Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
De mange streikene i det statlige jernbaneselskapet SNCF i Frankrike har ikke ført fram, og reformen de protesterer mot, ble onsdag vedtatt i nasjonalforsamlingen. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix
De mange streikene i det statlige jernbaneselskapet SNCF i Frankrike har ikke ført fram, og reformen de protesterer mot, ble onsdag vedtatt i nasjonalforsamlingen. Foto: Bob Edme / AP / NTB scanpix les mer

Utenriks

Macrons omstridte jernbanereform vedtatt

Franske folkevalgte støtter med overveldende flertall president Emmanuel Macrons reform av det gjeldstyngede nasjonale jernbaneselskapet SNCF.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Vedtaket i nasjonalforsamlingen onsdag innebærer en viktig seier for Macron i kampen mot fagforeningene. Fagbevegelsen har i tre måneder arrangert streiker mot reformforslaget, den lengstvarende aksjonen på 30 år i den franske jernbanen.

Medlemmene i underhuset, der Macrons parti har et solid flertall, vedtok lovforslaget med 452 mot 80 stemmer.

Observatører har sammenlignet konflikten mellom regjeringen og SNCF-ansatte med Margaret Thatchers oppgjør med britiske gruvearbeidere på 1980-tallet.

Lokførere har vært spesielt kritisk til regjeringens planer om å nekte jobb- og pensjonsgarantier for nyansatte i jernbaneselskapet. Planen om å gjøre SNCF til et aksjeselskap frykter de er et første skritt mot privatisering.

Macron mener på sin side at SNCF er nødt til å kutte kostnader og bedre fleksibiliteten før EU åpner jernbanemarkedet for konkurranse.

Meningsmålinger i Frankrike har vist at velgerne i stor grad er positive til endringene.(Vilkår)

Frankrike Emmanuel Macron Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.