Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Slik så det ut i Maridalsveien 205 i juni 2014. Byggearbeidet startet i mars 2011 og skulle ta 18 måneder. Foto: Aleksander Nordahl
Slik så det ut i Maridalsveien 205 i juni 2014. Byggearbeidet startet i mars 2011 og skulle ta 18 måneder. Foto: Aleksander Nordahl les mer

Jus

Må betale 16,5 millioner etter syv års byggekonflikt

Entreprenør Kruse Smith ville slå bygård konkurs. Nå må selskapet ut med 16,5 millioner kroner til beboerne i Maridalsveien 205.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Syv år etter at konflikten mellom Kruse Smith Entreprenør og boligaksjeselskapet Maridalsveien 205 startet er partene blitt enige om forlik.

Millionkrangel

  • Boligaksjeselskapet Maridalsveien 205 as på Bjølsen i Oslo inngikk total­entreprisekontrakt med Kruse Smith Entreprenør as 9. juli 2010. Kontraktssummen er på 122,5 millioner kroner inkludert moms.
  • Bygget på fem etasjer er rehabilitert og utvidet med en etasje, og det er bygd nye boligblokker på hver side av eksisterende bygg og parkeringsanlegg i kjelleren. Antall leiligheter var opprinnelig 153. Nå er det 184 ­leiligheter i bygget.
  • Byggingen begynte i mars 2011, og samme høst slo Maridalsveien 205 alarm og ba Kruse Smith om intern granskning av prosjektet. Bygården mente arbeidet som er gjort var ­mangelfullt og med betydelige avvik.
  • Kruse Smith hevdet selskapet hadde 68,4 millioner kroner til gode, og ­begjærte i april Maridalsveien 205 ­konkurs. Begjæringen ble ikke tatt til følge, og boligaksjeselskapet krevde 63 millioner av Kruse Smith. Tvisten gikk da til voldgift.
  • Nå er voldgiftssaken løst ved at partene har inngått forlik. Forliket innebærer blant annet at Kruse Smith må betale Maridalsveien 205 16,5 millioner kroner, stabiliserer gården slik at det ikke oppstår flere setningsskader og reparerer setningsskadene som har oppstått i leilighetene i nordre fløy av bygget.

Kilde: Kjennelsen fra Oslo byfogd­embete og Maridalsveien 205

Vis mer

I juni 2014 skrev DN at leilighetseierne i Maridalsveien 205 og entreprenør Kruse Smith hadde kranglet om et byggeprosjekt til 122,5 millioner kroner i tre år.

Saken ble til en voldgiftssak der det nå er inngått forlik.

Forliket innebærer at Kruse Smith må ut med 16,5 millioner kroner til Maridalsveien 205. I tillegg må entreprenøren stabilisere gården, reparere setningsskader som har oppstått i leilighetene, sette garasjen i stand og at baderom der det er feil blir reparert. Kruse Smith bærer alle kostnadene med å rette feil og mangler som omfattes av avtalen.

«Vært i en situasjon ganske lenge»

Kommunikasjonsdirektør Erik Dale i Kruse Smith bekrefter overfor DN at det er inngått et forlik mellom partene. Han sier de har jobbet lenge med å få til en løsning.

– Det er to parter som har vært i en situasjon ganske lenge. Vi er glade for at det ble et forlik, og er fornøyde med det, sier Dale, som ikke vil kommentere saken ytterligere.

Styreleder Oddbjørn Hansen i Maridalsveien 205 er også fornøyd med forliket.

Fra venstre styremedlem Sanna Ryg, beboer Ram Gupta og styreleder Oddbjørn Hansen. Bildet er tatt i 2015. Foto: Per Ståle Bugjerde

– Vi er glade for at det har såpass konstruktive samtaler mellom oss. Vi ser frem til å jobbe sammen med Kruse Smith det neste året, sier han til DN.

«Det er gledelig at vi har fått til en avtale og styret berømmer Kruse Smith for å ha bidratt konstruktivt til løsningen. Vi ser frem til å jobbe sammen med Kruse Smith om utbedringene og vi ber dere ta godt imot dem når de kommer for å jobbe i gården og i leilighetene deres», skriver boligaksjeselskapet på sine nettsider.

Syv års krangel

Boligaksjeselskapet Maridalsveien 205 as på Bjølsen i Oslo inngikk i juli 2010 total­entreprisekontrakt med milliardkonsernet Kruse Smith as. For 122,5 millioner skulle boligblokken rehabiliteres og utvides på hver side, slik at hver beboer fikk større leilighet og eget bad.

Det gikk imidlertid ikke som planlagt. Byggeprosessen, som skulle ta 18 måneder, kom først i gang i mars 2011 og pågikk fortsatt i juni 2014.

– Dette er det verste byggeprosjektet jeg har vært borti på 30 år i bransjen, sa prosjektleder Steinar Bratlie, som jobbet for byggherren Maridalsveien 205, til DN.

Boligaksjeselskapet mente i tillegg at det blant annet var bygd for tungt og gravd for lite i grunnen slik at nybygget på hver side tilter og at veggene trekker utover og at det var for dårlig armert i parkeringshusanlegget under bygget, slik at anleggets gulv sprekker og er ubrukelig.

Ville slå bygården konkurs

Kruse Smith mente på sin side at selskapet hadde et utestående krav på 68,4 millioner kroner, mens leilighetseierne i Maridalsveien 205 varslet et «betydelig motkrav» som følge av det byggherren mener er omfattende feil, mangler og forsinkelser.

I april 2014 begjærte Kruse Smith Maridalsveien 205 as konkurs, men nådde ikke frem i Oslo byfogdembete. I kjennelsen ble det fastslått at boligaksjeselskapet hadde trygg og god økonomi. (Vilkår)

Jus
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.