Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
FN skal stemme over resolusjon mot Israels maktbruk mot palestinere på Gaza. Foto: Jack Guez/NTB Scanpix
FN skal stemme over resolusjon mot Israels maktbruk mot palestinere på Gaza. Foto: Jack Guez/NTB Scanpix les mer

Utenriks

FN-hastemøte om Israels makt i Gaza

FNs generalforsamling skal onsdag stemme over å fordømme Israel for volden mot palestinerne på Gaza. Resolusjonen møter sterk motstand fra USA.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Det er Palestina som har tatt initiativet til hastemøtet og ønsker en erklæring som beklager det de kaller «overdreven israelsk maktbruk». Samtidig ønsker palestinerne beskyttelse av sivile palestinere.

Palestinerne besluttet å gå til FNs generalforsamling, hvor det ikke kan nedlegges veto, som USA gjorde 1. juni mot en Gaza-resolusjon i Sikkerhetsrådet.

Motstand fra USA

Den amerikanske FN-ambassadøren Nikki Haley kalte resolusjonen «grovt ensidig». Hun kritiserte den også for ikke å nevne Hamas, som USA mener har skyld for volden.

En hvilken som helst resolusjon som har til hensikt å beskytte sivile i Gaza, må erkjenne de destabiliserende og uforsvarlige handlingene til Hamas, som setter livene til uskyldige sivile i fare, sa Haley.

Generalforsamlingen vil først stemme på et utkast USA står bak, om å fordømme Hamas for å ta initiativ til volden langs Gaza før det skal stemmes om en resolusjon.

Siden slutten av mars har minst 128 palestinere ifølge FN mistet livet i ukentlige protestaksjoner på Gazastripen langs grensen mot Israel. 13.000 er såret, hvorav over 3.600 har skuddskader etter å ha blitt skutt av israelske soldater.(Vilkår)

Israel Palestina Sikkerhetsrådet Gaza USA Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.