Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Mange eiere av bitcoin og andre kryptovalutaer har glemt eller mistet pin-kodene som gir adgang til pengene. På bildet sitter en mann ved siden av en bitcoin-logo på en blokkjede-teknologi-konferanse i New York i mai. Foto: Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix
Mange eiere av bitcoin og andre kryptovalutaer har glemt eller mistet pin-kodene som gir adgang til pengene. På bildet sitter en mann ved siden av en bitcoin-logo på en blokkjede-teknologi-konferanse i New York i mai. Foto: Mike Segar/Reuters/NTB Scanpix les mer

Teknologi

Bitcoin for 180 milliarder er tapt på grunn av glemsel

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Prisen for en bitcoin har rast de siste månedene, fra en topp på nesten 20.000 dollar i desember til rundt 6.500 dollar nå.

Men den totale markedsverdien av alle bitcoin er likevel på astronomiske 112,2 milliarder dollar (900 milliarder kroner), ifølge Coinmarketcap.

Nå kan det imidlertid vise seg at så mye som en femtedel av dette, det vil si bitcoin for rundt 180 milliarder kroner, er tapt på grunn av at eierne har mistet koden som gir adgang til kryptovalutaen, skriver Wall Street Journal (WSJ).

Det er det New York-baserte blokkjede-analyseselskapet Chainanalysis som har regnet seg frem til at rundt en femtedel av alle bitcoin er tapt, mange for alltid. Det samme gjelder sannsynligvis også for andre kryptovalutaer, men problemet er størst for bitcoin som den eldste av alle kryptovalutaene.

Men det er ifølge avisen likevel håp, da det er oppstått en ny bransje med «kryptojegere» som forsøker å hjelpe eierne med å gjenskape eller finne igjen de glemte eller mistede kodene.

Alt fra hypnose til «kodeknekking»

Når man kjøper en bitcoin oppbevares denne i en såkalt wallet (lommebok) som kan åpnes med en pin-kode. Problemet er at hvis man mister eller glemmer koden, så er det ifølge WSJ ingen steder man kan få en ny.

En av årsakene til at så mange har mistet eller glemt pin-kodene, kan være den lave verdien på bitcoin de første årene. Eierne var av den grunn trolig alt for uforsiktige med å gjemme eller huske kodene.

I store deler av 2010 frem til senhøsten var prisen på en bitcoin 0,1 dollar eller lavere. Hvis man i den perioden for eksempel kjøpte 1000 bitcoin for 100 dollar (800 kroner), ville dette bitcoin-kjøpet i dag ha en verdi på 6,5 millioner dollar (i overkant av 52 millioner kroner).

Av den grunn tilbys det ifølge nå flere ulike typer med hjelp, med stor variasjon i suksessrate, med å gjenfinne tapte bitcoin. Avisen skriver at tilbudene omfatter alt fra hypnose, via «kodeknekking», gjenskaping av tidligere slettede filer til analyse av blokkjeden.(Vilkår)

Bitcoin Kryptovaluta Teknologi
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.