Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
– Det som skjer i Brasil nå er videre konstruktiv dialog med myndighetene og vi har fått mye på plass allerede. Vi mangler noe, men vi går absolutt i riktig retning, sier Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Hydro. Foto: Sebastian S. Bjerkvik
– Det som skjer i Brasil nå er videre konstruktiv dialog med myndighetene og vi har fått mye på plass allerede. Vi mangler noe, men vi går absolutt i riktig retning, sier Svein Richard Brandtzæg, konsernsjef i Hydro. Foto: Sebastian S. Bjerkvik les mer

Industri

Globo: Hydros konsernsjef kalt inn til høring i Brasil

Svein Richard Brandtzæg må forklare seg om situasjonen i Alunorte i en høring i Pará i Brasil. Hydro venter på formell henvendelse.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Hydros konsernsjef, Svein Richard Brandtzæg, er kalt inn til en formell høring i parlamentet i den brasilianske delstaten Pará som følge av beskyldningene om utslippene ved Alunorte, skriver den brasilianske avisen O Globo.

Det var E24 som først meldte om saken.

Vedtaket om høringen ble ifølge O Globo gjort tirsdag etter et møte mellom parlamentsmedlemmer i Pará.

Alunorte-krisen

  • Hydro driver verdens største aluminaraffineri, Alunorte, i delstaten Pará, nordøst i Brasil.
  • Etter et kraftig regnfall i midten av februar ble Alunorte-anlegget oversvømmet og ledelsen ved fabrikken valgte å sende ubehandlet regnvann rett ut i Pará-elven.
  • Myndighetene fryktet at Hydro ikke klarte å håndtere vannmengdene, og tvang Hydro til å halvere produksjonen ved Alunorte og stenge det nye rødslamsdeponiet ved anlegget, først gjennom et vedtak fra lokale miljømyndigheter. Deretter kom et tilsvarende forbud fra domstolene, etter krav fra Ministério Público.
  • I løpet av mars ble det funnet flere kilder til utslipp av ubehandlet regnvann og det ble klart at utslippene hadde skjedd over tid, uavhengig av ekstremværet.
  • I begynnelsen av april havarerte forhandlingene mellom Ministério Público og Hydro, som skulle sikre Hydro tillatelse til å gjenoppta full produksjon ved Alunorte.
  • I slutten av mai bekreftet Ministério Público at de hadde mottatt et nytt avtaleforslag fra Hydro.
Vis mer

– Vi er kjent med denne informasjonen, men vi har ikke fått noe formell henvendelse om dette. Vi vil vurdere det når en sånn henvendelse kommer, sier Hydros kommunikasjonsdirektør Erik Brynhildsbakken til DN.

– Vet dere når høringen eventuelt finner sted?

– Nei.

Fikk avvist anke

Det har snart gått tre og en halv måned siden brasilianske miljømyndigheter tvang Hydro til å halvere produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte etter utslipp fra anlegget. Nedstengningen har store negative ringvirkninger i resten av Hydro-konsernet, og selskapet har siden mars jobbet på spreng med å få løftet produksjonsrestriksjonene.

Mandag kom et nytt rettslig nederlag da en lokal domstol i delstaten Pará, der Alunorte-anlegget ligger, avviste anken Hydro hadde fremmet for å få produksjonskuttet opphevet.

Ifølge Hydro er den rettslige prosessen kun én av flere prosesser som selskapet gjennomfører med mål om å få gjenoppta full produksjon.

– Det som skjer i Brasil nå er videre konstruktiv dialog med myndighetene og vi har fått mye på plass allerede. Vi mangler noe, men vi går absolutt i riktig retning, sa Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg.

Situasjonen fortsatt den samme

Brynhildsbakken opplyser at situasjonen ved Alunorte er den samme som tidligere med 50 prosent produksjon.

– Utover det har vi dialog med relevante myndigheter rundt situasjonen, sier han.

Hydros problemer i Brasil oppsto etter et kraftig regnskyll i februar som oversvømmet Alunorte-anlegget hvorpå ledelsen valgte å sendte ubehandlet regnvann ut i Pará-elven.

Brasilianske delstatsmyndigheter har anklaget Hydro for ulovlige utslipp. Kort tid etterpå ga myndighetene i den brasilianske delstaten beskjed om at Hydro måtte kutte produksjonen ved Alunorte med 50 prosent.

Anlegget er verdens største aluminaraffineri.

Som et resultat av at Alunorte kjører for full maskin har Hydro også vært nødt til å halvere produksjonen ved bauksittgruvene i Paragominas og smelteverket Albras.

Størstedelen av Hydros bauksitt leveres fra gruvene i Paragominas gjennom en 244 kilometer lang rørledning til Alunorte hvor det raffineres til alumina, som er råmaterialet som brukes for å produsere aluminium. Hydro er avhengig av full produksjon ved Alunorte for å kunne forsyne resten av konsernet med alumina.

Milliardsmell i første kvartal

Hydro produserte 6,4 millioner tonn alumina ved Alunorte i fjor, til en verdi på 18,5 milliarder kroner. Problemene ved Alunorte ga Hydro en milliardsmell i årets første kvartal.

Tallene for forretningsområdet Bauksitt og Alumina viste et underliggende driftsresultat på 0,74 milliarder kroner i første kvartal. Det var et fall fra 1,97 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor.

Hydro rapporterer ikke enkelttall for fabrikkene sine, men Alunorte-fabrikken og de tilhørende gruvene i Paragominas er den vesentligste virksomheten.

Hydro legger frem resultat for andre kvartal 24. juli. (Vilkår)

Svein Richard Brandtzæg Erik Brynhildsbakken Brasil Hydro Alunorte Industri
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.