Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
USAs president Donald Trump innledet fredag morgen norsk tid handelskrigen mellom USA og Kina. Foto: Susan Walsh/AP/NTB scanpix
USAs president Donald Trump innledet fredag morgen norsk tid handelskrigen mellom USA og Kina. Foto: Susan Walsh/AP/NTB scanpix les mer

Utenriks

Kina har slått tilbake mot USAs straffetoll – nå er handelskrigen i gang

Donald Trump startet handelskrigen mot Kina fredag morgen. Kort tid etter iverksatte Kina hevntoll, ifølge statlige medier.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Handelskrigen mellom USA og Kina er offisielt i gang fredag morgen norsk tid etter at USAs president Donald Trump har fulgt opp truslene om å innføre straffetoll på kinesiske produkter verd 34 milliarder dollar, tilsvarende 274 milliarder kroner.

Like etter lovet kinesiske myndigheter å svare med samme mynt og sa at landet var tvunget til å gjengjelde med lignende toll på 545 amerikanske varer, ifølge Bloomberg.

Det gjorde Kina kun to timer etter at USA fyrte av startskuddet for handelskrigen, ifølge CNBC, som viser til statlige asiatiske medier.

Dette er handelskrigen

  • I midten av juni bekreftet USA at det innføres 25 prosent toll på 1102 kinesiske varer, blant annet batterier, kjemiske produkter og teknologi, til en verdi av 50 milliarder dollar.
  • Kina svarte raskt med toll på 545 amerikanske produkter, blant annet landbruks-, sjømat- og bilprodukter til samme verdi.
  • USAs president Donald Trump hevet innsatsen og truet med toll på varer til en verdi av rundt 200 milliarder dollar på enda flere kinesiske varer.
  • Kina sa det vil svare med samme mynt.
  • Straffetollen på produkter verdt 100 milliarder dollar mellom USA og Kina ble innført fra 6. juli.
  • 20. juli uttalte Trump at han er klar til å innføre toll på «alle» kinesiske produkter.
Vis mer

«Trigger et globalt kaos i markedene»

Kinas handelsdepartement sier i en uttalelse på deres hjemmesider at Trumps handling er typisk handelsmobbing. Kinesiske myndigheter har tidligere uttalt at de ikke ønsker å starte «krigen».

– Det setter den globale industrikjeden på spill og hindrer den globale økonomiens bedring. Det trigger også et globalt kaos i markedene og vil ha negativ påvirkning på flere uskyldige multinasjonale selskaper, generelle selskaper og konsumere, heter det i en uttalelse fra handelsdepartementet, ifølge Financial Times.

Truer med tidobling av straffetollen

Trump har i natt også truet med å tidoble straffetollen mot Kina.

«Først blir det 34 (mrd. dollar, red.anm.) og nye 16 om to uker. Som du vet har vi 200 milliarder som venter og deretter 300 milliarder. Ok? Så vi har 50, pluss 200, pluss nesten 300», sa Trump på spørsmål om hva han vil gjøre hvis det kommer represalier fra Kina – slik kinesiske myndigheter har lovet.

Trusselen om toll på 500 milliarder dollar vil dekke nesten all amerikansk import fra Kina, som nådde 505,5 milliarder dollar i fjor, skriver Financial Times.

– Det er nå utvilsomt at Trumps trussel om toll må tas seriøst av amerikanske handelspartnere, sier økonom og Kina-ekspert Eswar Prasad ved amerikanske Cornell University til Financial Times.

– De to største økonomiene i verden er på vei mot en åpen og fæl handelskrig som kan vise seg å være vanskelig å begrense eller komme seg ut av, legger han til.

«Urovekkende»

Nordeas sjefanalytiker Amy Yuan Zhuang i Asia sa til DN torsdag at ytterligere opptrapping vil ramme Kina hardt.

– På det meste kan en intensivert tollkrig føre til at kinesiske varer kan bli ilagt en samlet straffetoll til en verdi av 450 milliarder dollar. Det tilsvarer 90 prosent av Kinas eksport til USA hvert år, og vil være veldig alvorlig, sa hun.

Zhuang mener det er urovekkende at verdens to største økonomier oppfører seg på denne måten.

– Som økonom føler jeg dette burde vært unngått og at frihandel er den beste løsningen. Dette er samtidig et godt eksempel på hva som skiller økonomiske og rene politiske hensyn – og hva som vinner velgere, sier Zhuang, som følger utviklingen nøye fra Singapore.(Vilkår)

Handelskrigen USA Kina Donald Trump Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.