Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Den norske økonomien skyter fart i juni. Foto: Hanna Kristin Hjardar
Den norske økonomien skyter fart i juni. Foto: Hanna Kristin Hjardar les mer

Energi

Gründerne løftet norsk økonomi i juni

Sanntidsmålingen FNI viser tegn til vekst i den norske økonomien. Men i motsetning til tidligere er det ikke oljen som er driveren.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Veksten i norsk økonomi fortsetter i juni. Det viser FNI-indeksen (Financial News Index) som fungerer som et termometer for økonomien og er ment for å overvåke vekst i brutto nasjonalprodukt (bnp).

FNI-indeksen har hatt en voksende trend siden oljekrisen avtok våren 2016. Men denne gangen er det ikke oljen som trekker indeksen opp. Det er oppstartsbedrifter og gründervirksomhet som har løftet økonomien i juni.

Nå ventes bnp å øke i andre kvartal som følge, skriver Retriever og Handelshøyskolen BI i en pressemelding torsdag. Første kvartal i år var BNP-veksten på 0,6 prosent.

FNI-indeksen

  • FNI er en aktivitetsindeks basert på nyhetsartikler i norske medier, inkludert Dagens Næringsliv.
  • Indeksen skal gi en indikasjon på konjunkturutviklingen i sanntid.
  • Modellen som indeksen er basert på er blitt matet med daglige nyhetsartikler helt tilbake til 1990.
  • Nyhetene dekomponeres ut fra ulike temaer. Disse blir igjen brukt sammen med bnp for å beregne en daglig konjunkturindeks.
  • Hovedideen bak indeksen er enkel: Jo mer intensivt et gitt tema er dekket av media, på et gitt tidspunkt, desto mer sannsynlig er det at dette temaet representerer noe av betydning for økonomiens nåværende og fremtidige utvikling.
Vis mer

Oppstartsbedrifter trekker opp

Indeksen veier forskjellige temaer som dekkes i mediene for å danne et bilde av hva som er av størst viktighet. Desto mer et tema dekkes av mediene, jo viktigere vurderes temaet for den norske økonomien i modellen.

Siden 2016 har det gjerne vært oljerelaterte nyheter har fungert som en største årsaken for at indeksen drives opp. Denne trenden stemmer ikke for juni. Det er nemlig nyheter relatert til gründer- og oppstartsbedrifter som løfter FNI-indeksen for juni.

Nyheter om statistikk har også løftet indeksen.

Av temaene som drar indeksen ned i juni er det særlig varehandel-nyheter som drar indeksen ned. It-relaterte nyheter drar også indeksen noe ned, men ikke fullt like mye.

FNI utvikles av medieselskapet Retriever i samarbeid med Camp-senteret ved Handelshøyskolen BI.(Vilkår)

Norge Handelshøyskolen BI BNP Energi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.