vanlig måte.
 • Mange av kjemikaliene som brukes er giftige og må enten brukes om igjen eller håndteres på en måte som ikke skader miljøet.
Vis mer

Forrige uke ble markedsverdien til Questerre halvert på Oslo Børs etter massivt nedsalg. Mandag satte Binnion seg på flyet fra Canada til Oslo for å berolige aksjonærene og diskutere med meglerne.

Som lyn fra klar himmel

For halvannet år siden godkjente Quebec en ny karbonlovgivning som omfatter energipolitikk frem til 2030. Da mente Questerre at det var sannsynlig at myndighetene åpnet opp for utvikling av gass- og skiferoljereserver i provinsen. Selv kalte Binnion den nye loven en milepæl for Quebec.

Forrige uke sikret Questerre seg operatørskap og leterettighetene ved St. Lawrence Lowlands i deler av den gigantiske Utica-formasjonen som strekker seg over store deler av det østlige Canada og nordlige USA. Ifølge Canadian Energy Research Institute er det Nord-Amerikas nest mest lønnsomme gassfelt.

Så kom sjokkmeldingen fra myndighetene i Quebec som vil innføre langt strengere reguleringer for produksjon og lagring av olje og gass i provinsen.

– Hele prosessen gikk på skinner før det, sier Binnion.

– Uforenlig med loven

Myndighetene hadde lenge vurdert hvor langt unna man må være urbaniserte områder for å få bore etter gass og olje, men å forby fracking fullstendig kom som lyn fra klar himmel.

– Det var aldri noen diskusjon, konsultasjon eller forslag om at det ville være et forbud mot fracking på skifer, sier han.

Nå er forslaget sendt ut på en 45 dagers lang konsultasjonsperiode før det skal tas en endelig avgjørelse.

– Det er utilstrekkelig med tid. Det burde vært lenger, sier Binnion, og forklarer at de nå vil levere en offentlig uttalelse om at de nye reguleringene er basert på fattig grunnlag.

– Det er ikke forenlig med vitenskapen, offentlige konsultasjoner, meningsmålinger, og vi mener det er uforenlig med loven, sier han.

Big Mac

Binnion har vært én natt i Oslo. Onsdag ettermiddag skal han møte aksjonærene på hotel Continental. Han har fått i seg en pastamiddag, en bagel og et ukjent antall kaffe latte.

– Men hvis du er virkelig dårlig i magen er det bare en ting som gjelder. Big Mac.

Han har god tid, men snakker fort - og bestemt. Questerre-sjefen er skråsikker på at han vet hvorfor de nye reguleringsforslagene kom.

Questerre Energy Corporation

 • Oljeselskap med base i Calgary, Canada.
 • Ble etablert i 2000 av blant annet Michael Binnion. Styreleder er norske Bjørn Inge Tønnessen som tidligere har jobbet som analytiker i det som den gang het DnB NOR Markets.
 • Spesialisert på ikke-konvensjonelle prosjekter, som oljeskifer, skiferolje og skifergass.
 • Aktiviteter i Alberta, Quebec, Saskatchewan/Manitoba, Utah og Jordan.
 • Hadde en omsetning på 20,3 millioner dollar i 2017, og et underskudd før skatt på 19,3 millioner dollar.
 • Ved utgangen av første kvartal i år var verdien på eiendelene i selskapet 218 millioner dollar.
Vis mer

Han mener det utelukkende er motivert av kortsiktig politikk før det forestående valget i Quebec.

– For meg viser dette bare at regjeringen er oppslukt av lokal politikk og ikke tenker på økonomiens behov for investeringer, sier han.

1. oktober går innbyggerne i Quebec til urnene for å stemme over hvem som skal sitte i regjering. Siste meningsmåling viser at opposisjonspartiet Coalition Avenir Quebec har en knapp ledelse over regjeringspartiet Quebec Liberal Party, ifølge CTV News Montreal.

Binnion har tapt 68 millioner kroner

Forrige uke forsvant rundt 1,4 milliarder kroner av Questerres markedsverdi på Oslo Børs. Aksjekursen er halvert. Selv har Binnion, som er tredje største aksjonær i selskapet, et papirtap på rundt 68 millioner kroner.

– Det har vært verre for Questerre før. Myndighetene som var før den som er nå, foreslo faktisk et moratorium i en lov. Det ville ha være mye mer ødeleggende. Men vi bekjempet det, sier Questerre-sjefen.

– Vil dere bekjempe dette også?

– Jeg tror vi vil det. Vi har hatt verre problemer enn dette, sier han.

Mener utvikling av lønnsom gass er dramatisk redusert

Questerre har for øyeblikket fem prosjekter, hvorav tre av dem er i Canada, et i USA og et i Jordan. Feltet i Jordan har et funn på hele åtte milliarder fat olje. Mest spenning er det derimot knyttet til den nye eierandelen i Utica-formasjonen i Quebec som Questerre skaffet seg gjennom en intensjonsavtale med spanske Repsol.

Binnion viser naturgassfeltet St. Lawrence Lowlands i den gigantisk skiferoljeformasjonen Utica Foto: Fartein Rudjord

Feltet inneholder svært mye og svært lønnsom naturgass.

Ifølge oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets er Utica-formasjonen veldig viktig for selskapet. Dersom reguleringene fra myndighetene går igjennom, kutter analytikeren den verdijusterte egenkapitalen til selskapet med 38 prosent.

– Sjansen for at det blir en kommersiell utvikling der er dramatisk redusert uansett hvordan du snur og venter på det, sa Sveen-Nilsen til DN forrige uke.

Binnion er derimot overbevist om at Questerre kommer til å produsere naturgass innen et år.

Teodor Sveen-Nilsen. Foto: Elin Høyland

– Vårt mål er å få et pilotprosjekt godkjent neste år, og så vil vi forhåpentligvis produsere gass året etter, sier han.

– Ifølge Canadian Energy Research Institute er feltet det nest mest lønnsomme i Amerika. Quebec har for øyeblikket en av de høyeste kostnadene for gass i Amerika. Vi vil ta Quebec fra de høyeste kostnadene til de laveste kostnadene. Det interessante med dette prosjektet er at det ikke bare er det mest lønnsomme, men også det grønneste prosjektet i Quebec akkurat nå, sier Binnion.

Questerres mål for 2018 er en produksjon på 5000 fat om dagen med potensial for tilsvarende volumer fra nye felleseide arealer, ifølge en oppdatering fra selskapet i forkant av aksjonærmøtet onsdag.(Vilkår)

Michael Binnion Canada Quebec Olje og gass Questerre Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.