Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

  • Populære Søk:
  • Siste stillinger
  • Lederstillinger
Vis alle stillinger
Donald Trump reflekteres i et speil under et frokostmøte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg onsdag morgen. Foto: Brendan Smialowski AFP PHOTO / NTB Scanpix
Donald Trump reflekteres i et speil under et frokostmøte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg onsdag morgen. Foto: Brendan Smialowski AFP PHOTO / NTB Scanpix les mer

Utenriks

– Trump fyrer opp en voldsom temperatur

Donald Trumps knallharde kritikk av de europeiske allierte kan føre til et svært ampert Nato-toppmøte.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Før Natos toppmøte i Brussel har det vært knyttet stor spenning til hvor langt USAs president Donald Trump vil gå i kritikken av alliansens medlemsland.

Møtet er blitt omtalt som det viktigste siden den amerikanske invasjonen av Irak – og foreløpig har ikke den amerikanske presidenten lagt bånd på seg selv.

Tirsdag kom Trump med knallhard kritikk av de europeiske allierte i en rekke Twitter-meldinger, før han onsdag morgen gikk til angrep på Tyskland under et frokostmøte med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Tyskland er etter mitt syn Russlands fange fordi de får så mye av sin energi fra Russland, sa Trump.

(Saken fortsetter under videoen)

Vil ha bevegelse

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier følger toppmøtet tett. Han er usikker på om Trumps uttalelser er taktikk fra presidenten eller om han faktisk mener det han sier.

– Han kjører opp en voldsom temperatur før møtet starter. Det kan være han gjør det som en bevisst taktikk for å få til en bevegelse i de europeiske statene, men jeg sitter med en klar formening om at det han sier er et uttrykk for Trumps skepsis av de kollektive ordningene USA er den del av.

Siden Trump tok over som president har han tatt avstand fra flere av de internasjonale institusjonene USA har vært med å bygge opp – både innenfor handel, klima og forsvar.

– Han ser på ordningene som en hemsko. Jeg tror at man skal ta på alvor at han ønsker seg en annen verdensorden basert i større grad på bilaterale avtaler, sier Melby.

Presset av Trump

Jens Stoltenberg har i forkant av toppmøte gitt Trump skryt for «å vise lederskap» for å øke forsvarsbudsjettene til de europeiske medlemsstatene.

Under frokostmøtet ble generalsekretæren presset hardt av Trump. Den amerikanske presidenten krevde svar på hva Stoltenberg mente om at Tyskland kjøper russisk gass.

– Jeg synes det er veldig trist når Tyskland gjør en olje- og gassavtale med Russland. Vi beskytter Tyskland, Frankrike og alle disse landene. Vi skal beskytte dem mot Russland, men de betaler milliarder av dollar til Russland. Det er veldig upassende, sa Trump.

Dette skjer på Nato-toppmøtet

  • Statsledere fra alliansens 29 medlemsland samles onsdag 11. og torsdag 12. juli i Natos hovedkvarter i Brussel.
  • Generalsekretær Jens Stoltenberg skal lede møtet for tredje gang.
  • Det har vært knyttet stor spenning til hvordan Donald Trump kommer til å oppføre seg på møtet. Det store stridstemaet under møtet er hvordan man kan sørge for en mer rettferdig byrdefordeling i alliansen.
  • Fra Norge deltar statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide, og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Kilde: Nato
Vis mer

Etter møtet uttalte Stoltenberg til pressen at han mente debatten om russisk gass ikke hører hjemme i Nato.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel slo også tilbake mot Trump på vei til toppmøtet.

– Jeg har selv opplevd å være i en del av Tyskland som var kontrollert av Sovjet, og jeg er svært glad for at vi i dag er samlet i frihet og derfor kan bestemme vår egen politikk og ta våre egne beslutninger, sa hun, uten å nevne Trump ved navn.

Ifølge Det hvite hus skal forbundskansler i Tyskland Angela Merkel og Donald Trump møte hverandre på tomannshånd bare timer etter presidentens uttalelser om Tyskland.

«Tjener på svakt Europa»

Det store stridspunktet før toppmøtet er hvor mye penger de europeiske allierte skal bruke på forsvar. I 2014 inngikk medlemsnasjonene en avtale om at alle skal bevege seg mot at to prosent av bruttonasjonalproduktene skal gå til forsvaret hvert år.

Trump mener likevel at utviklingen går for sakte og at USA har tatt en altfor stor del av byrden tidligere. Han vil derfor at Nato-landene skal forplikte seg enda sterkere.

– Det blir spennende å si hvordan europeerne takler Trumps krav. De har en tendens til å prate, uten at det skjer mye. Spørsmålet er om de kan ta til motmæle mot Trump? Hvis de ikke har noe konkret å slå i bordet med kan dette bli vanskelig.

Til tross for Trumps sterke krav, mener Melby at USA ikke nødvendigvis tjener på at europeiske stormakter ruster opp.

– Min analyse er at USA tjener på et militært, svakt Europa. Historien har vist at et for eksempel sterkt Tyskland kan bety problemer for USA. Spesielt hvis man går tilbake fra et supermakt- til et stormaktsdominert verdensbilde.

Da statsminister Erna Solberg ankom toppmøtet uttalte hun at hun ikke var særlig bekymret for toppmøtet. Foto: Francois Mori AP Photo / NTB Scanpix

Kan han sjokkere igjen?

Toppmøtet er onsdag og torsdag. Til slutt skal statslederne vedta et sluttkommuniké. Spørsmålet er om Trump kommer til å skrive under på denne erklæringen. Under G7-møtet for en måned siden sjokkerte den amerikanske presidenten da han nektet å skrive under på kommunikeet.

– Det vil være dramatisk hvis Trump finner på noe lignende denne gangen, sier Melby. (Vilkår)

Nato Donald Trump Jens Stoltenberg Utenriks
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.