Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Sverre E. Koch vant mot staten i Transocean-saken og tilkjennes totalt 6,6 millioner kroner i erstatning. Foto: Luca Kleve-Ruud
Sverre E. Koch vant mot staten i Transocean-saken og tilkjennes totalt 6,6 millioner kroner i erstatning. Foto: Luca Kleve-Ruud les mer

Finans

Sverre E. Koch vant i retten: Staten må betale advokaten 6,6 millioner kroner

Oslo tingrett mener Sverre E. Kochs krav er «rimelig og nøkternt» og dømmer staten til å betale millionerstatning til skatteadvokaten.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Etter at advokat Sverre E. Koch ble frikjent i Transocean-saken, har han kjempet for å få erstatning for urettmessig straffeforfølgelse.

Onsdag kom dommen fra Oslo tingrett: Koch vinner frem på alle punkter.

Det betyr at staten må betale investeringsfirmaet Sveko Invest – som eies av Koch – nesten fem millioner kroner for tapt overskuddsandel, nesten 700.000 i erstatning til Koch som privatperson i tapt overskuddsandel og avsavnsrenter samt én million kroner i saksomkostninger – til sammen 6,6 millioner kroner.

Transocean-saken

  • Transocean, verdens største riggselskap, ble i 2011, sammen med tre norske rådgivere, tiltalt for å ha gjennomført en rekke transaksjoner som førte til at over 11 milliarder kroner ble unntatt fra beskatning.
  • I 2014 ble alle de tiltalte frifunnet. Økokrim anket tre av sakene, men trakk anken rett før saken skulle begynt i Borgarting lagmannsrett i januar 2016.
  • De tre skatterådgiverne har varslet store erstatningssøksmål etter frifinnelsen.
  • Økokrim fikk i etterkant kritikk for sin håndtering av saken.
Vis mer

– Jeg er selvfølgelig fornøyd, men ankefristen begynner ikke å løpe før etter rettsferien. Jeg har lært meg ikke å ta seieren på forskudd, sier han til DN.

– Betyr dette at du endelig kan legge saken bak deg?

– Jeg har sett fremover lenge, men jeg finner meg ikke i å bli herset med.

«Pengene ikke det viktige»

I syv år var den erfarne skatteadvokaten siktet og tiltalt av Økokrim for medvirkning til grov skatteunndragelse for sin klient, riggkonsernet Transocean. Etter å ha stått i retten i over fem måneder, ble han sommeren 2014 frikjent på alle punkter sammen med de øvrige tiltalte.

– Pengene er ikke det viktige for meg. Jeg har så jeg klarer meg. Men jeg har krav på erstatning og oppreisning fordi de tok en siktelse og tiltale det ikke var grunnlag for, og som jeg tapte store beløp på, sa Koch til Dagens Næringsliv før erstatningssaken skulle opp i retten.

Tok saken til retten

I utgangspunktet krevde Koch 9,6 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten, i tillegg til 2,7 millioner i advokatutgifter, men fikk kun 673.000 kroner fra Statens sivilrettsforvaltning.

Derfor tok han kravet til retten, noe nedjustert, og fikk fullt medhold.

– Kochs krav er rimelig og nøkternt, står det i dommen.

Tingretten legger vekt på at Koch var en anerkjent skatteadvokat og partner i Thommessen før siktelsen, og at saken utvilsomt har vært en stor økonomisk belastning for ham.

– Retten er kommet frem til at kravet fra Koch og Sveko må føre frem fullt ut, heter det videre.

Før saken kom opp for retten, bekreftet Regjeringsadvokaten at Koch ville få erstatning, men presiserte at det ikke var en innrømmelse av skyld fra statens side.

Advokat Jørgen Vangsnes hos Regjeringsadvokaten sier at de ikke har bestemt seg for om de vil anke dommen ennå.

– Det har vært avklart at Koch skal ha erstatning, men det er et spørsmål om hva som er Kochs krav, og hva som er advokatfirmaets krav. Dette har retten vurdert annerledes enn staten. Det innebærer at vi nå må se på ankespørsmålet, sier Vangsnes.

Kochs seier i tingretten kommer bare en knapp måned etter det ble kjent at tidligere Telenor- og Vimpelcom-leder Jo Lunder krever en halv milliard kroner i erstatning av staten etter at Økokrim henla korrupsjonssiktelsen mot ham.

– Økokrims oppgave er å etterforske mistanker om alvorlig økonomisk kriminalitet. Vi kan ikke la være å undersøke sakene på grunn av erstatningskrav, sa assisterende Økokrim-sjef Hedvig Moe til DN da. (Vilkår)


Økokrim Transocean Sverre E. Koch Jus Rigg Finans
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.